| home | authors | calendar colophon | links | newsgroups | newsfeed | new |
contributions

What's new?

Our 10 most recently added contributions

English 1. Hans Knot: Reginald Calvert: a life for pop music. Review of: Susan K. Moore (2017), Life and death of a pirate.
  Reginald Calvert (1928-1966) was the manager of pop groups like The Fortunes. In 1964, after hearing Radio Caroline, he decided to start his own pirate radio station, and made use of an old World War II fort in the Thames Estuary. Calvert was shot and killed in 1966 by Oliver Smedley, the former owner of a rival offshore station, Radio Atlanta. Now, half a century after his death, his daughter Susan Moore has finished his biography. Hans Knot here introduces her trilogy.

Dutch 2. Hans Knot: Reginald Calvert: een leven in de wereld van de popmuziek en de zeezenders. Bespreking van: Susan K. Moore (2017), Life and death of a pirate.
  Reginald Calvert (1928-1966) was een van de mensen die aan de wieg stonden van de opkomende popcultuur in de jaren vijftig en zestig. Zo was hij manager van pop groepen als The Fortunes. In 1964 besloot hij met een eigen zeezender, waarvoor hij gebruik maakte van een oud zeefort in de Thames-monding. Calvert werd in 1966 neergeschoten door Oliver Smedley, de voornmalige eigenaar van concurrent Radio Atlanta. Nu, een halve eeuw later heeft Calvert's dochter Susan Moore de biografie af van haar vader. Hans Knot bespreekt hier het driedelig werkstuk.

Dutch 3. André van Os: Een omroep voor oud-Indië-strijders. Over de Nationale Radio- en Televisiestichting, het Moermandieet en strijdvaardige katholieken.
  De Nationale Radio- en Televisiestichting manifesteerde zich aan het eind van de jaren zestig, toen de eerdere politionele acties in Indonesië weer ter discussie stonden. De bedoeling was een medium te hebben voor een weerwoord tegen de groeiende kritiek. Uiteindelijk ging de organisatie, waarvan de gepensioneerde ambtenaar M. Velterop de drijvende kracht was, aan interne tegenstellingen ten onder. André van Os vertelt er hier meer over.

Dutch 4. Hans Knot: Alles over de Duitse radio. Bespreking van: Gerd Klawitter en Wolf Siebel (2017), Radio Guide. Ausgabe 2018/19.
  Gerd Klawitter en Wolf Siebel hebben het weer voor elkaar. De Duitse radio-experts komen met een nieuwe publicatie, de Radio Guide 2018/19. Hans Knot dook voor ons in in deze dikke bundel nuttige radio-informatie en doet verslag.

Dutch 5. Hans Knot: Veronica in beeld. Bespreking van: Hans Becker (2017) Veronica Memories.
  In de eerste helft van de jaren zeventig maakte Hans Becker duizenden foto's van Radio Veronica en van alles wat er rond deze bruisende zeezender gebeurde. En dat was heel wat. Een selectie van deze foto's is nu verschenen in boekvorm onder de titel Radio Veronica Memories. Hoe de wal het schip keerde. Met het boek in de hand voert Hans Knot ons terug in de tijd.

Dutch 6. Hans Knot: Het grove schandaal van Radio Veronica. Het publieksdebat over Radio Veronica in de Nederlandse pers.
  De komst van de zeezender Radio Veronica in de jaren zestig betekende ook de doorbraak van de populaire cultuur op de radiogolven. Niet iedereen was daar even gelukkig mee en Veronica werd al snel onderwerp van hevige debatten in de pers, waarin naast de inhoudelijke programmering de wettelijke status aan de orde werden gesteld. Hans Knot nam de kranten van toen nog eens door en neemt je mee terug naar het jaar 1962.

English 7. Hans Durrer: On Agenda-Setting. Op-ed.
  With Donald Trump and his lot dominating the daily headlines, journalism nowadays seems to be stuck in an infernal loop of attention-seeking politicians and attention-giving media. It's far better to go out into the world and tell what you've heard, seen and found, Hans Durrer admonishes us.

Dutch 8. Hans Knot: Zingen voor de reclamewereld. Reclamegrammofoonplaatjes uit de jaren zestig en zeventig.
  Reclame is tegenwoordig overal om ons heen. Maar, sommige reclamemiddelen zijn inmiddels lang en breed verdwenen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de grammofoonplaat met ingezongen reclameboodschap, die in de jaren zestig en zeventig een populair reclamemedium vormde. Aan de hand van een aantal voorbeelden vertelt Hans Knot er hier meer over. Tussendoor laat hij zien dat veel bekende zangeressen, zangers en groepen niet afkerig waren om met deze vorm van gezongen reclame iets bij te verdienen.

German 9. Hans Durrer: Was Pressefotografien meist nicht zeigen. Op-ed.
  Am 9. Juni 2017 veröffentlichte die New York Times zwei Aufnahmen von James B. Comey, dem früheren F.B.I. Direktor bei seiner öffentlichen Befragung vor dem Senate Intelligence Committee. Die beiden Bilder, wie Hans Durrer erläutert, sprengen gezielt den üblichen Rahmen von Pressebildern.

English 10. Hans Durrer: The drummer portrayed. Review of: Deirdre O'Callaghan (2016), The Drum Thing.
  "I love the rhythm section," writes photographer Deirdre O'Callaghan and her love unmistakeably shows in her pictures of famous and less famous drummers, collected in The Drum Thing. Hans Durrer read the book, steered by the photographic as well as the textual observations.

1998-2017 © Soundscapes