| home | authors | calendar colophon | links | newsgroups | newsfeed | new |
contributions

What's new?

Our 10 most recently added contributions

Dutch 1. Hans Knot: De VPRO en de "piraten". Hoe Radio Sirene even meeliep met VPRO Vrijdag.
  Het duurde niet echt lang, maar eventjes toch was de piratenzender Radio Sirene van de Amsterdamse kraakbeweging in 1971 landelijk te horen via het programma VPRO Vrijdag. Hans Knot vertelt er hier iets meer over.

Dutch 2. Hans Knot: Dans de Bam-Bam-Boe. Waarom de "Bam-Bam-Boe" ontbrak bij de eerste uitzending van "Tijd voor Teenagers".
  In de namiddag van zaterdag 12 september 1959 viel op de radio om half zes de eerste aflevering te horen van "Tijd voor Teenagers", het eerste programma gericht op de nieuwe, groeiende publieksgroep van tieners. Datum en tijdstip worden abusievelijk wel eens net even anders aangegeven. Hans Knot corrigeert dit hier en vertelt meer over een dansliedje dat wel was ingepland, maar voor de uitzending werd geschrapt.

English 3. Philip Champion: The Voice of Europe. Looking back at Radio Luxembourg 208 (1951-2015).
  If there's one radio station that has won a warm spot in the collective memory of European radio listeners, it's no doubt Radio Luxembourg. Focussing on the 208 service, which was opened by Pete Murray on July 2nd 1951 and closed down on 31-12-2015, Philip Champion elucidates the station's history and especially its programmes.

Dutch 4. Hans Knot: De stem van Guus Weitzel. Een radiopresentator van het eerste uur.
  Guus Weitzel (1904-1989) begon zijn lange loopbaan bij radio in 1927 bij de Nederlandsche Omroep-Vereeniging. Niet veel later assisteerde hij AVRO-directeur Willem Vogt als presentator. In 1969, ruim veertig jaar later, ging hij met pensioen. Aan de hand van citaten uit zijn afscheidsinterview in 1969 vertelt Hans Knot hier meer over deze Nederlandse radiopresentator van het eerste uur.

English 5. Hans Durrer: An invitation to feel compassion. Op-ed.
  We may not always condone the motivations of photographers who travel to disaster areas or war zones to hunt for pictures. This however, Hans Durrer concludes, does not damage the power of their pictures to let us empathise with the suffering of our fellow human beings.

English 6. Hans Knot: Reginald Calvert: a life for pop music. Review of: Susan K. Moore (2017), Life and death of a pirate.
  Reginald Calvert (1928-1966) was the manager of pop groups like The Fortunes. In 1964, after hearing Radio Caroline, he decided to start his own pirate radio station, and made use of an old World War II fort in the Thames Estuary. Calvert was shot and killed in 1966 by Oliver Smedley, the former owner of a rival offshore station, Radio Atlanta. Now, half a century after his death, his daughter Susan Moore has finished his biography. Hans Knot here introduces her trilogy.

Dutch 7. Hans Knot: Reginald Calvert: een leven in de wereld van de popmuziek en de zeezenders. Bespreking van: Susan K. Moore (2017), Life and death of a pirate.
  Reginald Calvert (1928-1966) was een van de mensen die aan de wieg stonden van de opkomende popcultuur in de jaren vijftig en zestig. Zo was hij manager van pop groepen als The Fortunes. In 1964 besloot hij met een eigen zeezender, waarvoor hij gebruik maakte van een oud zeefort in de Thames-monding. Calvert werd in 1966 neergeschoten door Oliver Smedley, de voornmalige eigenaar van concurrent Radio Atlanta. Nu, een halve eeuw later heeft Calvert's dochter Susan Moore de biografie af van haar vader. Hans Knot bespreekt hier het driedelig werkstuk.

Dutch 8. André van Os: Een omroep voor oud-Indië-strijders. Over de Nationale Radio- en Televisiestichting, het Moermandieet en strijdvaardige katholieken.
  De Nationale Radio- en Televisiestichting manifesteerde zich aan het eind van de jaren zestig, toen de eerdere politionele acties in Indonesië weer ter discussie stonden. De bedoeling was een medium te hebben voor een weerwoord tegen de groeiende kritiek. Uiteindelijk ging de organisatie, waarvan de gepensioneerde ambtenaar M. Velterop de drijvende kracht was, aan interne tegenstellingen ten onder. André van Os vertelt er hier meer over.

Dutch 9. Hans Knot: Alles over de Duitse radio. Bespreking van: Gerd Klawitter en Wolf Siebel (2017), Radio Guide. Ausgabe 2018/19.
  Gerd Klawitter en Wolf Siebel hebben het weer voor elkaar. De Duitse radio-experts komen met een nieuwe publicatie, de Radio Guide 2018/19. Hans Knot dook voor ons in in deze dikke bundel nuttige radio-informatie en doet verslag.

Dutch 10. Hans Knot: Veronica in beeld. Bespreking van: Hans Becker (2017) Veronica Memories.
  In de eerste helft van de jaren zeventig maakte Hans Becker duizenden foto's van Radio Veronica en van alles wat er rond deze bruisende zeezender gebeurde. En dat was heel wat. Een selectie van deze foto's is nu verschenen in boekvorm onder de titel Radio Veronica Memories. Hoe de wal het schip keerde. Met het boek in de hand voert Hans Knot ons terug in de tijd.

1998-2018 © Soundscapes