| home | authors | calendar colophon | links | newsgroups | newsfeed | new |
contributions

What's new?

Our 10 most recently added contributions

German 1. Hans Durrer: Was Pressefotografien meist nicht zeigen. Op-ed.
  Am 9. Juni 2017 veröffentlichte die New York Times zwei Aufnahmen von James B. Comey, dem früheren F.B.I. Direktor bei seiner öffentlichen Befragung vor dem Senate Intelligence Committee. Die beiden Bilder, wie Hans Durrer erläutert, sprengen gezielt den üblichen Rahmen von Pressebildern.

English 2. Hans Durrer: The drummer portrayed. Review of: Deirdre O'Callaghan (2016), The Drum Thing.
  "I love the rhythm section," writes photographer Deirdre O'Callaghan and her love unmistakeably shows in her pictures of famous and less famous drummers, collected in The Drum Thing. Hans Durrer read the book, steered by the photographic as well as the textual observations.

Dutch 3. Jean-Luc Bostyn: Marina, het "foute" zusje van Veronica. Hoe een verzonnen zeezender in België aan de grond liep.
  Het aanvankelijk succes van zeezenders als Radio Veronica en Radio London riep navolging op, en dat niet alleen. Ook waren er bedriegers die geld probeerden binnen te halen met wilde plannen over fictieve radiostations. Een goed voorbeeld daarvan is het plan voor Radio Marina, waarvoor de Gentenaar Valère Broucke ooit in België de geesten rijp probeerde te maken. Jean-Luc Bostyn vertelt hier het verhaal van deze grotendeels vergeten episode uit de geschiedenis van de zeezenders.

Dutch 4. Hans Knot: De Groninger hitparade. Een regionale hitlijst uit de jaren zeventig.
  In de eerste week van januari 1976 verscheen in Groningen een regionale hitlijst gebaseerd op de verkoopcijfers van de lokale platenhandel. Tot aan het eind van 1977, twee jaar lang dus, zou de lijst het volhouden. Hans Knot vertelt meer over dit regionale initiatief.

English 5. Hans Durrer: A collection of photographs. Review of: Sarah Greenough (2016), Photography Reinvented.
  Photography Reinvented is the title of an exhibition now on show at the National Gallery of Art, Washington. The exposition opened in September 30, 2016 and will continue till January 29, 2017. It shows the photo collection of Robert E. Meyerhoff and Rheda Becker, which seems haphazard but — one way or another — possesses its own beauty. As impressive is the book publication of the same name, edited by Sarah Greenough. It fails, however, as Hans Durrer here concludes, to clarify what exactly binds the artists and their work together.

English 6. Derek Lamb: Needle time, what's the point?. The resistance against recorded music.
  One of the reasons behind the success of offshore radio stations in the 1960s — at least in Great Britain — is the restricted air time made available for recorded music by its producers. Derek Lamb here tells us more about the importance of 'needle time'.

English 7. René de Bruin: Roy Orbison's MGM years revisited. Songs remastered and recording history rewritten.
  Twelve years ago René de Bruin wrote an article for our journal about Roy Orbison's MGM catalogue. At that time he expected a speedy arrival of a remastered CD-box. He had to wait till the end of last year. The results, however, surpass his wildest expectations, as a brilliantly remastered LP- and CD-set now rewrites Orbison's recording history for the years between 1965 and 1973.

English 8. Hans Durrer: On taking photographs. Op-ed.
  The act of taking photographs is an experience by itself. For one thing, it can make you aware of what stays unseen during the routines and rituals of everyday life. Hans Durrer relates how this works for him.

Dutch 9. Hans Knot: De mislukte aanvraag van Concertzender Kriterion in 1961. Over een vroeg initiatief voor lokale radio in Amsterdam.
  Lokale radiostations gingen in ons land pas in 1984 van start. Toch waren er al eerder initiatieven in die richting. Zo ondertekende de rector-magnificus van de Universiteit van Amsterdam in 1961 een aanvraag voor een radiostation in de regio Amsterdam. Hans Knot vertelt er hier meer over.

Dutch 10. Hans Knot: De omslag van de jaren zestig. Bespreking van: Petra Boers, Rebecca Wilson en Suzanne Hertogs (2016), Ondersteboven. Jouw Nederland in de jaren '60.
  Een nieuwe televisieserie, met bijhorend boek, blikt terug op de woelige jaren zestig: een inventarisatie van wat er in de tijd allemaal veranderde in het dagelijks leven van jongeren en volwassenen. Hans Knot las het boek en haalt het onderste boven ...

1998-2017 © Soundscapes