| home | authors | calendar colophon | links | newsgroups | newsfeed | new |
contributions

What's new?

Our 10 most recently added contributions

Dutch 1. Hans Knot: De Groninger hitparade. Een regionale hitlijst uit de jaren zeventig.
  In de eerste week van januari 1976 verscheen in Groningen een regionale hitlijst gebaseerd op de verkoopcijfers van de lokale platenhandel. Tot aan het eind van 1977, twee jaar lang dus, zou de lijst het volhouden. Hans Knot vertelt meer over dit regionale initiatief.

English 2. Hans Durrer: A collection of photographs. Review of: Sarah Greenough (2016), Photography Reinvented.
  Photography Reinvented is the title of an exhibition now on show at the National Gallery of Art, Washington. The exposition opened in September 30, 2016 and will continue till January 29, 2017. It shows the photo collection of Robert E. Meyerhoff and Rheda Becker, which seems haphazard but — one way or another — possesses its own beauty. As impressive is the book publication of the same name, edited by Sarah Greenough. It fails, however, as Hans Durrer here concludes, to clarify what exactly binds the artists and their work together.

English 3. Derek Lamb: Needle time, what's the point?. The resistance against recorded music.
  One of the reasons behind the success of offshore radio stations in the 1960s — at least in Great Britain — is the restricted air time made available for recorded music by its producers. Derek Lamb here tells us more about the importance of 'needle time'.

English 4. René de Bruin: Roy Orbison's MGM years revisited. Songs remastered and recording history rewritten.
  Twelve years ago René de Bruin wrote an article for our journal about Roy Orbison's MGM catalogue. At that time he expected a speedy arrival of a remastered CD-box. He had to wait till the end of last year. The results, however, surpass his wildest expectations, as a brilliantly remastered LP- and CD-set now rewrites Orbison's recording history for the years between 1965 and 1973.

English 5. Hans Durrer: On taking photographs. Op-ed.
  The act of taking photographs is an experience by itself. For one thing, it can make you aware of what stays unseen during the routines and rituals of everyday life. Hans Durrer relates how this works for him.

Dutch 6. Hans Knot: De mislukte aanvraag van Concertzender Kriterion in 1961. Over een vroeg initiatief voor lokale radio in Amsterdam.
  Lokale radiostations gingen in ons land pas in 1984 van start. Toch waren er al eerder initiatieven in die richting. Zo ondertekende de rector-magnificus van de Universiteit van Amsterdam in 1961 een aanvraag voor een radiostation in de regio Amsterdam. Hans Knot vertelt er hier meer over.

Dutch 7. Hans Knot: De omslag van de jaren zestig. Bespreking van: Petra Boers, Rebecca Wilson en Suzanne Hertogs (2016), Ondersteboven. Jouw Nederland in de jaren '60.
  Een nieuwe televisieserie, met bijhorend boek, blikt terug op de woelige jaren zestig: een inventarisatie van wat er in de tijd allemaal veranderde in het dagelijks leven van jongeren en volwassenen. Hans Knot las het boek en haalt het onderste boven...

Dutch 8. Hans Knot: Met het Oog op Morgen. Bespreking van: Anne-Gine Goemans (2016), Was ich noch zu sagen hätte.
  Het is bijzonder te noemen als een programma, zeven dagen per week, veertig jaar lang onafgebroken op de radio te beluisteren valt. Dat feestelijke feit vierde het veelbeluisterde programma "Met het Oog op Morgen" op 4 januari 2016. Ter gelegenheid van deze mijlpaal blikken veertig (oud-)presentatoren op de geschiedenis van het programma terug in een fraai boekwerk. Hans Knot vertelt er meer over.

Dutch 9. Hans Knot: Sender & Frequenzen: hij is er weer... Bespreking van: Michael Schmitz en Wolf Siebel (2015), Sender und Frequenzen 2016.
  Wat later dan anders, maar nog voor het eind van het vorig jaar lag de nieuwe uitgave van "Sender & Frequenzen" weer op de deurmat van Hans Knot. Hij bekeek voor ons de wijzingen in de 33ste editie van dit onmisbare handboek voor de radio-amateur.

Dutch 10. André van Os: Hoe de radio de oorlog overleefde ... Deel 3: Geen nationale omroep, wel een wereldomroep.
  "Hoe de radio de oorlog overleefde" is een driedelige serie van de VPRO over de Nederlandse radio buiten bezet gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De afleveringen werden eind 1987 uitgezonden in "Het spoor terug", onderdeel van het geschiedenisprogramma OVT. De begeleidende teksten van de serie zijn geschreven door radio-icoon Arie Kleijwegt en hier bewerkt en aangevuld voor Soundscapes, met links naar de radioprogramma's. Onze speciale dank gaat uit naar de VPRO, in het bijzonder naar programmamaker Marnix Koolhaas. Samenstelling en bewerking: André van Os. Hier deel 3 over de gang van zaken na de Bevrijding.

1998-2016 © Soundscapes