Logo
     
volume 1
november 1998

Soundscapes Zeezender Discografie

 





  Inhoudsopgave en verantwoording
  door Hans Knot (redactie)
Previous
  Inhoudsopgave:
1 Platen met in de titel de naam van stations, medewerkers of andere verwijzingen
2 Singles met in de tekst de naam van stations of medewerkers
3 Documentaires over zeezenders op LP's en CD's
4 Songs die werden opgenomen door deejays
5 Songs die werden gebruikt als deejay- en programma-tune of voor de productie van jingles
6 Commerciële jingle-pakketten en demo-banden
7 Videoclips met beelden van zeezenders

Next Een zeezender-discografie. Via de inhoudsopgave van deze pagina is een omvangrijke discografie beschikbaar over alles wat te maken heeft met de zeezenders. De titels en omschrijvingen van de singles, EP's, LP's, CD's en videoclips zijn gerangschikt in een zestal categorieën. Hieronder volgt een korte typering van deze rubrieken en een verantwoording.
1 Platen met in de titel de naam van stations, medewerkers of andere verwijzingen. Uiteraard valt er een samenhang te ontdekken tussen de diverse platenmaatschappijen en de zeezenders. Loop de platenkast van een verzamelaar uit de jaren zestig en/of zeventig maar eens langs en ongetwijfeld kom je er één of meerdere LP's of singles tegen waarop de naam 'Veronica' voorkomt. Alle grote maatschappijen gebruikten, uiteraard in overleg met de leiding van het station, die naam ter promotie van een vinyl-product. Zelfs waren er stations, zoals Dolfijn en Mi Amigo, die hun eigen LP's op de markt brachten. Ze waren dan ook alleen te koop via het station of enkele specialistische adressen. In deze eerste categorie van onze zeezender-discografie zijn deze albums verzameld.
2 Singles met in de tekst de naam van stations of medewerkers. Natuurlijk is er ook een groot aantal artiesten dat de stations heeft bezongen. Denk alleen maar aan de grote hoeveelheid singles die in 1972 en 1973 uitkwam omtrent Radio Veronica. Duidelijk gemobiliseerd door ondermeer Elf Provinciën (lees Vader Abraham, die zelf een wekelijks platenprogramma op Veronica presenteerde en dus alle belang had bij promotie), zongen Nederlandse artiesten allerlei odes aan Veronica. Deze tweede categorie van de zeezenderdiscografie geeft een overzicht van deze singles. Wel dient vermeld te worden dat we, bij de samenstelling van de lijsten, het tijdsbestek hebben gekozen dat een organisatie als zeezender actief was.
3 Diverse documentaires over zeezenders op LP's en CD's. Een derde categorie bestrijkt het grote aantal aan singles, LP's en CD's dat in de afgelopen decennia is uitgebracht over de geschiedenis van de zeezenders. Vooral OEM in Frankrijk, EAP/JUMBO in Engeland en SMC in Nederland hebben garant gestaan voor uren luisterplezier. Dan weer werd een enkel station belicht dan weer een aantal zeezenders.
4 Songs die werden opgenomen door deejays. De deejays van de zeezenders deden meer dan platen presenteren. Een groot aantal waagde zich ook aan het maken ervan. De vierde categorie van deze discografie vormt daarom de ruime rubriek met songs die ooit door de deejays van de verschillende zeezenders zijn opgenomen.
5 Songs die werden gebruikt als deejay- en programma-tune of voor de productie van jingles. In een discografie van de zeezenders mogen zeker ook niet de tunes vergeten worden die door de verschillende deejays zijn toegepast om zichzelf of bepaalde radioprogramma's kenbaar te maken. Dat geldt ook voor de platen waarvan de programmamakers van de diverse stations gebruik hebben gemaakt ten bate van de productie van jingles. Deze zijn hier samengenomen in een vijfde categorie. Deze verzameling bestrijkt het grootste deel van onze discografie en is daarom – op alfabet – verdeeld over verschillende pagina's.
6 Commerciële jingle-pakketten en demo-banden. Een reeks van productiemaatschappijen heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het maken van jingle-pakketten voor radiostations. Om een afzetgebied te creëren werd van een nieuw pakket vaak een demonstratieband gemaakt die kon worden opgevraagd bij de betreffende maatschappij. Als men meerdere demobanden aanvroeg kreeg men bij de radiostations een idee waar men zelf voor wilde gaan bij de aankleding van de programma's. Honderden demo-banden werden er op dit manier geproduceerd, die deels ook bij de zeezenders terecht kwamen. Bijvoorbeeld omdat ze werden meegenomen door deejays die voor een zeezender kwamen te werken. Af en toe kwamen delen van die pakketten in enige vorm voorbij in de programma's. In de zesde categorie van deze zeezenderdiscografie verschaffen we enkele voorbeelden van deze pakketten.
7 Videoclips. Onder de zevende en laatste categorie vallen de (schaarse) videoclips, waarin een van de zeezenders ten tonele wordt gevoerd.
 
Next Verantwoording. Als handleiding voor deze discografie is onder meer gebruik gemaakt van de diverse uitgaven van het Hitdossier (Haarlem: Becht, 1994) van Francis Bouwman, het Tunesboek van Jelle Boonstra en Benno Roozen (Amsterdam: Van Nijgh en Ditmar, 2007) en het persoonlijke archief van Hans Knot. Ondanks de enorme omvang van de lijst, is het overzicht naar onze mening nog bij lange na niet volledig. Daarom het vriendelijke verzoek om, als je een aanvulling weet, die te melden aan de redacteur van deze lijst: Hans Knot.
  Deze zeezenderdiscografie kwam tot stand in samenwerking met Henk Verhaag, Martin van der Ven, Jelle Boonstra, Ruud van Cappeleveen, Herman Content, Chris Cortez, Chris Edwards, Jan Hendrik Kruidenier, Benno Roozen, Pieter Jan Vink en Arno Weltens. Met dank voor aanvullingen aan: Stuart Aitken, Bert Alting, Ian Anderson, Andy Archer, Alain Baeten, Rob Bakker, Wim de Bakker, Chris Bent, John Bennett, Alex Bervoets, Alfred Blokhuizen, Bert Bossink, Shaun Brennan, Jan Bulder, Jano, Mic Coren, Rudy Dero, Charles van Doorneweerd, Ton van Draanen, Rick van Dijk, Ferry Eden, Terry Davis, Wim van Egmond, Andrew Emmerson, Martien Engel, Gerhard Fiolka, Juul Geleick, Harke de Groot, Paul de Haan, Theo van Halsema, Will Hensen, Frank van Heerde, Phil Hilton, Rink Hof, Hans Hogendoorn, Albert van Honk, Nico Huijg, Marc Jacobs, Albert Keijser, Rob Kievit, Jan Klijsen, Harm Koenders, Jan Koster, Roger Kemp, Bert van der Laan, Tom Landuyt, Dyo Lankester, Johnny Lewis, François Lhote, Thijs Lieffering, Harry de Louw, Henny Meiners, Meindert van der Meulen, Ben Meijering, John Myer, Oscar de Pater, Bart van Peer, Albert Pleijsier, Ingemar Pijnenburg, André de Raaij, Alexander Reloe, John Ross-Barnard, Danny Rouwenhorst, Helmt Runge, Paul Rusling, Karel Siebers, Louis van Steijn, Swanet Vink, Jan Willem Stokkers, Dick Verheul, Adri Verhoef, Jan-Fré Vos, Eddy de Waele, Wim van de Water, Martyn Webster, Herbert Wentink, Paul Welton, David Wilson, Dave Windsor (BFBS), Fons Winteraeken en Niels Zack.
   
  Laatste update: 29 juni 2023
   
Previous
  1998-2023 © Soundscapes