Logo  
  | home | authors | calendar colophon | links | newsgroups | newsfeed | new | printer version |  
volume 2
september 1999

Elf mooie dagen

 

  Een echte fan blikt terug op de Veronica Revival van 1999
door Rink Hof
Previous
  Elf dagen lang was Radio Veronica in augustus 1999 in de lucht. Het gebeuren begon op 21 augustus om 6.45 uur en eindigde op 31 augustus om 18.00 uur was de zender te vinden op de 1224 kHz. Een tiental dagen na die laatste datum viel er nog een lange en leuke reactie in onze e-mailbox: een brief, waarin Rink Hof zijn gevoelens voor Veronica — toen en nu — aan het papier toevertrouwt. Hieronder volgt de volledige tekst met daaraan toegevoegd enkele foto's uit het verleden van het radiostation.
 
1 Studio aan boord van de Norderney (1974)

Elf dagen lang. Ik heb er elf dagen van genoten. Eigenlijk iets langer, want op al op vrijdagavond 13 augustus — jawel, vrijdag de 13e — hoorde ik de hele avond de meeuwen op 1224 met een dijk van een signaal. Maar ja, Leiderdorp is door de lucht niet zo gek ver van Lopik. Op woensdag de 18e waren ze er weer. En op donderdag de 19e, om 15.30 uur, vier en een halve grammofoonplaat en toen helemaal niets meer tot zaterdagochtend. Vrijdagavond wel bij MTwee de Veronica-corifeeën van weleer gezien; het hele gebeuren opgenomen op video.

2 Verlaagde concentratie. Die mooie tonen dwars door de branding op zaterdag 21 augustus vòòr zeven uur. Die heb ik dus ook opgenomen. Als radiofreak gaat er dan wat door je heen. Zo mooi als René van den Abeelen het omschrijft, kan ik het niet. Maar, reken maar dat de gevoelens hetzelfde zijn. Terug naar de zeezendertijd. Eigenlijk terug naar mijn jeugd. Ik schuim zo'n beetje wekelijks de middengolf en FM af. De afgelopen jaren heb ik heel wat nieuwe stations gehoord, altijd spannend. Maar nu kreeg ik echt last van kippenvel en verlaagde concentratie bij andere activiteiten — zoals werk. Het recept: alle dagen de beste MG-radio mee naar het werk en zo min mogelijk afspraken maken.
3 Krakende knoppen. Ik heb er vroeger drie à vier jaar van genoten. De kennismaking met Radio Veronica was in de radiowinkel. Mijn vader kocht een transistorradio. Zo heette dat toen als onderscheid met de "buizenradio" — wel eens van een IC-radio of chip-radio gehoord? Ik niet. De transistorradio werkte direkt, de buizenradio moest eerst opwarmen. De winkelier demonstreerde "de transistor" uiteraard voor de aankoop en toen hoorde ik voor het eerst "Goud van Out". Leuke positieve presentatie, leuke muziek, nieuw voor mij. Moet in 1969 zijn geweest of in 1970. Thuis mocht ik niet aan de radio zitten, maar dat deed ik toch. Toen de knoppen van de golfbereiken gingen kraken, had ik het natuurlijk gedaan. Vandaag de dag herken ik dat thuis ook, als de instelling van de computer is veranderd, alleen ben ik dan de andere partij, de wereld is niet veranderd.
4 Promotie T-shirts van diverse zeezenders (1973)

Nog niet één plakboek vol. Het waren belangrijke spannende jaren voor Veronica en de luisteraars. De frequentiewisseling en Radio Noordzee 2 op 192. Toch stond de radio voor 13:00 uur wel op 538. Kilo-Hertzen kenden we toen nog niet op de middengolf. Nu in 1999 hebben jullie er ook nog wat moeite mee gehad. Welke moderne radio geeft nog meters aan? Of hebben jullie je laatste radio in 1974 gekocht? Het losslaan van het anker. Mijn zus maakte me wakker: "Er is iets met Veronica mis." Ik hoorde nog net de rustige stem van Ruud Doets, die zei dat er niets ernstigs aan de hand was. Maar het kristal ging eruit en we hadden geen Veronica meer. En dat net voor de actie op 18 april. Toen ben ik kranteknipsels gaan verzamelen. Maar dat waren er zoveel, dat ik nog niet aan het inplakken ben toegekomen.

5 Toch niet hetzelfde. Ik ben er toen nooit geweest. In Studio Lapershoek bedoel ik, in de jaren zeventig. Ik wist het niet, anders was ik wel eens langs geweest. Maar ja, Veronica was er toch altijd? Ik kon niet geloven, dat er een einde aan zou komen. Ik heb het bijna 25 jaar gemist. Na "Het Laatste Uur" — ik was toen 16 jaar — kwam er dus niets voor in de plaats; niet in 1974, niet in 1975. Dat hadden ze in Engeland in 1967 beter begrepen. Hilversum 4 kon plotseling wel, maar er zaten zoveel mensen op klassieke muziek te wachten — pak 'm beet 0,002% van de luisteraars — dat deze landelijke FM-frequentie niet naar Veronica kon. Veronica mocht deze zender wel openen! Maar drie uur in de week is toch niet hetzelfde. Wel Leo van der Goot in FM-kwaliteit en ook de ABTT tijdelijk terug. In die tijd ben ik zelf ook begonnen, maar daar zal ik het niet over hebben.
  Ik ben er nu vier keer geweest. In Studio Lapershoek, bedoel ik, in 1999. Veel te verlegen, natuurlijk. De eerste keer Jan van Veen gezien, maar niet gesproken. Idem op 30 augustus met Tineke en Lex. Stom, stom, stom. Gauw een kaartje sturen naar Postbus 218. Wie weet?
6 Een van de studio's van Veronica aan land (1973)

De eerste keer. Gelukkig was het de eerste zaterdagavond niet druk. Was ik die avond de eerste aanwezige luisteraar? Pas om kwart voor tien kwamen er veel meer. T-shirt met het schip en de CD met tunes gekocht. Veel Gooiland-medewerkers en het is gezellig, erg laat geworden. Herinneringen aan voorgaande zenderervaringen. Volgende dag last van de rook, ik kan er niet zo goed meer tegen.

7 De tweede keer. Woensdagavond 25 augustus was het gezellig druk. Tussen de bedrijven door ook kennis gemaakt met Hans Knot. We mailen al jaren, ik ben nog langer Freewave abonnee. Ik heb zelfs in Groningen gewoond, maar we hadden elkaar nog nooit gezien. Ook het gehalte Radio-Veronica-technici-aan-de-wal was erg hoog: Ad uiteraard, Juul, Jurg. En er waren er nog meer, maar ik (her)ken ze niet allemaal. In de loop van de week inmiddels wel een aantal gesproken. Mooie dia's, ondermeer van het schip en het laatste uur. Geen DJ's gezien — of mag ik Ad inmiddels als DJ zien? Ik heb een radio met "R Veronica" op de afstemschaal bij 192 achtergelaten bij Ad, hij stond in de hoek op de bi-ampli — de radio bedoel ik, niet Ad. Ik wilde deze radio terug hebben en mijn adres zit er op geplakt, maar gisteren hoorde ik over het opzetten van een Radio Veronica museum. Ik ben er nu over gaan nadenken ... Kan ik altijd naar het museum? Spiksplinternieuwe CD met RNI-jingles gekocht, ik heb hem gisteravond pas voor een deel gehoord. Vloeken in de kerk natuurlijk. Volgende dag te laat op mijn werk.
8 De derde keer. De tweede zondag weer geweest. Nu iets extra's gedaan. Ik heb een vriendin uit mijn radioverleden gebeld, die ik zeker tien jaar niet had gezien. Ze had het nog niet gehoord, maar kwam op zondagavond direkt naar de Lapershoek. Weer gezellig (te) laat geworden. En zij heeft vanaf dat moment een radio aan haar oor gekleefd. Allebei weer helemaal radiofreak. Radiomaken moet met gevoel, niet met de computer. Ik zocht ook altijd tijdens het draaien van de ene plaat pas de volgende plaat uit. Ik krijg er weer zin in. Hoe ben ik maandag op tijd op mijn werk gekomen ?
9 Bull Verweij met de originele scheepsbel van de Borkum Riff

De vierde keer. Maandagavond moest ik natuurlijk naar de ABTT. Nooit een ABTT Fanclubnummer gehad, nooit een gesproken brief gemaakt, maar wel geluisterd. Een anonieme luisteraar dus. Helaas heb ik veel te laat ontdekt, dat deze TT bestond. Nu geleerd dat AB al in 1967 een TT had, of beter gezegd een Top Vijftien (AB-TV?), gepresenteerd door Joost. Kon ik toen al lezen? Ik kan je niet vertellen wat er door mij heen ging toen ik rond negenen langs Lopik reed op de A12, rode lampen in zendmasten zag en "Halo of Flies" knalhard had aanstaan. Een echte Adje Bouman hit alleen in Nederland. Ik moet de pick-up weer aansluiten en die LP opzoeken.

10 Het goede in de mens ... Toen ik in Hilversum aan kwam, was er geen parkeerplaats meer, dus het werd nog later. En toen ik binnen kwam was er geen staanplaats meer. Het was helemaal vol. De temperatuur van het weerbericht klopte daar binnen voor geen meter en de vochtigheidsgraad was ruim boven het landelijk gemiddelde. Hartelijk dank aan de fans met de videocamera's die bij Tineke stonden en aanboden aan de kant te gaan om mij ook een stukje video en wat foto's te laten schieten. Het goede in de mens kwam die avond duidelijk boven. Die accu was natuurlijk veel te snel leeg. Wat een muziekkeus ! Ik ken niet alle titels. Wie heeft het lijstje met gedraaide platen? Ik kon ook niet opnemen. Wie heeft de gehele opname (liefst tot 12 uur)?
11 De promotie-bus van Veronica in het begin van de jaren zeventig

De hond niet vergeten! Volgende dag vrijgenomen. Ik heb de 31e bijna helemaal opgenomen. De laatste dag staat er vanaf 7:35 helemaal op. Tuurlijk is het bandje om kwart voor twee midden in de toespraak van Oom Bull vol, dus ik mis enkele woorden. Met C90's is dit helaas niet te voorkomen, maar waarom nou precies op dat moment? Als je thuis opneemt, moet ook de hond wel eens uit. Volgorde: nieuwe cassette inleggen, opname starten, hondenriem pakken, zorgen dat je binnen drie kwartier weer terug bent en snel naar boven om de cassette om te draaien. O ja, niet vergeten: hond ook meenemen. Aangenaam verrast om Leo van der Goot op jullie reunie te horen, was er niet ook een reunie van Radio Noordzee medewerkers?

12 Veronicaans. Ik heb er 32 opgenomen. C90-cassettes bedoel ik dan. Alles opnemen is onmogelijk, een mens moet ook wel eens slapen! Wat was ik moe dinsdagavond. Maar wat een heerlijke dagen. Is de reunie nog lang doorgegaan? (op z'n Veronicaans wel, denk ik). En ook was er telkens de keuze: "Opnemen of erheen?" Mocht je willen horen, hoe het in Leiderdorp op de middengolf klonk, neem kontakt met me op. Ik heb ze nog niet allemaal beluisterd. Die 32 cassettes bedoel ik. De volgende dag een cassette luisteren? De getallen zijn op. De uitzendingen ook. Een beetje het gevoel van 1-9-74.
  Wanneer komt de volgende herdenking? Tips:
 
  • 35 jaar na de start van de Top 40 (2000)
  • 40 jaar na de start van de zeezender Veronica (2000)
  • 25 jaar na de start van de VOO (december 2000)
  • 30 jaar na de start op 538 (2002)
  • 30 jaar na de stranding (2003)
  Jullie kunnen vast nog wel een paar redenen verzinnen. Radio Veronica 1224: bedankt en tot horens!
   
Previous
  1999 © Soundscapes