Logo  
  | home | authors | calendar colophon | links | newsgroups | newsfeed | new | printer version |  
volume 2
september 1999

"Jij blijft voor mij, Veronica ..."

 

  1. Een speciale evenementenlicentie
door Hans Knot
Previous
  In mei 1999 vroegen Michael Bakker en Ad Bouman een speciale licentie aan voor het tijdelijk heruitzenden van oude programmabanden van Radio Veronica en een bijbehorende live-programmering. Ter introductie van zijn dagboek over de tijdelijke terugkeer van Radio Veronica in de ether beschrijft Hans Knot hier hoe dit plan verder vorm kreeg.
 
1 Het Veronica-schip de Norderney tijdens haar allereerste tocht als stoomvrachtschip

Het begin. Het begon allemaal min of meer terloops, als een grappig idee tijdens de Radiodagen in Haarlem. Een stuk serieuzer werd het in de maand mei. Michael Bakker van Gooiland Producties BV en Ad Bouman, voormalig medewerker van Radio Veronica, dat tussen april 1960 en augustus 1974 vanaf de Noordzee als eerste station commerciële radio gericht op Nederland uitzond, vroegen toen bij het Commissariaat voor de Media toestemming voor het tijdelijk heruitzenden van oude programmabanden en een live-programmering.

2 De Norderney nu in de haven van Leeuwarden

Een speciale licentie. Het idee was om naast oude programma-banden ook de deejays van toen weer programma's te laten presenteren. Die speciale evenementen-licentie werd een maand later, in juli, verleend. Om Radio Veronica te herdenken mocht tussen 21 en 31 augustus de klok eventjes worden teruggedraaid naar meer dan een kwart eeuw geleden. Naast de voormalige medewerkers werden Jelle Boonstra en Hans Knot — beiden radiokenners bij uitstek en vrienden sinds het midden van de jaren zeventig — gevraagd ondersteunende werkzaamheden te verrichten.

3 In Hotel Lapershoek. Vrijdag 16 juli 1999 zaten ze in Hotel Lapershoek in Hilversum — het vroegere gebouw van Radio Veronica — rond de tafel: Ad Bouman, Juul Geleick, Jelle Boonstra en Hans Knot. Een "werkplan" werd opgezet. Oude banden moesten worden doorgeluisterd, de radio-aanhang, in de volksmond de "anoraks" genoemd, diende wakker te worden geschud, terwijl ook de media moesten worden geïnformeerd. Aan Hans — vanwege zijn langdurige activiteiten als hoofdredacteur van het mediatijdschrift Freewave Media Magazine — werd de taak toebedeeld om niet alleen een aantal programma's te presenteren, maar ook om de contacten met de media te onderhouden.
4 Het Veronica-gebouw Laapershoek (toen nog met twee a's) in 1972

Een dagboek. Er moest wel wat werk worden verzet en dat betekende dat Hans de afgelopen zomer in juni slechts een enkele week op vakantie kon. De rest van zijn vrije tijd gebruikte hij om dit project optimaal tot de luisteraar te brengen. Er gebeurde van alles. Zowel voor Freewave Media Magazine als Soundscapes hield Hans zo goed mogelijk een dagboek bij van de woelige dagen en hij liet zijn camera niet thuis. Op deze pagina's zijn de foto's te zien, samen met ander materiaal uit zijn historisch foto-archief; bij elkaar ruim tachtig plaatjes.

5 Hetzelfde gebouw huisvest nu Hotel Lapershoek (foto Martin van der Ven)

Lichtelijk chaotisch. De hele onderneming had aanvankelijk weinig pretenties. Maar, het werd groter en groter; het groeide uit tot een ware zomermanifestatie. Duizenden mensen bezochten de studio in Hotel Lapershoek. Honderdduizenden Nederlanders, zo geven de luistercijfers aan, hebben in augustus andermaal genoten van radio, zoals die hoort te klinken. Niet de vorm van radio, zoals die tegenwoordig wordt gemaakt maar gewoon "voor de vuist weg." Radio, zoals de gemiddelde Nederlander van rondom de vijftig het in de jaren zestig en zeventig enorm waardeerden. Aan de ene kant snelle radio, maar aan de andere kant ook lichtelijk chaotisch. De uitzendingen van Radio Veronica vonden plaats op de 1224 kHz, de frequentie die met een gul gebaar ter beschikking werd gesteld door QRadio.

6 Internet en e-mails. Ook via Internet viel het programma 24 uur per etmaal te beluisteren, dankzij provider Infothuis in Rijswijk. Dank verdient ook Martin van der Ven in Meppen, Duitsland, die links op internet maakte. Radio Veronica en Hans Knot kregen honderden faxen, telefoontjes en e-mails. In zijn dagboek dus niet alleen zijn eigen bevindingen maar ook een aantal van de luisteraars, via de voornoemde media. In de volgende hoofdstukken zijn ze chronologisch gerangschikt vanaf het eerste persbericht.
   
Previous
  1999 © Soundscapes