Logo  
  | home | authors | calendar colophon | links | newsgroups | newsfeed | new | printer version |  
volume 2
september 1999

"Jij blijft voor mij, Veronica ..."

 

  4. Na 25 jaar weer in de lucht
  door Hans Knot
Previous
  Hans Knot achter de microfoon tijdens de Veronica-revival in 1999

Radio Veronica beleefde op 31 augustus 1974 de laatste uitzending. In 1999 keerde het legendarische radiostation voor elf dagen terug op de middengolf. Vanaf 21 augustus 06.45 uur tot en met 31 augustus 18.00 uur was de zender te vinden op de 1224 kHz. Met de originele muziek, jingles, reclame en presentatoren viel de "sound of the sixties and seventies" nog eenmaal te beluisteren. Er werden tal van oude banden uitgezonden. In de live-uren vielen de stemmen te horen van bekende DJ's uit de Veronica-tijd, zoals Tineke de Nooy, Eddy Bekker, Ad Bouman, Wil Luikinga en Joost den Draayer.


  Zaterdag 21 augustus:
1 De 80 meter hoge Nozema-antenne met op de achtergrond de 375 meter hoge Gerbrandy-toren (foto Nozema)

De berichtgeving. Veronica is weer in de lucht. De Nozema-antenne is 80 meter hoog, het zendvermogen bedraagt 5 kW, maar de ontvangst in Groningen blijkt niet bijster best. De berichtgeving over de programma's zal vanaf vandaag vanuit Groningen dus minimaal zijn. Ik kon slechts constateren dat er 's morgens om 7.00 uur werd geopend met een show uit het najaar van 1966 van Harmen Siezen. Voor de rest zullen we het moeten doen met wat hier en daar aan informatie binnen druppelt. En, natuurlijk zullen Jelle Boonstra en ik veel uit de eerste hand meemaken tijdens de dagen dat we in Hilversum in Studio Lapershoek zullen zijn. Dat is direct de eerste middag het geval.

2 Officieel. Tussen 12.00 en 2.00 uur in de middag was de officiële opening waarbij te gast Willem van Kooten, Tineke en Bull Verweij, waarbij de luisteraars nog eens heerlijk konden meegenieten met de verhalen uit vooral de zestiger jaren. Het was een heerlijke gezellig programma waarbij de sfeer als vanouds was. Direct na dit programma was een getapte show uit het verleden geprogrammeerd, maar Joost was zo enthousiast dat hij spontaan een live-programma wilde presenteren. Halverwege deze show kwam ook Jan van Veen aan en voor het eerst sinds 1971 presenteerden de heren weer gezamenlijk een programma. Destijds gebeurde dat trouwens tijdens de opening in maart van de Nederlandse service van RNI (Radio Noordzee).
3 Te zien in Studio Lapershoek: een oude studiomixer van het zendschip

Sigaretten. Voorafgaand aan elke oude show zit een spotje waarin Tom Collins aankondigt dat het gaat om een historisch programma waarvan de tijden, de data en vooral de prijzen niet kloppen. Wel heel vreemd weer reclame voor tabakswaren te horen op de middengolf. Tijdens de eerste dag waren tal van persvertegenwoordigers van allerlei kranten aanwezig. Er kwamen maar liefst vier televisieploegen opdagen, hetgeen resulteerde in reportages op RTL4, RTL5, SBS6 en de NOS.

4 Leuk ingericht. De studiozaal in Lapershoek is leuk ingericht. Naast foto's, stickers, een drietal opnieuw uitgebrachte T-shirts, is er een grote hoeveelheid oude apparatuur aanwezig, waaronder het allereerste mengpaneel dat ooit aan de Zeedijk in 1960 werd gebruikt. Ook de eerste jingle-machine, in 1968 geïntroduceerd door Robbie Dale, stond opgesteld. Daarnaast tal van foto's en — niet te vergeten — het zendkristal dat ooit in de zender zat toen deze stond afgesteld op de 538 kHz. Ook de vlaggen van de registratielanden waren aan de muur geprikt. Ook viel nog een transistor-radio te bezichtigen, waarop slechts Veronica was te ontvangen, daar de schaal was vastgezet op de "192". De programmabanden werden afgespeeld op originele oude recorders. Haast onvermijdelijk leidde dat — al halverwege de middag — tot problemen. De tape met een oude Top 40 begon steeds langzamer te draaien en men diende een plaatje te draaien om de tape vervolgens op een andere recorder verder te laten horen. Ook deze recorder bezweek het volgende uur. Gelukkig heeft de organisatie genoeg materiaal achter de hand.
5 Juul Geleick, peinzend achter de microfoon tijdens de een van de live-uitzendingen

Tal van oud medewerkers. Naast de eerder genoemde oud-medewerkers waren deze eerste middag ook Adze Veenstra, Ruud Westbroek, Juul Geleick en Nol Vis aanwezig. Iedereen heeft grote pret en er kan van uit worden gegaan dat de komende elf dagen er veel temperament en gezelligheid in de programma's zal zitten, want zowel deejays als technici zijn het zeker nog niet verleerd.

6 Arrow Classic Rock. Met ingang van maandag 23 augustus zendt Arrow Classic Rock in de nachtelijke uren hoogtepunten uit van de diverse herinneringsprogramma's van Veronica. Uiteraard was dit niet zo moeilijk te regelen gezien de betrokkenheid van Willem van Kooten met Arrow. Tot en met 2 september worden de live-programma's uit de middagen opnieuw uitgezonden tussen middernacht en twee uur. Iedere keer betreft het een programma van 2,5 dag eerder. Als eerste herhaling het openingprogramma van afgelopen zaterdagmiddag met Tineke, Bull en Joost. Ook via Internet valt het programma te beluisteren, hetgeen geregeld werd via de site van Infothuis in Rijswijk.
7 Ruud Westbroek, druk in de weer achter de knoppen

Permanent. Hotel Lapershoek heeft ter gelegenheid van de uitzendingen een speciale menukaart samengesteld met daarop gerechten die vooral in de jaren zestig en zeventig populair waren. Natuurlijk is het onmogelijk de prijzen aan te passen aan voornoemde periode. Ook leuk is de inrichting van een Veronicabar. In deze bar hangen tal van foto's en andere herinneringen aan de voormalige bewoners van het gebouw. De bar krijgt een definitieve plek in het gebouw en een ieder die daadwerkelijk aan deze programmaserie meewerkt wordt in zwart/wit vastgelegd voor een speciale "Wall of Fame" in de bar.

8 Ook te zien in Lapershoek: een studiomixer van de Norderney

Reacties. Andermaal kwamen er weer tientallen reacties binnen. De verste kwam uit Brazilië, alwaar op het eiland Guaruja een voormalige Nederlander, Gerard van der Vorst, zit te luisteren via Internet. "Waaauwww, gaafff," schrijft hij. Sven Martinsen uit Noorwegen luistert via de middengolf en gaf een gedetailleerd ontvangstrapport door, inclusief een kwartier lang de gedraaide muziek. Sven is van origine een DX'er maar heeft een deel van zijn hart ook verpand aan de zeezenders.

9 Erg leuk. Wel een heel leuke reactie komt van Jos de Blauw, die me schrijft dat hij mij wel kent maar ik hem niet: "Ben een oude fan, uitgerekend op m'n veertigste verjaardag luister ik naar de 1224 kHz. Wil je laten weten dat er, deze weken, met mij vele oude, soms anonieme, maar wel aanwezige oude fans genieten van Ome Bull, Adje, Tinus, Lex, Juul enzovoort. Dankzij oude gladiatoren als jou zou dat niet kunnen. Oude tijden kunnen niet terugkomen, maar soms is het lekker om weg te zwijmelen bij het gekraak van de oude AM. Namens velen, dank je wel voor alle inspanningen gedurende heel vele jaren." Johan Meezen eindigt zijn mail met: "O yeah. This is how radio should sound for me!! Much better than the shit on the radio nowadays."
10 Studio Lapershoek on air

Bijgesteld. Afgelopen zaterdag hebben we diverse malen geprobeerd telefonisch de Lapershoek-kelder te bereiken, hetgeen onmogelijk was. Reden van de pogingen was de foutieve doorgave van de frequenties en golflengte. Men had het consequent over de 319 meter in plaats van de 245 meter, met als resultaat vele e-mails van mensen die zich afvroegen of er andere lichtjaren geldig waren bij Veronica. Gelukkig is het nu bijgesteld en worden de juiste gegevens ingevoerd. Hotelmanager Marcel van Lapershoek is laaiend enthousiast over de opkomst en de reacties op de programma's. Hij vroeg het team wel geen faxnummer van het Hotel door te geven daar hij bang was dat de faxmachine zou vastlopen. Een eigen telefoonnummer en faxapparaat werden later geregeld en wel buiten de hotelcentrale om, uiteraard ook om de centrale niet te overbelasten.

  Maandag 23 augustus:
11 De zingende deejays, uitgezonden op maandagavond: Pieter Jan Vink, Hans Knot en Ad Bouman

Zingende deejays. Tussen 8.00 en 10.00 uur in de avond was het tijd voor "de zingende deejays". Een programma, waarin Ad Bouman, Pieter Jan Vink en Hans Knot zoveel mogelijk domme, gekke, dwaze en leuke plaatjes draaiden, waarop deejays zongen en spraken. Veel uniek materiaal passeerde de revue waaronder een viertal nummers die Bouman niet eens kende. Wat te denken van "We Love The Pirates" door de Amsterdamse formatie Dutch Beat College. Zover bekend nog nooit op de radio geweest. Mark van Amstel met "Trends Of Today", andermaal een nummer die nooit te beluisteren is geweest via de ether. Het sfeertje zat er lekker in, hoewel het wat rommelig overkwam. Vele aanhangers waren aanwezig en lieten dit ook duidelijk horen.

12 De koppeling tussen de coaxkabels van zender en antenne (foto Nozema)

Verzoeken. Het live-programma genereerde meteen een hoeveelheid faxen waarbij ook verzoeken, die we gelukkig konden honoreren. Diana en Erik uit Abbekerk hadden er echter niets van begrepen. Die vroegen of we ook normale platen konden draaien, aangezien ze het anders niet tot tien uur zouden uithouden. Wat ook weer is ingevoerd is de Stichting Vrienden van Veronica. Gevestigd op het alom bekende adres Postbus 218 in Hilversum. Voor fl. 25,- per jaar kun je lid worden. Als lid wordt je geïnformeerd over allerlei dingen die worden uitgebracht. In Lapershoek zijn al drie prachtige T-shirts te koop en ook daar lijkt het of de tijd is blijven stilstaan want het zijn opnieuw uitgebrachte t-shirts met een toegevoegde tekst "Radio Veronica 14 jaar toonaangevend." De prijs is wel hoog: fl. 35,- per stuk.

13 De technicus van de zingende deejay's: Ruud Westbroek

Niet veel luisteren. Ikzelf, zo stelde ik al eerder, heb niet veel geluisterd en als dit wel gebeurde was dit kort via Internet of tijdens mijn aanwezigheid in Hotel Lapershoek. Derhalve vooral reacties van luisteraars. Dit gebeurt niet alleen richting Veronica maar ook via teletekstpagina 316, waarop allerlei mensen berichten laten plaatsen waarop ze duidelijk laten merken heel blij te zijn met de tijdelijke terugkeer. Anderen klagen over de slechte ontvangst. Duidelijk is dat een grote groep probeert de uitzendingen via de tuner te beluisteren. Het pakken van de ouderwetse draagbare radio is echter veel effectiever, tenminste als je binnen het ontvangstgebied woont. Er kwam dinsdag 24 augustus een reactie binnen van een mevrouw die het werelds vond dat Veronica terug was en dat nu Talk Radio er ook maar weer moest komen.

  Woensdag 25 augustus:
14 Een scheepsmodel van de Borkum Riff

Andermaal gasten. Nadat gisteren Gerard de Vries en Anouska te gast waren, was het vandaag de beurt aan oud-nieuwslezer Dick Klees. Zoals eerder gemeld werkt Dick al vele jaren bij de Wereldomroep. Gerard was trouwens deze ochtend te horen met een programma uit de mid-jaren zestig. Ongelofelijk leuk, maar zeer ouderwets. In het programma had hij mini-interviews met tal van medewerkers in het Veronicagebouw, eigenlijk nietszeggende gesprekken, waarna betrokken personen hun eigen plaat mochten kiezen.

15 Herinneringen aan de zeezenders. In de avond tijd voor het programma "Herinneringen aan de Zeezenders" waarbij, uiteraard in een notendop, werd stilgestaan bij de vele stations, dit alles gelardeerd met vele unieke platen uit de geschiedenis van de zeezenders. Hier en daar kwam ook nog een fragment naar voren en bovendien waren er tal van telefonische reacties waarbij de luisteraar hun voorkeur kon neerzetten of Radio London dan wel Radio Caroline hun favoriete station was geweest. Radio London eindigde in deze kleine poll met een straatlengte voorsprong op Radio Caroline.
16 Een scheepsmodel van de Norderney

Faxen. Het is druk bij ons in Hilversum. De ochtendkrant De Telegraaf laat Michael Bakker daar over aan het woord: "Het overtreft onze stoutste, stoutste, stoutste verwachtingen! Er zijn mensen die hier in de buurt in een hotel logeren om de hele dag naar onze programma's te luisteren en op te nemen. Er zijn oudere jongeren die naar onze studio komen en tranen in hun ogen krijgen." Dat klopt. De zaal was zo goed gevuld, dat Juul Geleick buiten de uitzending om het publiek een aantal malen tot rust moest manen aangezien de presentatoren duidelijk last hadden van het geroezemoes. Aanwezig uit het oude Veronicateam waren onder meer Jurg van Beem (techniek) en Atze Veenstra, Dick Bol en mevrouw Verweij, de vrouw van Jaap Verweij. Daarnaast uiteraard de gebruikelijke aanhang, waaronder vele bekende gezichten. Via e-mail en fax kwamen er vele reacties binnen. Zo schreef Wim de Water: "Ik zit met veel plezier naar het programma van jou, Juul en Adje te luisteren. Hans, het wordt eentonig maar het blijft werelds allemaal."

17 Jurg van Beem

Amerika. Washington DC is de plek waar Rene Burcksen het maandelijkse nieuws uit Amerika verstuurd en hij schreef: "Ik luister vanavond naar Radio Veronica en het is net alsof ik niets anders gedaan heb. Behalve dat het liefst 25 jaar geleden is dat ik dit voor het laatst heb gedaan. Ik luister via de PC en dus via Internet. Even is het gevoel, dat ik 25 jaar ouder ben geworden, verdwenen. Bovendien hebben we toegang gekregen tot de moderne snelweg waardoor het voor mij mogelijk is geworden via Internet hier in Amerika naar de 1224 kHz te luisteren. Wat kan het leven gedurende deze 11 dagen toch heerlijk zijn. Fantastisch."

18 Engeland. Een reactie van Bob Arnold uit Engeland: "Ik heb een zeer luxueuze week achter de rug. Ik heb mezelf getrakteerd op uitstapjes naar Southend on Sea (Caroline) en Clacton (RNI) en nu luister ik via internet naar Veronica. A big thanks for bringing the sounds of Veronica once again to the airwaves." Eén van de faxen was simpel maar heel duidelijk. Hij kwam van de heer Verburg uit Amersfoort. Slechts een sticker van Radio London gaf aan dat hij dit station bovenal prefereerde.
19 Operationeel in Studio Lapershoek: een oude Spotmaster uit de jaren zestig

Caroline. Dick Offringa uit Emmeloord reageerde: "Ik vond Wonderful Radio London zeer professioneel met shows van drie uur lengte, jingles enzovoorts. Maar, ik luisterde meestal naar Radio Caroline. Waarom? Wel, precies als jullie nu. Het was redelijk chaotisch ... en dat trok me aan. Wat radio hoeft niet perfect te zijn, het moet leven." Henk uit Putten faxte: "Televisie was is dat eigenlijk?? Man hou op met zeuren, we hebben toch Radio Veronica. Ik zou haast zeggen hou em in de lucht. Wat jammer dat een dag geen 48 uur duurt in plaats van 24 uur. Hier kunnen de zuilen nog steeds een puntje aan zuigen."

20 Armoedig. Willem Maree uit Amersfoort schreef onder meer: "Radio Veronica was het beste station voor Nederlandse begrippen. Het is nu echt armoedig op de radio. Vandaar deze opleving in deze elf dagen. Heerlijk, doorgaan a.u.b.!" Bij de vele telefoontjes die we beantwoordden waren er ook weer mensen bij die hun mening gaven over het al dan niet heruitzenden, komende dinsdag, van het laatste uur. De mening, zo bleek, staat recht tegenover de meningen van de meeste voormalige medewerkers. Niet uitzenden vindt de luisteraar gezien er veel te veel dramatiek in ligt. Gewoon gezellig afscheid nemen de komende week. We wachten af wat er zal gebeuren.
21 Spotmasters en jingles

Lange fax. Van Ad van Heijst uit Goes kwam een hele lange fax, waarvan enkele zinsneden: "Wat ben ik blij dat er mensen zoals Hans Knot en Jelle Boonstra er zijn. Wat hebben jullie al veel plezier gebracht bij die mensen, die er in de zestiger jaren er niet bij nadachten programma's op te nemen of daartoe niet in de gelegenheid waren. Zelf ben ik vanaf het begin van Veronica luisteraar geweest. Wij hadden thuis later een transistor en altijd stond die afgestemd op Veronica (zo mooi op de schaal aangegeven). De oude radio, waardoor ik nu luister, heeft ook nog op "192" een aanduiding van dat goede oude station."

22 Ook London. De fax vervolgt: "Maar ook luisterde ik naar Radio London. Je hoorde, dacht ik, het eerste de nieuwe grammofoonplaten. Ik had inmiddels een 192-radiootje bij elkaar gespaard en klom bij mijn grootouders in Bergen in de kersenboom om Radio London nog beter te kunnen ontvangen. Radio Caroline kwam bij mij pas in beeld toen de andere zeezenders verdwenen. Vooral in de avonduren, als Veronica haar signaal naar beneden bracht. Al met al vele mooie herinneringen. Het zijn dingen die je nooit meer vergeet. Keep the dream alive, het was een fantastische tijd."
23 Het programma Herinneringen aan de Zeezenders, uitgezonden op woensdagavond: Juul Geleick en Hans Knot

Lang niet alles. We hadden in het programma veel meer fragmenten willen draaien, maar aan de andere kant was het leuk om weer eens de mening van de luisteraar te horen. Aan het einde van de uitzending was het mogelijk nog even te praten met Jelle Boonstra over de nieuwe CD vol met RNI-jingles, waarvan een deel nooit eerder werd gebruikt. Elders in deze Freewave een advertentie voor deze CD, waarvan dus de primeur op Radio Veronica was.

  Donderdag 26 augustus:
24 Akai tape recorders van de Norderney

Foto's. Vandaag worden de eerste foto's van de happening in Lapershoek op Internet gezet. Zowel via de site van Jan Fre Vos en die van Martin van der Ven zijn ze te bewonderen. Andere foto's, en wel die van de zenders in Lopik, waren terug te vinden via de Internet-site van Nozema (zie de foto's bij dit artikel).

25 Ruud Doets. Te gast tussen twee en vier uur in de middag bij Tineke was vanmiddag Ruud Doets, die vanaf augustus 1960 bij Veronica aan boord heeft gewerkt en dus tal van enorm leuke maar ook de minder leuke herinneringen heeft. Opmerkelijk is de reclamespot voor Nur Die. Het was destijds de eerste commercial op Veronica en in de nieuwe spot wordt aangegeven dat het nylon-merk nog steeds overal verkrijgbaar is. Later schoof ook nog Krijn Torringa aan om over zijn binnenkomst bij Veronica te verhalen. In het tweede uur voegde daar zich nog Arend Langenberg erbij; voor mij toch de beste nieuwslezer uit de zeezendertijd. Swingde ook weer lekker.
26 Zenderfront: het bedieningspaneel van de 5 kW zender die voor Veronica werd gebruikt op 1224 kHz AM (foto Nozema)

Jingles. "In de live-programmering in de avonduren een prachtig klankbeeld waarvan in het eerste uur een overzicht van de historie van de radiojingle, gevolgd door die van Veronica in het tweede uur. Presentatie en productie Jelle Boonstra en techniek Juul Geleick." Tenminste dat was de bedoeling. Uiteindelijk draaide Jelle er alleen voorop, met technische begeleiding van Jurg van Beem. Een pracht kerel met een klein probleempje: hij had nog nooit met een mini-disk gewerkt waardoor er problemen ontstonden met de fragmenten. Uiteindelijk kwam alles goed en werd het toch een lekker programma. Juul en Ad hadden geen tijd voor het programma. Reden was dat het Commissariaat voor de Media alsnog bepaald had dat alle tabaksreclame uit de programma's moest worden verwijderd. Dit wordt opgelost door alle banden door te luisteren en te voorzien van ruiters op de plekken waar tabaksreclame zit. Daar wordt dan een spotje van "zeemeeuwengeluid" ingezet. Ad en Juul zouden dus praten met Jelle over jingles, maar Ad had iets belangrijkers: verjaardagsvisite bij Jan van Veen. Hij heeft het trouwens verdiend om even te ontspannen. Gast was onder meer Hans Hogendoorn, "mister jingle himself", die het prachtig vindt dat de commercial door hem ingesproken over de Noordzee-jingle CD door de ether schalt bij Radio Veronica.

27 Jelle Boonstra beantwoordt een van de vele telefoontjes

Sound of the Sixties. Iemand die niet mag ontbreken reageerde ook op donderdag. We hebben het dan over Bert Bossink, de kenner bij uitstek van de muziek van de jaren zestig: "Ik ben zelf in de gelegenheid om Veronica 1224 kHz beluisteren tot 8.00 's morgens en 's middags tussen 12.00 en 13.00 als ik thuis ben en 's avonds tot diep in de nacht. Op mijn werk kan ik zeer slechte ontvangst van de middengolf krijgen dus daar is dat niet mogelijk. Ik heb al veel leuke dingen gehoord, vooral mijn oude kennissen van vroeger, Gerard de Vries en Anouska, waren erg leuk. Ik heb je gisteravond ook nog gehoord bij Ad Bouman, je kon wel horen dat de kenner Hans Knot weer aan het werk was! Ad Bouman leest volgens mij trouwens nooit naslagwerken over oude muziek anders had hij zeker moeten weten dat Floris VI niemand anders was dan de acteur-zanger Dick Rienstra. Je eerste uitzending over de zingende deejays was hardstikke goed. Mooi dat ik de plaat "Hullekie Dullekie" ook weer eens te horen kreeg, had ik al in geen 33 jaar meer gehoord!!! Ook erg goed was het draaien van The Stattler Brothers, één van de betere country hits die ook een tophit werd. Toch is alles zeer de moeite waard! Alleen deed het stoppen van Radio London me ook meer pijn dan de closedown van Radio Veronica!! Radio Caroline vond ik best de moeite waard vooral door het prachtige C&W programma van Don Allen, iedere avond van 18.00 tot 19.00 uur."

  Vrijdag 27 augustus:
28 Zendantenne met in het gebouw bij de voet de antenne-aanpas-eenheid (foto Nozema)

Aandacht. Ook Radio West, de regionale omroep voor Zuid Holland, zal dinsdag aandacht besteden aan het feit dat het dan een kwart eeuw geleden is dat de zeezenders voor de Nederlandse kust verdwenen. Een regionaal karakter wordt eraan gegeven. Zoals bekend werd het merendeel van de bevoorradingen destijds vanuit Scheveningen verzorgd. Een van de kenners uit die tijd, Ton van Draanen, zal op reportage gaan naar Scheveningen en een aantal voormalige tenderlieden interviewen. Op de regionale Omroep Zeeland zal oud Monique-deejay Jan Veldkamp een special maken over Radio Atlantis. Dit daar dit station haar studio's had in het Zeeuwse Oostburg.

29 Het speciale menu van Hotel Lapershoek (klik op de afbeelding voor de complete maaltijd)

Terug naar Lapershoek. Vandaag zat ik nog eens na te denken over de afgelopen dagen wat betreft de uitzendingen van Radio Veronica. Je laat het dan als een film bij je voorbij gaan. Twee dingen schoten me meteen te binnen, die ik ook de lezer niet wil onthouden. Ten eerste het fanatisme waarmee de enorme aanhang aan radiofans zich staande houdt. Tientallen video's draaiden tijdens de uitzendingen, terwijl er ook weer de zogeheten vreemde vogels rondliepen. Bij de oud-Veronica-medewerkers de "linnen tasjes" genoemd. Zoals bekend staan ze sinds 1973 al bekend als de "Anoraks", een naam waarmee Andy Archer van Radio Caroline op de proppen kwam omdat de aanhangers, die destijds het zendschip bezochten, praktisch allemaal destijds dezelfde jassen, anoraks, aanhadden.

30 Ad Bouman

Tune. Afgelopen woensdagavond, na mijn uitzending, ging doorlopend de telefoon en was ik zo'n half uur bezig antwoorden te geven op allerlei vragen. Terwijl ik stond te bellen was het me al opgevallen dat er iemand in de zaal me constant stond te observeren en in de startblokken stond me een vraag te stellen. Op een bepaald moment was hij niet meer te houden en tussen twee telefoontjes door onderbrak hij mijn rust door te vragen: "Kunt u me ook vertellen welk melodietje Radio Noordzee destijds tijdens de live-uitzendingen gebruikte voor het lezen van verzoeken." Let wel: een vraag over een melodietje dat een kwart eeuw geleden door de ether schalde. Nu had RNI meerdere tunes die men daarvoor gebruikte. Ik was al weer aan de telefoon toen de vragensteller opeens keihard begon te neuriën, zijn vraag ondersteunend met het melodietje van de tune.

31 Antwoord. Ik heb de beste brave borst het antwoord gegeven: "Ponteo" van Woody Herman. Als een kind zo blij zei hij me dolgelukkig te zijn na een kwart eeuw van zoeken naar de titel. "Ik ga meteen de platenbeurzen af om te zoeken." Direct heb ik hem duidelijk gemaakt dat het hem waarschijnlijk nog eens een kwart eeuw zal kosten om de tune op te duikelen omdat deze heel moeilijk is te vinden.
32 Detail van het zenderfront met op de scoop het Veronica signaal (foto Nozema)

Bloemenkindje. Voor de medewerkers, die regelmatig Lapershoek aandeden, viel het volgende wel op, hetgeen niet door de bezoeker van de uitzendingen werd gezien. In de zaal, vanaf dag één, was telkens een vrouw van rond de 52 jaar aanwezig. Aan haar uitdossing, een hippiejurk, kon je zien dat ze in de jaren zestig was blijven stilstaan. Ze had haar hondje telkens bij zich. Iedere dag rond half zes was ze er weer. Met weinig mensen heeft ze gepraat. Door haar aanwezigheid gaf ze duidelijk aan vroeger een fan te zijn geweest. Oh ja! Als er weer muziek was te horen uit de eind zestiger jaren, danste ze door de hele zaal heen. Leuk was ook dat telkens laat in de avond er een diapresentatie was uit de jaren zestig en zeventig. Riep telkens nog meer herinneringen op bij de aanwezige oud-medewerkers.

33 Gedenkplaat aan de muur in Lapershoek

Rob Out. Vanmiddag zou Rob Out, na lang telefonische bewerkingen, alsnog een programma doen. De man, die zich al jaren achter hoge hekken en zonnebril verstopt houdt, zou dan eindelijk weer eens een radioprogramma gaan presenteren. Had ik er toch maar op gewed afgelopen week, want ik heb steeds gezegd dat hij niet zou komen. En ja hoor, hij was ziek. Een prettige vervanger was derhalve Eddie Becker, die in de mid-jaren zestig als nieuwslezer bij Veronica kwam te werken en daar zijn loopbaan als deejay en presentator ook is begonnen.

34 Niet de enige. Maar ook Jaap Buys, artiestenmanager van vele groepen uit Volendam en organisator van de grote demonstratie in Den Haag op 18 april 1973 tegen een eventuele invoering van een anti-zeezenderwet, was aanwezig. Tineke deed het interview en Buys sloeg helemaal op hol. De demonstratie, ooit destijds veruit de grootste gehouden in ons land met ruim 150.000 deelnemers, bracht volgens de Volendammer een half miljoen mensen op de been. Later had hij het over 300.000 deelnemers.
  Zaterdag 28 augustus:
35 Juul Geleick

Rust. Vandaag heb ik me met totaal andere dingen bezig gehouden en me een verplichte rustdag, wat betreft Veronica gegund. Oh ja, ben even naar de internationale platen en CD-beurs geweest in Groningen. Kocht er een paar leuke singletjes, maar zag niet de tunezoekende Anorak, die ik afgelopen woensdag had gezien in Hilversum. Trouwens, vandaag was Klaas Vaak, ofwel Tom Mulder te gast in het live-programma en in de avonduren haalden de diverse technici herinneringen op.

   
Previous
  1999 © Soundscapes