Logo  
  | home | authors | calendar colophon | links | newsgroups | newsfeed | new | printer version |  
volume 2
september 1999

"Jij blijft voor mij, Veronica ..."

 

  5. De Veronica-reunie
door Hans Knot
Previous
  Op 31 augustus 1999 werd de dramatische — of was het een melodramatische? — laatste uitzending van Veronica, vijfentwintig jaar na dato, opnieuw uitgezonden. Daar was wel de nodige discussie aan vooraf gegaan. Op de middag van dezelfde dag was er in Hotel Lapershoek een vrolijke reunie van oud-Veronica-medewerkers, waarvan de foto's op deze pagina staan afgebeeld. In het vijfde deel van zijn dagboek vertelt Hans Knot daarover en over wat er allemaal nog meer gebeurde op de laatste dagen van de bijzondere Veronica-revival.
 
  Zaterdag 28 augustus:
1 Bull Verweij en Freek Simon

Op herhaling. Er zijn nu nog drie dagen te gaan. Alles loopt voorspoedig. Maandagnacht, 23 augustus, is Arrow Classic Rock Radio gestart met elke nacht van 24.00 tot 2.00 een herhaling uit te zenden van een eerder op die dag uitgezonden programma op Radio Veronica 1224. De zender blijkt er echter niet veel van te bakken. Was er eerder deze week een non-stop muziekprogramma te beluisteren in plaats van een oude Veronica-tape, deze nacht werd een aflevering uitgezonden van "Joost Mag Het Weten". Precies dezelfde die ook gisteren al te beluisteren was. Leuk om een Hollies-special te horen, maar niet twee nachten achter elkaar.

  Zondag 29 augustus:
2 Tom Mulder en Lex Harding

Veel geluk. Vandaag kregen we geluk toegewenst vanuit Sandwich (Kent) in Engeland. De gelukwens kwam van Johnny Lewis, die bij Caroline, Laser en de Voice of Peace actief is geweest. Hij vindt het heel leuk al het oude materiaal uit de jaren zestig en zeventig terug te horen en herinnert zich nog erg goed de close-down in 1974 en meldt altijd een sterke band te hebben gehad met de Nederlandse radio. Vanmiddag trouwens ruimte voor live-programma's op de 1224 met Willem van Kooten en Jan van Veen, terwijl voor morgen Chiel Montagne is gepland. In de avonduren natuurlijk de live versie-van de ABTT — de roemruchte Adje Bouman Top Tien. Honderden luisteraars kwamen tegelijk op de uitzending van de ABTT af. Rijen dik stonden ze om de studio heen, tot zelfs op de tafels. Jammer was dat Tineke te veel de boventoon voerde. Het moest immers eigenlijk een programma van Lex en Adje zijn. Rond kwart over tien was het afgelopen, maar nadien kwamen nog diverse luisteraars aan het woord over de ABTT in de daarop volgende uren.

3 Chiel Montagne

Op het laatste moment niet doorgegaan. Vandaag hoorden we ook dat het kabelstation Radio Magdalena, dat in Vlaanderen haar programma's uitzendt, op het laatste moment het dagelijks uitzenden van een uur aan oude programma's van Radio Veronica aan haar neus is voorbij gegaan Men had het voor elkaar gekregen om gedurende de laatste zeven dagen van de revival, dagelijks een uurtje integraal te mogen uitzenden, met sigaretten-commercials en al! Daarvoor hadden de jongens uit het 'Hart van Vlaanderen' de toestemming gevraagd en gekregen van het 'Vlaamse Commissariaat voor de Media'. Gooiland Producties, de initiatiefnemers van het Nederlandse project, zouden Radio Magdalena zeven mini-discs bezorgen, met daarop evenveel goed bewaarde programma's. Dagelijks tussen 19.00 en 20.00 uur zou Vlaanderen daarna kunnen genieten van Radio Veronica ...

4 Bull Verweij en Tineke

Helaas. Helaas, Adje Bouman, de bedenker van de Veronica Revival, stelde op het laatste moment zijn zeer persoonlijke veto: "Geen tapes richting Vlaanderen!" Radio Magdalena is een kabelradio, wat synoniem is voor een uitstekende, ongestoorde ontvangst, dus zou er driftig getaped worden in Vlaanderen. Omdat de meeste oude Veronica-programma's uit de collectie van heer Bouman zelf komen, vreesde hij dat er na de Revival, vanuit Vlaanderen, een handeltje zou worden opgezet. Niet door Radio Magdalena — laat dat vooral duidelijk zijn! — maar door commercieel ingestelde zuiderburen. "Het zijn mijn tapes, ik wil niet dat er bootlegs circuleren!", aldus Adje. Geen Veronica Revival in Vlaanderen dus ... Jammer, en dat vond ook Tineke. Een medewerker van RadioVisie was getuige van de discussie die ontstond. Hij hoorde de immer goed gemutste oud Veronica-deejay Tineke nog zeggen dat ze het daar helemaal niet mee eens was: "Veronica-tapes moet je zien als een museum, en daar heeft iedereen recht op!"

5 De Veronica-bar in Hotel Lapershoek

Wel het laatste uur. Vandaag wordt ook bekend dat definitief morgen tussen 13.00 en 14.00 uur het laatste uur van 31 augustus 1974 opnieuw zal worden uitgezonden. Helaas het is niet anders, dat wordt dus een goede omzet voor de zakdoekenverkopers. Gelukkig wordt er de daarop volgende twee uren vrolijk doorgegaan om andermaal weer afscheid te nemen. En, deze keer met een grote knipoog.

  Maandag 30 augustus:
6 Anouska

Israël. Andermaal een reactie en wel van Mike Brand, een Brit die al vele jaren woonachtig is in Tel Aviv: "Voelde me vandaag terug geworpen naar de jaren zeventig. Eerst luisterde ik via internet naar de RSL-uitzending van RNI voor Holland on Sea en toen de kwaliteit enorm slecht werd heb ik een lange tijd naar Veronica via de satelliet geluisterd. Hoe is het anno 1999 toch mogelijk nog eens beide stations met het geluid van een kwart eeuw geleden te mogen terug horen. Ik heb vandaag niet veel tijd om te luisteren maar zal zeer zeker de laatste dag een paar uur erbij zijn!"

  Dinsdag 31 augustus:
7 Old timer Revox

Het laatste uur. Tja, en dan na het heruitzenden van de allerlaatste Top 40 destijds een herhaling van het laatste uur op Veronica. Persoonlijk was ikzelf nog onderweg naar Hilversum en had het "geluk" even die "tearjerker" te mogen laten voor wat het was. De afgelopen week tientallen reacties gehad over het al dan niet heruitzenden. Als het aan mij had gelegen was het gewoon niet gebeurd. Triester dan triest kon het eigenlijk niet. En dan te bedenken dat de toespraak die van Rob Out destijds is uitgezonden slechts een klein stukje is van de complete versie. Jos Hogen heeft er uren aan zitten monteren. Het originele exemplaar is helaas bij een brand verloren gegaan.

8 Krijn Torringa

Andermaal afscheid. Het publiek heeft zich de afgelopen weken voorbeeldig gedragen. Een officiële telling is er niet verricht maar zo rond de tienduizend bezoekers hebben de studio in Lapershoek aangedaan. De nieuwslezer bij de NOS had het vanavond over enkele tienduizenden, hetgeen we maar moeten zien als een journalistieke overdrijving. Vanmiddag, tijdens de laatste uren van dit project, was de studio slechts toegankelijk voor genodigden, ofwel de oud-medewerkers en enkele andere "aanhang". Het is eenvoudiger om de afwezigen — Robbie Dale, Rob Out, Tom Collins, Harmen Siezen, Bart van Leeuwen en Will Luikinga — dan de aanwezigen te noemen. In ieder geval waren er heel wat minder tranen dan een kwart eeuw geleden. Hulde alom voor Ad en Michael voor dit enorme initiatief, het had niet beter gekund. Uit de foto's van de "Veronica-reunie op de laatste middag op deze pagina kun je zien dat het een feestelijke stemming was.

9 Stan Haag in gesprek met Gert van Essen

Meteen in de pen. Na de close-down kropen een aantal luisteraars meteen in de pen. Wim de Water schreef bijvoorbeeld: "Op 31 augustus 1999 om 18.00 uur op de 1224 kHZ: Voor de laatste keer wordt de bekende Veronica filler gedraaid (dezelfde als in 1974), maar nu meegezongen door alle medewerkers, aangevoerd door Tineke en Adje. Een aantal keren klinkt het nog door de speakers: Veronica, Veronica, Veronica ... en dan: tjoep !! Hetzelfde geluid als 25 jaar geleden; de zender wordt uitgedraaid. Een schitterend project is afgelopen waaraan duizenden, wellicht tienduizenden Nederlanders de afgelopen 11 dagen ongelofelijk veel plezier hebben beleefd. Adje Bouman verwoordde het maandag via de 1224 kHz heel treffend. Op de vraag van Tineke wat Adje van de Veronica terugkeer had verwacht, antwoordde hij laconiek: 'iets kleinschaliger'. Zelfs het NOS Journaal meldde vanavond om 20.00 uur dat de afgelopen 11 dagen duizenden Radio Veronica Lapershoek hadden bezocht. Op het heruitzenden van het officiële laatste uur uit 1974 is soms heel emotioneel gereageerd. Bij velen kwamen de gevoelens van 25 jaar geleden weer allemaal boven. De laatste plaat, die vandaag voor de Veronica-filler op de 1224 werd gedraaid, was 'Family Affair' van Sly and the Family Stone, omdat (aldus Adje) het oude Veronica eigenlijk één grote familie was ! Aan alle mensen die de afgelopen 11 dagen de terugkeer van de zeezender hebben mogelijk gemaakt: het was fantastisch ! Adje, Tineke, Lex, Willem, maar ook natuurlijk Michael Bakker, Hans Knot en al die vele anderen: heel erg bedankt: het waren voor mij de 11 mooiste radiodagen sinds 1974."

10 Adze Veenstra en Eddie Becker

Zomaar een greep. Zomaar een greep uit de tientallen faxen, e-mails en zo meer. Als eerste het commentaar van Eric: "Aan alle die op welke wijze dan ook hebben meegewerkt aan de Veronica Revival op 1224. Hartelijk dank voor tien dagen leuke radio. Dit moet gewoon een vervolg krijgen. Maar in ieder geval tot over elf jaar als het vijftig jaar geleden is dat Radio Veronica is begonnen."

11 Chiel Montagne, Bull Verweij en Lex Harding

Meer sfeer. Rob schrijft: "De afgelopen elf dagen waren natuurlijk schitterend ... heerlijke programma's, leuke live uitzendingen met allerlei anekdotes ... Voor mijzelf heb ik een duidelijke conclusie getrokken: wat velen van ons missen is sfeer in programma's van stations als Sky Radio, het huidige Veronica en Radio 3. Wat ogenschijnlijk zo gemakkelijk lijkt, is heel moeilijk, namelijk sfeer brengen in je programma en niet te vervallen in spelletjes, prijsvragen en onzinnig geleuter. Deze ongecompliceerde manier van radio maken, waar de spontaniteit van afstraalt, is iets onderscheidend in het huidige radiolandschap. Al is de trend naar voorgeprogrammeerde stations, denk ikzelf dat voor een station als het oude Veronica zeker een groot publiek te vinden is en bovendien aantrekkelijk is voor grote groepen adverteerders. Laat deze elf dagen niet iets op zichzelf staan, maar een aanzet zijn om zo iets in de markt te zetten ... of voor stations als Radio 10 Gold, die op een zelfde doelgroep zich richten, een les zijn hoe het ook kan. Kortom breng meer sfeer in de programma's heren programmamakers en breng een sterke band met de luisteraars tot stand!!! ... want dan komt de reclamegulden ook wel ..."

12 Jose van Groningen, Hans van Velzen en Eddie Becker

Internet. Jan-Fré Vos mailt: "Geweldig was het, de uitzendingen van Veronica op de 1224 KHz. Helaas niet te ontvangen hier in Groningen, maar ik luisterde meer dan een week via Internet. Gelukkig hoef ik niet in te bellen, anders was ik nu failliet geweest. Die 130 bandjes waren al duur genoeg. Ik ben zelf 37 en heb de laatste twee jaren van het bestaan van Veronica als zeezender bewust meegemaakt. Ik herinner me nog dat ik het laatste uur heb gehoord bij mijn oma. Eigenlijk moesten we om half zes eten, maar ik mocht blijven luisteren tot de uitzendingen waren beëindigd. Eigenlijk was ik nog te klein om in de laatste week van '538' sterke emoties te hebben. Door de jaren heen ben ik bandjes met Veronica-programma's gaan verzamelen en inmiddels heb ik de laatste week bijna compleet op cassettes. De emoties van de laatste week heb ik nu echter wel. Nog drie dagen, nog twee dagen en dan nu de laatste dag, het laatste uur, de democratie om zeep en afgelopen. Ik kan me nu voorstellen hoe dat 25 jaar geleden moet zijn geweest. Rest mij Ad, Michael, Juul, Tineke en iedereen die er bij betrokken is geweest heel erg hartelijk te danken voor de afgelopen elf dagen plezier die ze mij en duizenden andere mensen hebben bezorgd. En ook dank aan al die mensen die er voor hebben gezorgd dat het signaal op internet kwam, anders had ik niets kunnen horen. Vanaf morgen val ik in een gat, maar ik heb genoeg opgenomen om nog lang na te kunnen genieten. Nogmaals bedankt."

13 Fiep Peters en Norbert Jurgens

Katterig. Cornel krijgt een katterig gevoel: "Dat was even slikken, zo vlak voor twee uur. Toch een raar gevoel. De hele week uitgekeken naar het laatste uur en vanaf vanochtend al een katterig gevoel. Het was een mooi project, iedereen bedankt."

14 Frans van der Beek en Jos Hogen

Lesje. En Will trekt een les uit het gebeuren: "Juul, Ad, Tineke, Joost, Jan, Lex, Tom, Bart, Eddy, Chiel, Oom Bull, en al die anderen die ervoor gezorgd hebben dat we weer eens echt van radio hebben kunnen genieten, al vloog de tijd voorbij, echt van ganse harte bedankt. Jullie hebben laten zien en vooral horen, hoe echt goede radio gemaakt wordt. Ik hoop dat de dames en heren programmamakers in Nederland een lesje hieruit geleerd hebben. Tevens wil ik de wens van ongetwijfeld velen uitspreken: Laat dit niet éénmalig zijn, maar heel zeker een vervolg krijgen. Ik gun jullie dat feest dat erna volgt echt, want jullie hebben het echt verdiend. Ik zal met spanning het vervolg van dit project afwachten, want dit is waar radiominnend Nederland op wacht."

15 Bull en Jaap Verweij

Even 30 jaar terug ... Henk Bosmans schiet terug in het verleden: "Terwijl ik dit schrijf duurt het nog 21 uur en Veronica gaat voor een tweede maal uit de lucht, jammer, jammer, jammer. Maar ja vadertje tijd draait met een onstuimige snelheid door, iedereen wil zich vasthouden aan bekende zaken en is bang voor het onbekende. Radio Veronica is voor vele mensen een behoorlijk houvast geworden gedurende al die jaren in verre verleden, het was vertrouwd, men kon er z'n vreugde en verdriet bij beleven ook al was de afstand groot. Voor mij herhaalt dit zich nu weer zeer intens. Ik zelf heb vroeger veel geluisterd en zit ook nu weer heerlijk te mijmeren met de radio voor mij neus. Ik denk daarbij terug aan alle mooie herinneringen uit het verleden, waarin Veronica een duidelijke rol speelde. Ik zie het nog voor me hoe ik met zelf getimmerde geluidsboxjes aangesloten op een oude buizenradio het Veronica geluid tot in de tuin liet doorklinken, vaak tot groot ongenoegen van mijn ouders. En natuurlijk op zaterdag het gedrukte exemplaar in mijn handen om alles goed te kunnen volgen. Dat stukje jeugd komt nu weer helemaal boven, eigenlijk wil ik niets anders dan ... terug. Maar helaas nogmaals de tijd snelt, Veronica zoals het toen was kan niet meer terugkomen, hoe dan ook. Het is een mix van tijd, mensen, muziek en omgeving die Veronica zo bijzonder en uniek maakte, dat blijkt nu wel weer als je die mensen, die muziek en die omgeving (de oude apparatuur en helaas zonder Norderney) weer bij elkaar brengt. Een schitterende herinnering die ik voor geen goud heb willen missen en die gedurende deze elf dagen op een fenominale (zoals ome Bull zou zeggen) manier is teruggehaald. Mijn dank aan alle mensen die zich hiervoor hebben ingezet, het gaat jullie goed !"

  Woensdag 1 september:
16 Juul Geleick

Even terug. Dan is het weer een dag later en een nieuwe maand. Johnny Lewis meldt dat hij aanstaande zaterdag weer op Caroline zal zijn te beluisteren. Er zijn zoveel reacties bij het station en bij Thanet Local Radio binnen gekomen dat hij heeft besloten maar weer een programma te presenteren. Voorlopig zal het eenmalig zijn. De toekomst is afhankelijk van hoe het in de toekomst verder gaat met de Caroline-organisatie en of hij met zijn vrouw tot overeenstemming kan komen tot het regelmatig mogen presenteren van een programma in het weekend.

  Donderdag 2 september:
17 Lex Harding en Ad Bouman

Arrow laatste uur. In de eerste uren van deze dag zit ik te luisteren naar de laatste herhalingen op Arrow Classic Rock. Een deel van de laatste Tipparade met Tom Collins van 31 augustus 1974 en andermaal een herhaling van het Laatste Uur van 31.8.74. Vreemd, ik had de herhaling via de 1224 niet gehoord omdat ik op dat moment onderweg was naar Hilversum en was daar blij om ook. Mede vanwege de betrokkenheid bij dit project leek me het beter om niet te luisteren naar de dramatiek. Viel dus midden in het programma op Arrow en heb het naar een kwartier uit gedaan. Leek me beslist geen goed einde na de afgelopen periode.

  Vrijdag 3 september:
18 Stan Haag en zijn echtgenote

Hits. Aan het eind van de week komen de cijfers binnen. Gedurende het Veronica revival project heeft de site Offshore Radio Guide van Martin van der Ven liefst 2629 bezoekers gehad, hetgeen neer kwam op 239 bezoekers per dag. Normaal zijn er per etmaal zo'n 90 internetgebruikers die even kijken of er iets nieuws is op het gebied van de zeezenders. Tijdens de Radio Veronica Revival waren de programma's negen dagen lang ook te beluisteren in RealAudio. Gedurende die periode werd er niet minder dan 9.408 keer geprobeerd een verbinding te maken. Het aantal keer dat dit lukte was 6962.

19 Ad Bouman (foto Martin van der Ven)

Afsluitend. Na de afgelopen weken heb ik niets anders dan een goed gevoel over me. Ad, Michael op de eerste plaats en daarna Juul, Tineke en al die andere voormalige medewerkers. Namens de enorme grote aanhang van toen, die wakker is geschud, hartelijk dank voor de enorme inzet. Het was fantastisch. Natuurlijk ook een woord van dank aan de andere niet Veronica-medewerkers, die deze keer zich ook hebben ingezet. Maar is het niet zo dat we vooral de luisteraars van toen, die ook nu weer de luisteraars waren en nog steeds begrepen waarom de radio uit de jaren zestig en zeventig zo'n warm hart werd toegedragen, moeten bedanken voor het massaal luisteren en het massaal — en door sommigen zelfs frequent — bezoeken van de studio aan Lapershoek. Daarom tot slot: iedereen bedankt!!!

  Vrijdag 10 september:
20 De techiek werd in het laatste uur verzorgd door liefst vier technici: Juul Geleick, Ruud Westbroek, Jurg van Beem en Niels Zack

Onderzoek. We zijn een week verder en het hele gebeure lijkt nog een staartje te krijgen. Het Commissariaat voor de Media maakt vandaag bekend dat er een onderzoek wordt ingesteld naar een overtreding van QRadio, dat zendtijd heeft verhuurd aan Gooiland Producties en de Stichting Norderney voor het Veronica Revival Project. Er zou niet voldaan zijn aan de toegestane lengte van de nieuwe reclameblokken en men denkt dat er ook geen onderscheidend karakter was tussen nieuwe en oude reclame. Te denken valt daarbij aan de reclame voor Nur Die in de oude programmabanden en de nieuwe reclame voor hetzelfde merk in de blokken rond het nieuws. De basis van het gebruikte melodietje was in beide gevallen hetzelfde. QRadio had bij de huurders voor de start van de revival uitzendingen al een borgsom gevraagd voor eventuele overtredingen van de mediawet.

  Maandag 13 september:
21 Vaker. Behalve minder leuke reacties van het Commissariaat voor de Media zijn er ook leuke vervolgen op de succesvolle Veronica Revival. Zo horen we na het weekend van de organisatoren, Michael Bakker van Stichting Gooiland Producties en Ad Bouman, dat er in de zaal waar de uitzendingen plaats vonden, een definitieve uitstalling zal komen van allerlei historische zaken om en rond Veronica. Zo zal er een studio worden geplaatst met authentieke apparatuur en ook wordt er een studio ingericht voor Radio Gooiland. Dit is met de exploitant van Hotel Lapershoek overeengekomen. Ook is de kans groot dat de Revival-uitzendingen een vervolg krijgen. Daarbij denkt men aan één of twee tijdelijke licenties per jaar.
   
Previous
  1999 © Soundscapes