Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed |  
index

Volume 14 / 2011-2012

 

Index of volume 14
Previous
   
  Winter 2012
   
Dutch "Een heilige man die een veel rechtvaardiger, democratischer en spiritueler regime voorstaat" (maart 2012). De zogeheten "discourse analysis" van Ernesto Laclau en Chantal Mouffe leent zich voor meer dan enkel het vakgebied van de politocologie. Ook binnen het veld van de cultuurstudies opent hun benadering vruchtbare perspectieven. Rob Leurs laat dit zien aan de hand van de beeldvorming van Ayatollah Khomeini in de Westerse media.
German Der Tod eines Polizisten (märz 2012). Ein hoher Beamter hat ein Alkoholproblem, seine Vorgesetzten wissen davon. Als der Mann sich das Leben nimmt, behauptet seine direkte Vorgesetzte, dass die Alkoholprobleme seine Arbeit nie beeinträchtigt hätten. Des Weiteren betont sie, es sei wichtig, dass zwischen Arbeit und Privatleben unterschieden werde, ganz so, als ob ein Alkoholiker nur in seiner Freizeit Alkoholiker wäre. Die Massenmedien stellen diese Unterscheidung nicht nur nicht in Frage, sondern verbreiten sie weiter und tragen damit dazu bei, dass Alkoholismus ein gesellschaftliches Tabu bleibt.
Dutch Geen bal op de tv (januari 2012). "Er is geen bal op de tv," zong popgroep Doe Maar in 1982. Zo'n vijfentwinttig jaar eerder klopte dat letterlijk: voetbalwedstrijden — vooral de populaire interlands tussen de Oranje Leeuwen en de Rode Duivels — werden door de KNVB van het scherm geweerd. Hans Knot vertelt er meer over ...
Dutch Het sociale kwaad van de "ethernozems" (januari 2012). De overheid ziet ze als een plaag en etherpiraten riskeren nog steeds flinke boetes. Maar, ze blijven populair bij hun eigen luisteraars. Hoe kwam deze groep in de eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw in de publiciteit? Hans Knot dook in zijn omvangrijke radioarchief voor een reconstructie.
Dutch Laatbezorgde excuses voor een bomaanslag (januari 2012). Eenenveertig jaar is het inmiddels geleden dat er op volle zee een aanslag werd gepleegd op de Mebo II, het zendschip van Radio Northsea International, waarvanaf ook het Nederlandstalige Radio Noordzee haar programma's verzorgde. Gelukkig zonder slachtoffers maar wel veel schade. Het station won er zelfs aan populariteit door, vooral toen bleek dat concurrent Radio Veronica achter de aanslag zat. Jan Harteveld, destijds kapitein van de Mebo II, maakte onlangs een brief openbaar naar aanleiding van het recent overlijden van een van de duikers die achter de aanslag zaten. Een brief die aan hem in 1971 was geschreven. Ten tijde van de aanslag was dj en nieuwslezer Hans Hogendoorn, aan boord van het zendschip. Hij is nooit op de hoogte geweest van deze excuusbrief. Hans Knot vertelt een opmerkelijk verhaal.
Dutch De Bond van Vrije Radio Handelaren (januari 2012). De zeezender Radio Veronica was een initiatief van de zogeheten Bond van Vrije Radio Handelaren. Deze bond van "wilde handelaren" in radio's en televisies werd in 1959 opgericht. Het doel was echter niet allereerst om een commercieel radiostation in de lucht te krijgen. Doel was om tegenwicht te bieden aan de monopoliepositie van de producenten, leveranciers en officiële handelaren. Hans Knot dook in het Max Lewin Archief voor meer informatie over deze bond.
Dutch Radio Veronica en de AVRO Bode (januari 2012). De komst van Radio Veronica bezorgde de publieke omroepen de nodige kopzorgen. Een van de vragen was of zij de omroepgegevens ook in hun omroepbladen moesten opnemen. Vooral voor de AVRO met een ledenbestand dat nogal geporteerd was voor Radio Veronica, was dit een probleem. Hans Knot beschrijft hier de worsteling van het toenmalige AVRO-bestuur.
Dutch Een televisiezender in de lucht (januari 2012). Eind jaren zestig lanceerde Ronan O'Rahilly, de man achter de zeezender Radio Caroline, een plan voor een vliegende televisiezender. In het Hoge Noorden van Europa blijken dergelijke plannen al zo'n tien jaar eerder te zijn gemaakt. Hans Knot dook ervoor in zijn archief ...
Dutch De vroege commercial-makers (januari 2012). Reclamebureau De la Mar begon al vroeg met de productie van radioreclames. In 1963 werd daar zelfs een speciale afdeling voor opgericht. Hans Knot vertelt ons meer over deze vroege radio-commercials ...
Dutch Alle radiostations verzameld in een boek (januari 2012). Sender und Frequenzen 2012, het vuistdikke handboek van Michael Schmitz en Wolf Siebel, staat bekend als de bijbel van de radiohobbyist. Aan het eind van elk jaar verschijnt er een nieuwe, bijgewerkte en actuele editie. En, zoals altijd, laat Hans Knot hier zijn licht weer schijnen over de nieuwe informatie die het boek biedt. Dit jaar alweer de 29ste editie met 576 pagina's.
Dutch Alweer de negende editie van de Hörzu Radio Guide (januari 2012). Eind 2011 verscheen wat alweer de negende editie is van de Hörzu Radio Guide — een bijna onmisbaar naslagwerk voor de radio-amateur. Hans Knot bekeek voor ons wat deze update te bieden heeft.
   
  Autumn 2011
   
Dutch Waar stond het woord "Capital Radio" voor? (december 2011). Zeezender Capital Radio was slechts korte tijd goed op de radio te beluisteren: van 1 tot 9 september 1970. Daarna volgende een periode van onregelmatige uitzendmomenten totdat het zendschip medio november 1970 op de kust liep. Toch valt er het nodige over het station te vertellen. Hans Knot dook in het Max Lewin Archief om te achterhalen wat de pers destijds over de opkomst en ondergang van het station te melden had.
   
  Summer 2011
   
English The legal battle against offshore radio and television (september 2011). In the early 1960's a consortium of publishers and captains of industry build an artificial island just outside the territorial waters of the Netherlands to provide the country with its first batch of commercial television. Breaking both with the non-commercial character as well as the lack of popular entertainment of public television, the station, aptly called 'TV-Noordzee", was an instant success. Hans Knot looks back at this watery episode in the history of Dutch television.
   
  Spring 2011
   
Dutch Onderwijstelevisie in Nederland: de eerste jaren (juni 2011). In 1963 deed de televisie haar intrede als leermiddel in het Nederlands onderwijs. In dat jaar begon de Stichting Nederlandse Onderwijsfilm haar eerste experimenten met dit nieuwe medium. Twee jaar later, met de oprichting van de NOT, werden de uitzendingen officieel. De organisatie was er aanvankelijk vooral op uit om de bezorgdheid en de mogelijke weerstand bij leraren weg te nemen.
English Keeping up appearances (april 2011). Nowadays, as Kiku Adatto argues in Picture perfect, people want photographs to mirror reality as well as to create illusions. What are the implications of this ambivalent attitude, and is it really something new? With these questions in the back of his mind Hans Durrer reviews Adatto's book.
Dutch Beelden bij de radiogeschiedenis (april 2011). De radio doet als medium een sterk beroep op de fantasie, schrijft Hans Knot in deze bespreking van het nieuwe boek van Hans Pars. Je moet je immers een beeld vormen van wat de stemmen je door de luidspreker vertellen. In het boek van Pars over de geschiedenis van de radio heeft de combinatie van tekst en beeld eenzelfde effect.
Dutch Speciale frequenties op de korte golf (april 2011). Vers van de pers verscheen van Michael Marten's Spezial-Frequenzliste, inmiddels alweer de 16e druk. Voor luisteraars naar de korte golf is het een handige hulp, schrijft Hans Knot in dit korte signalement.
   
Previous
  1998-2023 © Soundscapes