Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed |  
index

Volume 20 / 2017-2018

 





Index of volume 20
Previous
   
  Winter 2018
   
Dutch Dans de Bam-Bam-Boe (maart 2018). In de namiddag van zaterdag 12 september 1959 viel op de radio om half zes de eerste aflevering te horen van "Tijd voor Teenagers", het eerste programma gericht op de nieuwe, groeiende publieksgroep van tieners. Datum en tijdstip worden abusievelijk wel eens net even anders aangegeven. Hans Knot corrigeert dit hier en vertelt meer over een dansliedje dat wel was ingepland, maar voor de uitzending werd geschrapt.
English The Voice of Europe (february 2018). If there's one radio station that has won a warm spot in the collective memory of European radio listeners, it's no doubt Radio Luxembourg. Focussing on the 208 service, which was opened by Pete Murray on July 2nd 1951 and closed down on 31-12-2015, Philip Champion elucidates the station's history and especially its programmes.
Dutch De stem van Guus Weitzel (februari 2018). Guus Weitzel (1904-1989) begon zijn lange loopbaan bij radio in 1927 bij de Nederlandsche Omroep-Vereeniging. Niet veel later assisteerde hij AVRO-directeur Willem Vogt als presentator. In 1969, ruim veertig jaar later, ging hij met pensioen. Aan de hand van citaten uit zijn afscheidsinterview in 1969 vertelt Hans Knot hier meer over deze Nederlandse radiopresentator van het eerste uur.
   
  Autumn 2017
   
English Reginald Calvert: a life for pop music (december 2017). Reginald Calvert (1928-1966) was the manager of pop groups like The Fortunes. In 1964, after hearing Radio Caroline, he decided to start his own pirate radio station, and made use of an old World War II fort in the Thames Estuary. Calvert was shot and killed in 1966 by Oliver Smedley, the former owner of a rival offshore station, Radio Atlanta. Now, half a century after his death, his daughter Susan Moore has finished his biography. Hans Knot here introduces her trilogy.
Dutch Reginald Calvert: een leven in de wereld van de popmuziek en de zeezenders (december 2017). Reginald Calvert (1928-1966) was een van de mensen die aan de wieg stonden van de opkomende popcultuur in de jaren vijftig en zestig. Zo was hij manager van pop groepen als The Fortunes. In 1964 besloot hij met een eigen zeezender, waarvoor hij gebruik maakte van een oud zeefort in de Thames-monding. Calvert werd in 1966 neergeschoten door Oliver Smedley, de voornmalige eigenaar van concurrent Radio Atlanta. Nu, een halve eeuw later heeft Calvert's dochter Susan Moore de biografie af van haar vader. Hans Knot bespreekt hier het driedelig werkstuk.
Dutch Een omroep voor oud-Indië-strijders (december 2017). De Nationale Radio- en Televisiestichting manifesteerde zich aan het eind van de jaren zestig, toen de eerdere politionele acties in Indonesië weer ter discussie stonden. De bedoeling was een medium te hebben voor een weerwoord tegen de groeiende kritiek. Uiteindelijk ging de organisatie, waarvan de gepensioneerde ambtenaar M. Velterop de drijvende kracht was, aan interne tegenstellingen ten onder. André van Os vertelt er hier meer over.
Dutch Alles over de Duitse radio (november 2017). Gerd Klawitter en Wolf Siebel hebben het weer voor elkaar. De Duitse radio-experts komen met een nieuwe publicatie, de Radio Guide 2018/19. Hans Knot dook voor ons in in deze dikke bundel nuttige radio-informatie en doet verslag.
Dutch Veronica in beeld (november 2017). In de eerste helft van de jaren zeventig maakte Hans Becker duizenden foto's van Radio Veronica en van alles wat er rond deze bruisende zeezender gebeurde. En dat was heel wat. Een selectie van deze foto's is nu verschenen in boekvorm onder de titel Radio Veronica Memories. Hoe de wal het schip keerde. Met het boek in de hand voert Hans Knot ons terug in de tijd.
   
  Summer 2017
   
Dutch Het grove schandaal van Radio Veronica (augustus 2017). De komst van de zeezender Radio Veronica in de jaren zestig betekende ook de doorbraak van de populaire cultuur op de radiogolven. Niet iedereen was daar even gelukkig mee en Veronica werd al snel onderwerp van hevige debatten in de pers, waarin naast de inhoudelijke programmering de wettelijke status aan de orde werden gesteld. Hans Knot nam de kranten van toen nog eens door en neemt je mee terug naar het jaar 1962.
Dutch Zingen voor de reclamewereld (juli 2017). Reclame is tegenwoordig overal om ons heen. Maar, sommige reclamemiddelen zijn inmiddels lang en breed verdwenen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de grammofoonplaat met ingezongen reclameboodschap, die in de jaren zestig en zeventig een populair reclamemedium vormde. Aan de hand van een aantal voorbeelden vertelt Hans Knot er hier meer over. Tussendoor laat hij zien dat veel bekende zangeressen, zangers en groepen niet afkerig waren om met deze vorm van gezongen reclame iets bij te verdienen.
   
  Spring 2017
   
English The drummer portrayed (april 2017). "I love the rhythm section," writes photographer Deirdre O'Callaghan and her love unmistakeably shows in her pictures of famous and less famous drummers, collected in The Drum Thing. Hans Durrer read the book, steered by the photographic as well as the textual observations.
   
Previous
  1998-2023 © Soundscapes