Logo
     
volume 1
november 1998

Soundscapes Zeezender Discografie 3

 

  Diverse documentaires over zeezenders op LP's en CD's.
  door Hans Knot (redactie)
Previous
  De derde categorie van onze zeezender-discografie omvat het grote aantal singles, elpees en cd's dat in de afgelopen decennia is uitgebracht over de geschiedenis van de zeezenders. Vooral OEM in Frankrijk, EAP/JUMBO in Engeland en SMC in Nederland hebben garant gestaan voor uren luisterplezier. Dan weer werd een enkel station belicht dan weer een aantal zeezenders. Ze staan hier geördend op het jaar van uitgave.

Next 1967: Radio Scotland Sound Sensation. Dit is de allereerste elpee ooit uitgebracht over de zeezenders. Werd door het station zelf gepromoot gedurende de laatste weken van uitzendingen. Bevat fragmenten van het openingsprogramma in 1966, fragmenten van diverse medewerkers aangevuld met Schotse muziek en een toespraak van directeur Tommy Shields, op het einde van de uitzendingen in augustus 1967.
Next 1967: Wonderful Radio London Highlights (Big L). EP die gevuld was met programmafragmenten en door het station aan de luisteraars werd verkocht.
Next 1967: Wonderful Radio London / Highlights of Big L. Soundtrack van de Big L film is terug te vinden op deze single.
Next 1968: Johnny Walker Story (Lyntonne). Jingles en tunes en "Man's fight for free radio" van Carolinedeejay Johnny Walker zijn op deze single terug te vinden.
Next 1968: Roger Day Record (UKS). EP waarop Caroline-deejay Roger Day terugblikt op de periode dat hij voor Radio Caroline werkte. Uitgegeven door de Roger Day Fanclub.
Next 1970: RNI Closedown (Cress Records). Deze EP met hoogtepunten van de closedown van de Engelse service van RNI in september 1970 werd in Engeland uitgebracht.
Next 1970: RNI Jingles. Een door RNI Promotions in 1970 uitgebrachte EP met jingles.
Next 1970: The History Of Offshore Radio 1958-1970 (IBS-Records). Plaat werd geproduceerd door Paul Harris, de auteur van "When pirates ruled the wave". Geeft een snel overzicht van alle stations die in voornoemde periode actief zijn geweest. De elpee werd uitgebracht op IBS-Records, hetgeen stond voor International Broadcasting Society, de organisatie die verantwoordelijk was voor onder meer het runnen van Capital Radio.
Next 1970: The Story Of Offshore Radio (Impulse Book Club). Gratis EP die werd verstuurd aan mensen die een boek bestelden over het onderwerp zeezenders.
Next 1972: 1 Jaar Radio Noordzee. Dit plastic plaatje werd uitgegeven naar aanleiding van het 1-jarig bestaan van de Nederlandse service en bevatte het eigen verhaal van studio- en boordpersoneel. Werd als bijlage bij het muziektijdschrift Muziek Parade verstrekt.
Next 1972: Radio Caroline Story 1972. Leon Keezer, destijds deejay bij Caroline, produceerde deze elpee. Bestaat op kant 1 uit fragmenten uit de jaren zestig terwijl kant 2 is gevuld met fragmenten uit 1972/1973.
Next 1972: Radio Veronica 538 (Veronica). EP met hoogtepunten 12,5 jaar Radio Veronica.
Next 1973: The History Of Radio Nordsee (Park). Dubbel-elpee waarop de historie van Radio Nordsee International in de periode 1970-1973 wordt belicht. Chronologisch worden alle gebeurtenissen gevolgd. Geproduceerd door Jakob van Kokswijk en Hans Knot. Deze elpee werd uitgebreid belicht op Radio Noordzee (zowel via de Engelse als Nederlandse service) en werd zelfs via reclamespots op het station verkocht via Pirate Radio News, het toenmalige blad waarvan Hans Knot hoofdredacteur was. In de laatste week van uitzendingen werd deze productie uitgeroepen tot elpee van de week op het station en besteedde zelfs concurrent Veronica aandacht.
Next 1974: 100 Offshore Jingles (Jumbo). De mooiste zeezenderjingles uit de jaren zestig en zeventig.
Next 1974: Caroline Souveniers Part One (SMC). Een EP met jingles van het station.
Next 1974: Free Radio (Holland Pop Magazine). Bootleg met daarop allerlei tunes en jingles van de zeezenders.
Next 1974: Gratis Uurwerkgeschenken van Gabriël (Gabriël). Een reclame-plaat met onder meer jingles van Radio Mi Amigo.
Next 1974: Pirate Memories 1960-1974 (Jato International). Het doel van deze elpee was niet om een historisch overzicht te geven maar om, ter gelegenheid van de intrede van de anti-zeezenderwet, nog éénmaal het geluid van alle zeezenders te laten weerklinken. Productie: Hans Knot.
Next 1974: Radio Caroline: The True Story. (Record Productions). Op deze elpee voornamelijk fragmenten en productiewerk op studiokwaliteit, waaronder veel nooit uitgezonden materiaal. Zo is er onder meer een lied te horen waarin bepaalde "kwaliteiten" van directeur Ronan O'Rahilly worden bezongen. De elpee werd geproduceerd door Brian Anderson en Norman Barrington die meteen na het uitkomen de koffers konden pakken, aangezien ze op staande voet werden ontslagen.
Next 1974: Radio Gemini LP (Ra-gem Productions). De titel suggereert dat het gaat om de historie van dit station. Edoch wordt de historie van de zeezenders beschreven in de periode tussen 1964 en 1968.
Next 1974: RNI Jingles (Jumbo). Eerste van een serie elpees en EP's met jingles.
Next 1974: Sorry Veronica (VIP). Documentaire-elpee met daarop onder meer hoogtepunten Veronicageschiedenis en uitgebreid aandacht laatste dag. Ingesproken door Lex Harding. Datum binnenkomst met stipnotering: 21 september 1974. Hoogste notering: 8. Aantal weken: 7.
Next 1974: We Love The Pirate Stations - Diverse artiesten (Philips). Werd op de markt gebracht in de laatste week van de maand augustus, de maand dat de anti-zeezenderwet van kracht werd in Nederland en kan gezien worden als "een lied van dank" van de Nederlandse artiesten aan de zeezenders.
Next 1974: Zenders In Woelig Water (Elf Provinciën). Uitgebracht naar aanleiding van gelijknamige documentaire die op 29 augustus 1974 door de TROS TV werd uitgezonden. Datum binnenkomst: 21 september 1974. Hoogste notering: 13. Aantal weken: 9.
Next 1975: 100 Jingles (Monopole). Op deze in België uitgebrachte elpee staan de mooiste jingles van de zeezenders uit de jaren zestig en zeventig.
Next 1975: Caroline / Mi Amigo jingles (Jumbo). EP.
Next 1975: Loving Awareness - Loving Awareness (Polydor). Deze groep werd door Ronan O'Rahilly gepromoot als zijnde de nieuwe Beatles. Via grootse promotie werd de elpee in Nederland gelanceerd in het Amsterdamse Hilton Hotel. De groep werd na een 2-tal jaren opgeheven waarna het merendeel van de groep naar Ian Dury and the Blockheads ging. De muziek op de elpee brengt de boodschap van "Loving Awereness" over zoals die ook sinds de midjaren zeventig via Caroline werd gepromoot. Dat niet alles tijdens deze persconferentie verliep volgens het model van "Loving Awareness" mag blijken uit het feit dat Ronan O'Rahilly de opdracht gaf de moederband uit de kluis te halen waarna Polydor zonder zat. Een tweetal jaren later verschenen er opeens "witte versies" van de elpee op de markt op het "More Love" label. In 1992 werd de elpee andermaal op de markt gebracht door SMC. Naast de nummers die ook op de elpee voor kwamen was de laatste track op de cd een compilatie van de beste LA jingles van Radio Caroline.
Next 1975: Radio Caroline: The Official Story (Jumbo Records). Als er ooit één station is geweest dat veel aandacht heeft gehad van documentairemakers, dan is het Radio Caroline. De ene titel na de andere claimt dat de inhoud de officieel juiste is. Zo ook met deze dubbel-elpee die vol met interviews en fragmenten staat uit de eerste tien jaar van het bestaan van het station. Productie: Bill Rollins en Ray Anderson.
Next 1975: Ten Years Of Offshore Radio (Jumbo Records). Op deze dubbel-elpee fragmenten van alle stations die in de periode 1964-1974 actief zijn geweest. Het meeste materiaal op studiokwaliteit. Werd geproduceerd door Bill Rollins en Ray Anderson. Zou later een vervolg krijgen (1988).
Next 1975: The End? (SOS/SMC). EP uitgebracht naar aanleiding van het feit dat de Britse overheid de Mi Amigo bezette en een aantal mensen van Radio Caroline voor verhoor meenam aan land.
Next 1975: Top 40 Jingles (BR Music). Nederlandse jingles en tunes als gebruikt door de zeezenders.
Next 1976: De Geschiedenis Van De Zeezenders (CNR). Uit het tv-programma "The Day the music died". Werd uitgebracht naar aanleiding van voornoemde tv-programma, waarin Veronica uitgebreid terugblikte op de historie van de zeezenders.
Next 1976: Pirate Radio Souvenir Ep Jingles From Offshore Radio Ships And Forts, 1964-1976. Een eepeetje op 33⅓ rmp "Made in Spain". Product van MRP in Kings Langley Herts. Music Radio Promotions organiseerde in 1977 Flashback 67 en organiseerde met ondermeer SMC Zeezenders 20 in 1978 in Noordwijkerhout.
Next 1976: The Radio Nordsee International Story (Jumbo Records). Dubbel-elpee waarop via interviews en fragmenten wordt teruggeblikt op de rijke historie van dit station dat achtereenvolgens in het Duits, Engels en het Nederlands de programma's de ether in bracht. Productie: Ray Anderson.
Next 1977: Offshore Echo's Présente Radio Caroline (OEF/MRP). Andermaal Franstalig produkt, waarbij hoogtepunten via Radio Caroline werden teruggebracht voor de vaste aanhang in Frankrijk.
Next 1977: Offshore Radio Files (MRP). Serie documentatiemappen over de zeezenders, waarin telkens één station werd belicht. Bij deze mappen was telkens een EP met fragmenten bijgesloten. Er kwamen er in totaal 6 uit: Radio London, Radio Scotland, Britain Radio/Radio England, Radio Atlantis, Radio City en Radio 270.
Next 1977: Radio London (Unigrave Records). Een Franstalige produktie waarbij hoogtepunten van dit legendarische station werden teruggebracht voor de vaste aanhang in Frankrijk. Productie: OEF.
Next 1977: The Day the Music Died (CBS). Uitgebracht in augustus 1977, tien jaar na de invoering van de anti-zeezenderwet. Tevens ter ondersteuning van gelijknamig televisieprogramma. Binnengekomen: 10 september 1977. Hoogste notering: 26. Aantal weken: 6.
Next 1978: Flashback 67 (EAP). Op deze dubbel-elpee wordt teruggeblikt op de twee-daagse conventie die in het Hilton Hotel op Heathrow bij Londen werd gehouden in de zomer van 1977. Dit naar aanleiding van het feit dat het 10 jaar geleden was dat de Marine Offences Bill in Engeland van kracht werd. Interviews met vele bekendheden uit het verleden.
Next 1978: Mi Amigo Soeveniers (SMC). EP met hoogtepunten van Radio Mi Amigo.
Next 1979: The Radio Forts (OEF). Op deze dubbel-elpee wordt via interview en fragmenten de geschiedenis weergegeven van de roemruchtige zeezenders, die de forten in de Theemsmonding als basis hadden. onder meer worden behandeld: Tower Radio, KING Radio, Radio Invicta, Essex Radio, BBMS, Radio City en Radio 390. Productie: Chris Edwards en Bill Rollins.
Next 1979: Zeezenders 1978-1979 (SMC). Op deze door onder meer Jelle Boonstra, Ton van Draanen en Hans Knot samengestelde elpee staan fragmenten van de stations die in voornoemde periode actief waren: Radio Mi Amigo, Radio Mi Amigo 272, Radio Delmare en Radio Caroline.
Next 1980: Caroline Farewell (Erro / SMC). Op de voorkant van deze EP staan de mooiste jingles van Radio Caroline uit de jaren 1964-1980. Op de achterkant vallen fragmenten te beluisteren van de laatste momenten van Radio Caroline voordat haar zendschip in maart 1980 kwam te zinken. Productie: Hans Knot en Piet Treffers.
Next 1980: Historie Van De MV Mi Amigo (SMC). Op deze door Hans Knot en Paul de Haan samengestelde en door eerst genoemde - in samenwerking met Ton van Draanen - geproduceerde elpee zijn fragmenten te vinden van alle radiostations die sinds 1958 aktief waren op dit zendschip. Men kan derhalve op deze elpee fragmenten terug vinden van Radio Nord, Radio Atlanta, Radio Caroline, Radio 199, Radio Veronica, Radio Atlantis, Radio Seagull.
Next 1980: Zeezender Jingles (Stichting Media Communicatie). De elpees waren in de eerste persing uitverkocht en daarom kreeg Cees Vermeulen van Mamicha Records toestemming nieuwe elpees te persen en de hoes enigszins aan te passen. Derhalve is er een aantal exemplaren in omloop met aangepaste gegevens. Direct nadat de tweede persing op de markt kwam ging de platenmaatschappij failliet. De door Jelle Boonstra samengestelde elpee geeft een waar klankbeeld van de diverse jingles van alle zeezenders, op superkwaliteit bijeen gemonteerd.
Next 1982: The Story Of Radio Atlantis (OEM). Andermaal een productie van Chris Edwards die, middels interviews en fragmenten, vooral de internationale service van dit station in de periode december 1973 t/m augustus 1974 belichtte.
Next 1983: Pirate Memories (SMC). Serie EP's met hoogtepunten van zeezenders, waarbij telkens één station werd belicht. Achtereenvolgens kwamen uit: Radio Mi Amigo (jingles en tunes), Radio Atlantis (jingles en tunes), Radio Paradijs (interviews), Radio Caroline (jingles en tunes), Radio Noordzee (jingles en tunes), Radio Veronica (jingles en tunes), Robbie Dale (Dales fun jinglepakket), Capital Radio (jingles) en Pirate Memories nr 8 met daarop jingles van diverse stations.
Next 1984: Radio Caroline Story 1964-1984 (EAP). Box met zes elpees waarop aandacht via interviews met voormalige medewerkers aan de 20-jarige historie van het station. Kwamen in genummerde serie van 200 exemplaren op de markt. Productie: Bill Rollins en Ray Anderson.
Next 1985: 25 Jaar Gouwe Ouwe (BRLP). Op deze elpee staan, naast vele gouwe ouwe, een aantal Veronica-jingles uit de zeezenderperiode.
Next 1986: The Laser 558 Story (Jumbo). Eén van de vele EAP produkties van Bill Rollins. Andermaal via interviews en fragmenten. Zeer opvallend bij de EAP-producties was dat men vaak een jaar van te voren met promotie kwam om op die manier geld in te zamelen voor de bekostiging van de producties. Op die manier maakte men vele aanhangers van de zeezenders ontevreden.
Next 1987: Radio Monique Album (Ross Records). Het volledige verhaal van Radio Monique vanaf 1980. Op deze elpee vertellen medewerkers van Radio Monique hun belevenissen uit de periode 1984-1988. Geproduceerd door Walter Simons en Ron West.
Next 1988: Another Ten Years Of Offshore Radio: 1974-1988 (EAP). Gelijk aan eerste dubbel-elpee uit deze serie gevuld met fragmenten van de stations die in voornoemde periode actief waren. Titel dekt niet de inhoud aangezien het gaat om fragmenten uit een langere periode dan genoemd op de hoes.
Next 1988: Radio 558 Jingles / Commercials (Monopole).
Next 1989: The Legend Lives On (SMC). Hoogtepunten uit de 25-jarige historie van de legendarische zeezender Radio Caroline. Hoofdzakelijk studiofragmenten die niet eerder werden uitgebracht. Samenstelling: Hans Knot en Paul de Haan. Productie: Hans Knot.
Next 1990: Remember The Pirates (EMI). Een cd vol met mooie nummers die door de zeezenders in de jaren zestig werden gedraaid, waarbij tussen de diverse tracks ook jingles van de zeezenders te horen zijn.
Next 1990: The Voice of Peace: The Eigthies (A Galim Records). Op deze elpee fragmenten uit de jaren tachtig van dit station, dat door Abe Nathan werd opgezet en vanaf mei 1975 actief is geweest voor de kust van Israël. Productie: Rob Herbert en Mike Kerslake.
Next 1991: The Veronica Story (BR Music). Een dubbel-CD waarop 24 tunes en 85 jingles staan die in de zeezendertijd van Veronica werden gebruikt.
Next 1992: Live From The North Sea (Ross Records). Met hoogte- en dieptepunten van Radio Monique, Radio 558, Radio 819 en Radio Caroline gedurende de periode november 1987 - november 1989. Samenstelling en productie: Walter Simons.
Next 1993: Let It All Hang Out / Music On My Mind, Volume 6 (BR Music). Een CD met hits groot gemaakt door zeezenders, waaronder Peace van Peter.
Next 1993: Pirate Radio Sixties Jingles (EAP). De mooiste jingles van de zeezenders uit de jaren zestig.
Next 1993: Pirate Radio Seventies Jingles (EAP). De mooiste jingles van de zeezenders uit de jaren zeventig.
Next 1993: Pirate Radio Eighties Jingles (EAP). De mooiste jingles van de zeezenders uit de jaren tachtig.
Next 1993: Radio Nord Story. Prachtige cd vol hoogtepunten uit de geschiedenis van de zeezender Radio Nord, die beginjaren zestig voor de Zweedse kust actief was. Gemaakt door een aantal fanatieke aanhangers van het station.
Next 1993: Radio Northsea International (Radio Telstar Records). Hoogtepunten uit de historie van dit station dat tussen 1970 en 1974 actief was voor de Nederlandse kust. Ook de activiteiten van het zendschip na die tijd worden belicht. Produktie: Wolfram Bender.
Next 1994: Don't Touch That Dial (EAP). Op deze cd probeert Johnny Walker, voormalig deejay bij Radio Caroline, middels gebruik van originele jingles en commercials, het jaar 1968 terug te brengen.
Next 1994: Het Grote Bull Verweij Interview (SMC). Op deze dubbel-cd wordt uitgebreid met Bull Verweij, oud direkteur van de zeezender Veronica, teruggeblikt op zijn leven. Van bankbediende, via boekhouder naar directeur. Genietend van miljoenen guldens, via een "lucratieve handel in marmer" terug naar de eenvoud en genietend van een zeer lage AOW-uitkering. Máár, met een grote schat aan ervaring en heerlijke herinneringen rijker. Interviews: Jelle Boonstra en Hans Knot. Productie: Jelle Boonstra. Dubbel-CD kwam uit ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling over zeezenders in het Omroepmuseum van de NOS in Hilversum.
Next 1995: 200 Jingles Van De Noordzee. Werd in september 1995 uitgebracht door SMC Amsterdam. Was een nieuwe versie van de in 1980 verschenen elpee, aangevuld met zo'n 150 jingles, die niet op de elpee voorkwamen. Productie: Jelle Boonstra en Hans Knot.
Next 1996: Don't Touch That Dial, Volume 2: Radio Caroline 1966. Nagemaakte show, compleet met originele reclamespots en jingles, uitgebracht door EAP in 1996. Deejay Bob Stewart, met onder meer uitgebreid interview met de Beatles.
Next 1996: The Sound Of Big L. Een dubbel-CD met een overzicht van de diverse programma's die Radio London in de periode 1964-1967 heeft uitgezonden, waaronder veel uniek materiaal. Uitgebracht door SMC in maart 1996 en geproduceerd door Hans Knot.
Next 1997: Don't Touch That Dial, Volume 3: Radio London 1967. Nagemaakte show, compleet met originele reclamespots en jingles, uitgebracht door EAP.
Next 1997: Don't Touch That Dial, Volume 4: Radio London 1965. Nagemaakte show, compleet met originele reclamespots en jingles, uitgebracht door EAP.
Next 1997: Radio London: The Production Masters. Dubbel-CD met reclamespots en jingles uit de periode 1964-1967, uitgebracht door EAP.
Next 1997: The History Of Offshore Jingles, Part 1: How American Jingles Reached Europe. Geproduceerd door Jelle Boonstra en Benno Roozen, ingesproken door Keith Skues.
Next 1997: The Wonderful Radio London Story. Driedubbel-CD uitgebracht door EAP. Door Keith Skues ingesproken.
Next 1998: 18 Fameuze Radio Tunes Van De Nederlandse Radio. Werd in uitgebracht en samengesteld door Jelle Boonstra en Benno Roozen. Bevat zowel historische tunes van de omroepen als de zeezenders.
Next 1998: History Of The Radio Forts. Dubbel-CD geproduceerd door Chris Edwards en Steve England, uitgebracht door Offshore Echo's.
Next 1998: Offshore Radio Files. CD-Rom, samengesteld door Jim Parkes en Martin van der Ven met daarbij alle sites die beschikbaar zijn op internet.
Next 1998: Radio Atlantis. The International Service Studio Takes And Jingles. De Fragmenten en jingles van de Internationale Service van Radio Atlantis, uitgebracht door SMC in Amsterdam.
Next 1998: SMC Photoshop CD (SMC). Versie 1 van een cd met ruim 650 foto's en afbeeldingen van de zeezenders, inclusief foto's van de Engelse zeeforten, genomen door medewerkers en liefhebbers van de zeezenders en . Samenstelling: Rob Olthof.
Next 1999: Caroline. The True Story. Een auditief overzicht van de belevenissen in fragmenten door Norman Barrington, een van de medewerkers van het station.
Next 1999: Loving Awareness. The Update (SMC). Instrumentale synthesizer versies van de nummers van de band Loving Awareness, beroemd van Radio Caroline.
Next 1999: Offshore 98 (Free Radio Campaign Germany). Fragmenten en het complete jingle-pakket van dit station, dat vanaf een schip tijdens de Paasdagen van 1999 voor Helgoland haar uitzendingen verzorgde.
Next 1999: SMC Photoshop CD (SMC). Versie 2.0 van een cd met meer dan 1.000 foto's en afbeeldingen van de zeezenders, inclusief foto's van de Engelse zeeforten, genomen door medewerkers en liefhebbers van de zeezenders en . Samenstelling: Rob Olthof.
Next 1999: The History Of The Radio Forts (OEM). Met woorden en geluidsfragmenten beschrijft deze dubbel-CD de geschiedenis van stations als KING, Tower Radio, BBMS, Invicta, Radio City en Radio 390.
Next 2000: Hit Dossier 2000 (Soft Machine). Op deze cd-rom, geproduceerd door Lost Boys, staat een 20 minuten durende video uit het privé-archief van Ad Bouman met beelden uit de geschiedenis van de zeezender Veronica, zoals de Norderney op het strand, live-uitzendingen vanaf het schip, de demonstratie in Den Haag, opnames in de Hilversumse studio's en nog veel meer. Het geluid bij de video bestaat uit jingles en tunes van Veronica. Tevens staan op deze cd-rom nog eens 26 historische Veronica-jingles.
Next 2000: Radio Caroline. The final day (Offshore Echo's). Een box met liefst twaalf CD's met daarop de complete laatste uitzenddag – 5 november 1990 – van Radio Caroline vanuit internationale wateren, met Paul Declan, Alex Rogers, Caroline Martin, Rico en Neil Gates. De uitzendingen werden destijds met een bandrecorder opgenomen door France Radio Club en worden nu uitgebracht door Offshore Echo's in Londen.
Next 2000: The Offshore Radio Guide. Een cd-rom met daarop de complete gelijknamige web-site van Martin van der Ven: liefst 400 html-pagina's met 2.000 foto's en logo's van de zeezenders, 125 sound clips en als bonus nog ruim 250 digitale foto's van Euroradio Calais 2000, de MV Ross Revenge in Queenborough, de Caroline-studio in Maidstone, de MV Communicator op het IJsselmeer, de Caroline-bijeenkomst op de MV Norderney in Leeuwarden en de Radio Mi Amigo Revival in Halle / Zoersel.
Next 2000: Top 40 Dossier (Stichting Top 40). Op deze cd-rom gunt de Stichting Top 40 uit Hilversum ons een blik op alle overzichten van de Nederlandse Top 40, ooit in 1965 voor het eerst uitgezonden door Radio Veronica met daarnaast ook nog 8mm-filmbeelden van de zeezender Veronica.
Next 2002: The Peter Chicago Files. Een documentaire annex interview over en met zendertechnicus Peter Chicago over diens loopbaan tussen 1970 en 1989 door Hans Knot.
   
Previous
  1998-2023 © Soundscapes