Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 1
november 1998

Soundscapes Zeezender Discografie 5I

 

  Songs die werden gebruikt als deejay- en programma-tune of -jingle:
Ides Of March - Ivy League
  door Hans Knot (redactie)
Previous
  Bijna alle deejays op de zeezenders gebruikten tunes om zichzelf of hun radioprogramma's kenbaar te maken. Vaak werden die ontleend aan min of meer bekende songs. Dat geldt ook voor veel jingles. Deze songs zijn hier samengenomen in een vijfde categorie. Deze verzameling bestrijkt het grootste deel van onze discografie en is daarom – op alfabet en naar artiest – verdeeld over verschillende pagina's. Hier: van Ides of March tot en met de Ivy League.

Next Ides Of March - Vehicle (Warner Bros). Werd op Veronica gebruikt voor een promospot voor het Veronicablad. Als je daar een abonnement op nam, kreeg je een grote vierkleurenposter van het zendschip de Norderney. Het nummer werd ook gebruikt op RNI, en wel voor een prachtige "Buitengaats"-jingle.
Next Igor Markevitch-Orchestre De Paris - Pierre Et Le Loup. Misschien wel het kortste muziekje dat ooit in de zeezenderdiscografielijst zal belanden. 30 seconden en onderdeel van het befaamde sprookje "Peter en de Wolf" van Prokofieff, waarin via instrumenten allerlei dieren worden voorgesteld. Het voorstellen van een eend (hobo) en een vogel (fluit) komen in "Pierre Et Le Loup" voor. Het vogelgeluid werd gebruikt op het einde van naam-jingles voor Henk van Dorp en Frits Barend in het programma "Sportief zijn beter worden" op Radio Veronica.
Next Ike Mathews – First Call / New System / Country Fire. Ike Mathews is een alias van de Italiaan Sylvano Santorio, die ondermeer medeschrijver van, en dirigent was bij de Franse Eurovisie-inzending van 1980. De hiergenoemde nummers zijn afkomstig van de elpee Pop Guitar Sketches No. 2. Deze elpee kwam uit op Editions Montparnasse, een platenlabel gespecialiseerd in film- en productiemuziek. De intro's van bovenstaande nummers werden op Radio Mi Amigo gebruikt voor de opening van "De Persoonlijke Top 10 op Mi Amigo".
Next Il Dottore Anguilla - Non Voglio Piu. Dit nummer was de tune van Bert de Aal op Radio Monique.
Next Illusion - Everywhere You Go. Brian Martin gebruikte dit nummer op Radio Caroline als de thematische tune van zijn programma.
Next Ilona Karsemeijer - Wie Niet Weg Is Is Gezien, Ik Tel Tot Tien. Geen plaat, maar slechts een zinnetje uit een bandje met wat pogingen tot jingles. We noemen het hier toch, want het werd op Radio Veronica gebruikt voor een jingle in het programma "Radiodrama."
Next Imca Marina - Eviva Espana. Werd gebruikt op Radio Atlantis voor een promospot van de Optimisten club met Frank van Leeuwen.
Next Incredible Bongo Band - Bongolia (MGM). Patrick du Bateau gebruikte deze tune voor zijn Franstalige show op Radio Mi Amigo.
Next Incredible Bongo Band - Bongo Rock (MGM). Een populair nummer onder de zeezenderdeejays. Zo was het de tune voor de aankondigingen van de Mi Amigo drive-in-show. Ook was het een tijdje de tune van Bert Bennett op Mi Amigo. Bennett gebruikte het daar in maart 1975 voor zijn twee uur durende show "Supersoul." Daniel Bolen gebruikte hetzelfde nummer op Radio Mi Amigo 272. Het werd daarnaast ook gebruikt door Frans van der Drift in zijn programma "Frans van der Drift op drift" op Radio Mi Amigo; en ook nog eens door Fred van den Bosch op Radio Atlantis.
Next Incredible String Band - Seagull. Dit nummer werd in 1974 op Radio Caroline gebruikt door Andy Archer.
Next Indios Tabajares - Maria Elena. In 1963-1964 hadden Los Indios Tabajares een grote internationale hit met hun nummer "Maria Elena," een Mexicaanse romántica geschreven door Lorenzo Barcelata en al in de jaren dertig met een Engelstalige tekst gebruikt als score bij de gelijknamige film. De succesvolle uitvoering van het Noord-Braziliaanse gitaar-duo werd in 1966 op zijn beurt gebruikt voor een promo voor Radio Dolfijn.
Next International Collegians - Anchors Away (Cameo-Parkway pcp103). Dit nummer van slechts 83 seconden was de allereerste plaat die in 1964 op Radio Noordzee vanaf het REM-eiland de lucht in ging.
Next Irish Coffee - The Show, Part 1. Deze Vlaamse rockformatie nam dit nummer in 1971 op en het intro werd in de mid-jaren zeventig van de vorige eeuw gebruikt voor het inzingen, via rondloper, voor de rubriek "Cash Casino" op Radio Mi Amigo.
Next Iron Butterfly - In A Gadda Da Vida (Atlantic). Werd gebruikt in de Adje Bouman Top Tien op Veronica.
Next Iron Butterfly - Soul Experience. Dit nummer is afkomstig van de derde album van Iron Butterfly met als titel Ball, dat in januari 1969 uitkwam en een enorm succes was. In Amerika behaalde men in de maand mei van dat jaar al een gouden plaat. Er zijn van die jingles die maar niet compleet kunnen worden beschreven zoals ook met een Lexjo-jingle van Radio Veronica. Aan het begin staan geluiden die niet zijn te herkennen, maar aan het einde van de jingle valt duidelijk het slot van het nummer "Soul Experience" van Iron Butterfly te horen.
Next Isaac Hayes - Be Yourself. Dit meeslepende nummer van Isaac Hayes werd in de herfst van 1973 door Bart van de Laar gebruikt als begintune op Station 385, alwaar hij programma "Joepie Nederland" presenteerde. Het programma werd gedraaid op de 259 meter, waarvan ondermeer destijds Radio Atlantis gebruik van maakte.
Next Isaac Hayes - Cafe Reggio's. Op de soundtrack van "Shaft," een van de betere, zo niet de beste "blaxpoitation" film uit het begin van de jaren zeventig staat ook deze, ruim zes minuten durende, compositie van de vermaarde soul-artiest Isaac Hayes. Dit nummer werd op Radio Caroline gebruikt voor een jingle door Dennis King.
Next Isaac Hayes - Early Sunday Morning. Op RNI fungeerde deze song, afkomstig van de soundtrack van de film Shaft, als basis van een jingle voor het programma "Buitengaats". Op hetzelfde station werd het ook gebruikt voor een filler. Mark Slate gebruikte het nummer op RNI World Service als openingstune.
Next Isaac Hayes - The End Theme. Het is dit nummer dat onder meer te horen is bij de aftiteling van de film Shaft uit 1971. Het lijkt veel op het beginthema maar "The End Theme" werd op RNI gebruikt door Arnold Layne om een promotiespot in te spreken voor "The Mixed Medium Program," dat een tijdje in 1973 was te horen in presentatie van zijn collega Mark Slate. Zie ook: Isaac Hayes - Theme From Shaft.
Next Isaac Hayes - Theme From Shaft. Toen hij in 1971 in dienst was van RNI gebruikte Terry Davis dit nummer als zijn persoonlijke tune. Tineke gebruikte het nummer in november 1971 als eindtune voor haar programma "Koffietijd" op Radio Veronica. Het Nieuwe Jaar 1974 begon op Radio Veronica om middernacht met een mooie opener. Eerst drie stoten van een scheepshoorn, gevolgd door de woorden: "Allright is everybody ready?", afkomstig van de intro van het nummer "Mickey Monkey's / Love Lights" van The Young Rascals. Vervolgens een paar maten van "Theme From Shaft" dat weer werd gevolgd door een Veronica-538-jingle en weer een paar maten van "Theme From Shaft." Daarna volgde de jingle: "Sound of the nation this is Veronica." De eerste 38 seconden van 1974 waren een feit. Zie ook: Isaac Hayes - The End Theme.
Next Isaac Hayes - Theme From The Men (Stax). Isaac Hayes, die in de jaren zestig met David Porter samen verantwoordelijk was voor het componeren van Stax-hits als "Hold On I'm Coming" en "Soul Man", besloot in 1969 voor een eigen carrière te gaan en had in 1971 enorm succes met de soundtrack van de film Shaft. Een jaar later kwam "Theme From The Men" uit. Mark Slate, één van de vele deejays die een korte periode voor de internationale service van RNI werkten, gebruikte het als tune. Ferry Maat gebruikte het nummer als filler in zijn Soul-show op Radio Noordzee. Het was Mike Storm die het nummer in 1973 gebruikte in zijn programma op Radio Caroline en wel als begintune.
Next Isley Brothers - This Old Heart Of Mine. Op Laser 558 viel ooit een promo te horen voor een eigen product, te weten de negendelige LP-set met de title "Laser 25 Years of Motown." In die promo was onder meer "Baby Love" van de Supremes te horen, maar zat ook dit nummer de Isley Brothers verwerkt.
Next It's A Beautiful Day – Don And Dewey. Wat een prachtige naam voor een Soft Rock-formatie uit San Francisco met onder meer de componist en violist David La Flamme. Hij componeerde dit instrumentale nummer met een knipoog naar het in 1963 verschenen "Stretchin' Out" van het duo Don Harris en Dewey Terry. Het nummer van "It's A Beautiful Day" verscheen in 1970 op de elpee Marrying Maiden. Op 25 september 1971, om drie uur in de nacht, opende Robb Eden voor het eerst dat jaar de 24-uur-per-etmaal-service van RNI en kondigde aan dat "Don And Dewey" zijn herkenningsmelodie was geworden.
Next Italian Melody - Super Sound Stereo LP. Deze LP werd uitgebracht door Discofoon, het platenlabel van het warenhuis Vroom en Dreesmann. André van Duin maakte dankbaar gebruik van enkele tracks voor zijn Dik Voormekaar Show op RNI.
Next Ivor Slaney And His Orchestra - Sir Francis Drake. Tune van een klassieke televisieserie genaamd The Adventures of Sir Francis Drake, die in 1961 van start ging en een coproductie was tussen ABC uit Amerika en ATV uit Engeland. Het nummer werd 10 jaar later door Terry Davis op RNI gebruikt als filler tot aan het hele uur.
Next Ivy League. Zie: Roaring Sixties.
   
Previous
  1998-2021 © Soundscapes