Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 1
november 1998

Soundscapes Zeezender Discografie 5Q

 

  Songs die werden gebruikt als deejay- en programma-tune of -jingle:
Q - Quincy Jones With Harry Arnold
  door Hans Knot (redactie)
Previous
  Bijna alle deejays op de zeezenders gebruikten tunes om zichzelf of hun radioprogramma's kenbaar te maken. Vaak werden die ontleend aan min of meer bekende songs. Dat geldt ook voor veel jingles. Deze songs zijn hier samengenomen in een vijfde categorie. Deze verzameling bestrijkt het grootste deel van onze discografie en is daarom – op alfabet en naar artiest – verdeeld over verschillende pagina's. Hier: van Q tot en met Quincy Jones With Harry Arnold.

Next Q - Do I Love You. Een track van een uit 1977 afkomstige LP. Op de intro van "Do I Love You" werd op Radio Mi Amigo door Marc Jacobs de jingle "Stuurboord komt live vanaf de Noordzee, elke werkdag. Live radio is goede radio" ingesproken.
Next Queen – Brighton Rock. Dit nummer is afkomstig van de in 1974 verschenen elpee Sheer Heart Attack en is een compositie gemaakt door Brian May. Het intro werd gebruikt op Radio Caroline in 1978 in combinatie met "Carnival Midway" door Jac Holzman en Peter Handford, dat afkomstig is van de elpee Authentic Vintage Sounds Effects, die uitkwam bij Old Thundridge Records. Er werd aan boord van de Mi Amigo een promospot gemaakt voor de Summer Tour 1978 langs verschillende badplaatsen in Engeland waar niet alleen de Caroline Dubbel Dekker Bus kwam maar ook de Caroline Roadshow telkens een optreden verzorgde. Zie ook: Jac Holzman And Peter Handford – "Carnival Midway".
Next Queen - Dear Friends. Naast "Expecting To Fly" van Buffalo Springfield gebruikte Tineke op Radio Veronica voor haar avondprogramma ook dit nummer als tune.
Next Queen - Liar. Het nummer van Queen werd gebruikt voor een Radio Veronica Top 40 spot ingesproken door Lex Harding.
Next Queen - We Will Rock You (EMI). Werd in 1979/1980 door Caroline gebruikt ter ondersteuning van de promotie van de Caroline Roadshows. Eerder gebruikte Caroline hiervoor overigens het nummer "Disco Lucy (I Love Lucy)" van de Wilton Place Street Band. Voor de betreffende tune werden overigens niet minder dan drie stevige rock songs aan elkaar geklonken. Voor het eerste gedeelte werd leentjebuur gespeeld bij "We Will Rock You" van Queen. Het middengedeelte werd geleend uit "Free Bird" van Lynard Skynyrd. Zo'n 55 seconden later volgt dan het outro van "Hurricane" van Gary Moore. Pas op: draai deze tune niet voor het slapen gaan. Een bak herrie gaat als een orkaan door de speakers. Op de Voice of Peace werd "We Will Rock You" gebruikt voor een promospot voor het programma van Crispian St. John. Later in de jaren negentig werd het nummer op hetzelfde station als tune gebruikt voor het programma "Rock File." Zie ook: Lynard Skynyrd - "Free Bird" en: Gary Moore - "Hurricane."
Next Question Mark – Wonderful Land. Uiteraard is dit nummer een bewerking van de compositie van Jerry Lordan, waar de Shadows in 1960 al een grote hit mee scoorden. Meer artiesten namen het nummer op waaronder Mike Olfield. De formatie Question Mark nam het nummer onder leiding van producer T. Arcadi op in 1984 op het Boni Records-label. Het was Jan Veldkamp die deze versie van "Wonderful Land" verkoos als opvuller naar het nieuws op Radio Monique in december 1985.
Next Quincy Jones And The Don Elliot Voices - Hot Rock Theme. Dit is dan weer een typische filler die door Don Allen werd gebruikt op RNI. Hoe meer Quincy Jones, des te beter.
Next Quincy Jones Orchestra - Blues In The Night. Er komt geen einde aan het gebruik van de prachtige muziek gecomponeerd en gearrangeerd door Quincy Jones. Zo ook het nummer "Blues In The Night," al in 1960 opgenomen en een nummer dat op tal van verzamelaars is uitgebracht. Voor een programmapromo voor zijn eigen show "Cool Sounds" maakte Bill Hearne van het nummer in 1966 gebruik op Radio London.
Next Quincy Jones Orchestra - Bossa Nova. Dit nummer fungeerde als filler, een deuntjes dus om overheen te praten, op Radio Mi Amigo.
Next Quincy Jones Orchestra - Brown Soft Shoes. Prachtige compositie van Ray Brown afkomstig van het album I Heard That uit 1975. Ongetwijfeld hoor je dat Toots Thielemans meespeelde op het nummer. Het werd in 1976 gebruikt op Radio Mi Amigo voor de produktie van een Franstalige promotie voor het radiostation.
Next Quincy Jones Orchestra - Call Me Mr. Tibbs. Het betreft hier het hoofdthema uit de United Artist-film They call me Mr. Tibbs uit 1970. De gehele soundtrack werd destijds op elpee uitgebracht en er stonden verschillende nummers op die "jingle-rijp" waren. Zo was de elpee ook in de discotheek van de ziekenomroep van Studio 73 in Groningen, waar Marc Jacobs voor zijn vertrek naar Radio Mi Amigo actief was. De elpee werd dan ook gebruikt door Hans Knot voor de productie van een jingle ten bate van het programma "Baken 16." Verder gebruikten "AD Sport" en "Sport Wereld", het sportprogramma op de zaterdagmorgen via Radio Noordzee, dit nummer als tussentune tussen de verschillende items.
Next Quincy Jones Orchestra - Chump Change (A&M). Werd door RNI gebruikt als filler, heden ten dage als tune voor Langs de Lijn NOS. Bij het afluisteren van programmatapes van de minder bekende goden kwam ik een promotape tegen voor het Mi Amigo voetbalteam, dat slechts korte tijd in 1977/1978 heeft rondgedoold op de Vlaamse en Nederlandse voetbalvelden. Onder die promo viel het geluid te horen van "Chump Change". In 1978 werd het nummer als filler gebruikt door Rob Hudson in het zondagmiddagprogramma op Radio Mi Amigo en wel in de Mi Amigo Discoshow. In combinatie met de scheurende intro van "Al Capone" door Prince Buster werd het nummer "Chump Change" ook gebruikt door Ferry Maat op Radio Noordzee voor het inspreken van een spot. Het ging om een antislipcursus op het circuit van Zandvoort bij Rob Slotemaker. Leden van Radio Noordzee kregen op vertoon van hun lidmaatschapskaart 10% korting.
Next Quincy Jones Orchestra - Comin' Home Baby. Het was in een nachtuitzending van zaterdag op zondag op Radio Veronica dat in 1972 Tom Collins een uurtje vulde. Hij gebruikte daarbij dit nummer in de uitvoering van Quincy Jones Orchestra als begin- en eindtune. Het is gecomponeerd door Ben Tucker en werd voor het eerst in 1961 opgenomen door het Dave Bailey Quintet. Tal van uitvoeringen zijn er bekend waarbij deze van Quincy Jones toch wel heel erg mooi klinkt.
Next Quincy Jones Orchestra - Dead End. Op RNI gebruikte Hans ten Hoge in zijn zondagochtendprogramma dit nummer van Quincy Jones voor het oplezen van agendatips.
Next Quincy Jones Orchestra - Hikky Burr Temptations - Psychedelic Shack. Dit nummer werd in 1970, in combinatie met een aantal andere muziekjes, gebruikt als opener voor het middagprogramma van Radio Veronica met Lex Harding. Ook gebruikte hij dit nummer als eindtune voor zijn middagprogramma in dat jaar.
Next Quincy Jones Orchestra - Hucklebuck. Werd gebruikt door Veronica ten bate van de actie "Luister je rijk". Ook werd het in 1967 gebruikt als de tune voor "The Fabulous Fifty" op Radio 227.
Next Quincy Jones Orchestra - Ironside (A&M records). De tune van de gelijknamige politieserie die eindjaren zestig en beginjaren zeventig op de televisie te zien was. Stuart Russel (Nigel Harris) maakte er een promo van op Caroline in de jaren zeventig. Ook werd dit nummer gebruikt als filler in Radio Noordzee's "AD Sport en Sportwereld." Het werd in 1972 ook gebruikt door Meta de Vries als filler in een programma voor de warme bakker, de "Rufad Radio Show."
Next Quincy Jones Orchestra - Killer Joe. De elpee Walking in Space van Quincy Jones and his Orchestra is een prachtig werk opgenomen in twee dagen tijd in 1969 onder producer Creed Taylor in de studio van A&M Records. Op RNI werd het nummer "Killer Joe" in de beginjaren zeventig gebruikt voor het maken van een jingle voor Arnold Layne.
Next Quincy Jones - Lalo Bossa Nova. Tony Berk gebruikte dit nummer en wel als tune voor zijn programma "Prijsbewust". Het was ook de ochtendopener van RNI — met de stem van Hans Hogendoorn: "Dit is het begin van een nieuwe dag op Radio Noordzee Internationaal."
Next Quincy Jones Orchestra - Midnight Soul Patrol. Dit was in 1977 de tune van de Franstalige service van Radio Mi Amigo en werd ook gebruikt voor de promotiespots van deze service, die op enkele zaterdagen te horen was maar wegens gebrek aan succes al snel werd stop gezet. Eveneens voor een promospot voor deze service werd Jones' nummer "Theme From Ironside" gebruikt.
Next Quincy Jones Orchestra - Money Runner (Reprise). Uit de film "$" (Dollar) van 1971 werd dit nummer van de hand van Quincy Jones gebruikt als filler achter de jingle: "Here's the weather," uit 1973 op de internationale service van RNI, alsmede als openingstune van het programma "Sport en Sport Wereld" op Radio Noordzee. Het einde van "Money Runner" werd gebruikt voor de jingle uit 1974: "On a Sunday evening on Radio Northsea International: Roger Kent and the Hitbackshow." En, de laatste vijf seconden van dit nummer werden ook gebruikt aan het einde van een jingle op RNI voor een "Robin Banks Golden Classic."
Next Quincy Jones Orchestra - On The Street Where You Live. Dit nummer is officieel afkomstig uit de Broadway musical My Fair Lady uit 1956. Het nummer werd door vele orkesten opgenomen maar de versie van het Quincy Jones Orchestra werd door de uit Australië afkomstige Dennis Straney uitgekozen om te worden gebruikt als tune voor zijn programma op Radio City. In de zomer van 1966 stapte Straney over naar Radio 270 dat voor de kust van Scarborough haar programma's verzorgde. Hij nam daarbij zijn tune van Quincy Jones mee.
Next Quincy Jones Orchestra - Robot Portrait. Quincy Jones scoort heel hoog als het gaat om het aantal vermeldingen in deze zeezenderdiscografie. Daar hoort ook het nummer "Robot Portrait" bij. Het is een compositie van Billy Byers uit 1962 en afkomstig van de elpee Quintessence. Het werd op Caroline in de jaren zestig van de vorige eeuw gebruikt voor de jingle "You heard it first on Caroline."
Next Quincy Jones Orchestra - Rubby Duck (Reprise). Eveneens uit de film "$" en ook in het programma AD Sport en Sport Wereld gebruikt. Dit was het favoriete instrumentale nummer van Mart Smeets op Radio Noordzee. In het programma "Buitengaats" op Radio Noordzee, gepresenteerd door Gerard Smit, kwam een reclamespot voorbij voor de rederij die de MEBO II bevoorraadde. Dit om de tripzenders ook in te zetten voor zeevissen. Voor deze commercial werd dit zelfde nummer gebruikt.
Next Quincy Jones Orchestra - Snow Creatures. Dit nummer is afkomstig van de soundtrack van de film Dollar $ uit 1971, waarvan de soundtrack in 1972 werd uitgebracht. Bekend ondermeer van het nummer "Money Runner." "Snow Creatures" was erg populair bij de jinglemakers van Radio Veronica want deze werd liefst twee keer gebruikt ten bate van jingles voor de Top 100 aller tijden in 1972.
Next Quincy Jones Orchestra - Soul Bossa Nova. Quincy is goed vertegenwoordigd in onze discografie. Ook zijn "Soul Bossa Nova" werd gebruikt als tune en wel op Radio Mi Amigo. Het nummer is afkomstig van de elpee Big Band Bosa Nova, die in 1962 op het Mercury-label uitkwam. Jones stelde eens dat hij slechts 30 minuten nodig had gehad om dit nummer te componeren. Het is veelvuldig gebruikt als filmmuziek, voor televisieseries en videogames. In 1964 was het bijvoorbeeld de opener van de film The Pawnbreaker en ook in de 1969 productie Take the Money and Run, was het te horen. Opmerkelijk is tevens dat het nummer in 1998 werd gebruikt voor de FIFA World Cup-wedstrijden. Op Radio 270 werd "Soul Bosa Nova" voor een promospot ingezet ten bate van deejay Dennis "The Menace" Straney.
Next Quincy Jones Orchestra - Strike Up The Band. Dit nummer van Quincy Jones, dat in 1961 al werd opgenomen en een compositie is van George Gershwin, werd op Radio Veronica in 1972 gebruikt voor een jingle ingesproken door Lex Harding: "Wees jong en vrij, kom maak plezier en ga er eens uit en neem dan je portabel mee en stem hem dan af op 192 etc." Tevens werd het nummer door Gerard de Vries in april 1965 gebruikt op de dag van het vijfjarig bestaan van Radio Veronica. In de avond van 21 april presenteerde hij het programma "Veronica omroepers presenteren de platen van Uw keuze," waarbij "Strike Up The Band" als tune werd gebruikt.
Next Quincy Jones Orchestra - Swahili. De man die ontzettend veel mooie muziek in allerlei soorten heeft gecomponeerd en gearrangeerd, komt veel voor in de zeezenderdiscografie. Quincy Jones met het nummer "Swahili" werd in 1962 op DCR ingezet als tune voor het programma van Bent Thalmey.
Next Quincy Jones Orchestra - Tell Me A Bed Time Story. In 1969 kwam Herbie Hancock met de originele versie uit, terwijl in 1978 Quincy Jones het met zijn orkest in een meer vollere sound opnam. Deze laatste versie werd door Ad Roberts op Radio Caroline in december 1979 gebruikt als tune van een aflevering van het "Zondagmiddagmatinee". Het nummer is afkomstig van de elpee Sounds and Stuff Like That.
Next Quincy Jones Orchestra - The Birth Of A Band. "The Birth Of A Band" werd in 1959 gecomponeerd door Quincy Jones en met zijn orkest opgenomen. In 1965 was het terug te horen als tune van het programma "Söndagsporträttet" op Radio Syd, in presentatie van Karl Gustav Alfe. In 1966 was een van de gesponsorde programma's op Radio Veronica "Radio Renault" dat werd gepresenteerd door Willem Duys en waar het orkest van Quincy Jones met hetzelfde nummer als tune voorbij kwam.
Next Quincy Jones Orchestra - The Incrowd. Voor een jingle voor Driemaster en de bijbehorende filler werd op Radio Noordzee dit nummer gebruikt. Deze prachtige uitvoering van het nummer "The Incrowd" werd daarnaast door Klaas Vaak op Radio Veronica gebruikt ter ondersteuning van een promotiespot voor luisteraars in Amsterdam en Rotterdam die de gelegenheid kregen een speciale documentaire te gaan zien. "That's the way it is" ging over het leven van Elvis Presley en de opbrengst kwam ten goede van de Nierstichting.
Next Quincy Jones Orchestra - The Twitch. Dit nummer werd gebruikt op Radio Caroline North voor een prachtige jingle: "All we're grooving and moving creating miles for miles on the swingiest station in the nation, 199 Radio Caroline."
Next Quincy Jones Orchestra - Theme From Pink Panther. Eén van de gemakkelijkst in het oor liggende commercials uit 1965: "It's happening, the Caroline Club" werd op een middendeel van dit nummer van Quincy Jones ingesproken.
Next Quincy Jones Orchestra - Watermelon Man. In het najaar van 1964 presenteerde Carolinedeejay Tom Lodge een wekelijkse Top 10, die niet werd uitgezonden op Radio Caroline, maar op het Zweedse Radio Syd. Wel werd telkens de naam "Radio Caroline" genoemd als basis voor de Top 10. Quincy Jones met Watermelon Man werd als tune gebruikt voor het programma, waarbij de aankondiging van de show werd ingesproken door Chris Moore.
Next Quincy Jones Orchestra - What's New Pussycat. Deze uitvoering van de hit van Bacharach en David is ondermeer te vinden op het album Talkin' Verve: With a Twist uit 1959. Uit documenten die in 1968 werden meegenomen van de MV Galaxy, blijkt dat twee jaar eerder, in 1966 dus, de deejays de opdracht kregen om een commercial in te spreken voor een Pantomime-uitvoering in Ipswich en Southend in november van dat jaar. De commercial diende, zo luidde het bericht, te worden ingesproken door Pete Drummond. Er stond tevens bij vermeld dat daarbij dit nummer van het orkest van Quincy Jones en "Jingle Bells" van de Ray Conniff Singers moesten worden gebruikt.
Next Quincy Jones Orchestra - You Have To Do It Yourself. Dit nummer werd gebruikt als achtergrondmuziekje bij Mi Amigo. Het is afkomstig van een dubbel-LP uit 1976 getiteld: I Heard That met als ondertitel "The musical world of Quincy Jones." De intro van het nummer werd in 1977 ook gebruikt voor het maken van een promotiespot voor de Franstalige uitzendingen van Radio Mi Amigo.
Next Quincy Jones With Harry Arnold - Cherokee. Dit nummer is gekoppeld aan Radio Mercur, en werd gebruikt als showopener op het station.
   
Previous
  1998-2022 © Soundscapes