Logo  
  | home   authors | new | colophon | newsfeed | print |  
volume 1
november 1998

Soundscapes Zeezender Discografie 5Y

 

  Songs die werden gebruikt als deejay- en programma-tune of -jingle:
Yamasuki Singers - Yves Montand
  door Hans Knot (redactie)
Previous
  Bijna alle deejays op de zeezenders gebruikten tunes om zichzelf of hun radioprogramma's kenbaar te maken. Vaak werden die ontleend aan min of meer bekende songs. Dat geldt ook voor veel jingles. Deze songs zijn hier samengenomen in een vijfde categorie. Deze verzameling bestrijkt het grootste deel van onze discografie en is daarom – op alfabet en naar artiest – verdeeld over verschillende pagina's. Hier: van de Yamasuki Singers tot aan Yves Montand.

Next Yamasuki Singers - Yamasuki. Dit nummer was populair onder de RNI-deejays. Een deel van dit nummer werd gebruikt voor de productie van de "Don Allen"-jingles op dat station. Graham Gill had er overigens precies zo een met hetzelfde nummer. Weer op RNI gebruikte Brian McKenzie het beginstuk van het nummer in 1973 in zijn programma als een soort "jingle" voorafgaand aan het draaien een plaat. In de Ted Bouwens Show, ook weer op Radio Noordzee, was verder meermalen een reclamespot te horen waarin de luisteraar werd opgeroepen om mee op reis te gaan naar Japan. Die oproep ging gepaard met het motto: "Met Tony naar Tokio." Voor de productie van die spot werd ook weer dit nummer gebruikt.
Next Yannis Markopoulos - Who Pays The Ferryman. Het thema van een achtdelige BBC-televisieserie uit 1977 die in Nederland als titel de vraag "Wie Betaalt de Veerman?" meekreeg. In 1979 was het Peter van der Holst die het op een zondagmiddag in juni op Radio Delmare als een filler naar het hele uur gebruikte.
Next Yardbirds - Jeff's Boogie (Riviera). Werd gebruikt als de begin-tune van de Lexjo op Veronica. In de Lexjo-opener zit overigens — buiten enkele Spike Jones-geluidjes — ook een stukje (op zo'n 15 secondes) van "Over Under Sideways Down" van de Yardbirds (zie aldaar). Het "ten seconds to firing"-fragment werd trouwens geleend van de single "Sounds In Space" van Ken Nordine (zie aldaar). "Jeff's Boogie" fungeerde daarnaast nog in een spotje voor de DJ-service op ... inderdaad Veronica.
Next Yardbirds - Over Under Sideways Down. Naast "Jeff's Boogie," de B-side van de betreffende single, zat ook de A-side, "Over Under Sideways Down," verwerkt in de begin-tune van de Lexjo op Veronica. Dit nummer werd verder gebruikt voor de Radio Hauraki Music Policy Spot in 1966. Zie voor een overzicht van alle nummers uit deze lange spot: Frank Sinatra - "Strangers In The Night."
Next Yes - Everydays (Atlantic). Werd door Veronica gebruikt voor het onderdeel "Drie in één" in de Lexjo – zowel de snelle als langzame jingle met een fraaie wegstervend "Drie in een, een, een, een ..." werden eruit geproduceerd. Tevens gebruikte Robb Eden het nummer op RNI. Ook werd het gebruikt voor het maken van de jingle op RNI: "Driemaster Hitpick."
Next Yes - Yours Is No Disgrace. Crispian St. John maakte van dit nummer een Voice-of-Peace-jingle voor de Top-40.
Next Young-Holt Trio - Wack Wack. Wat we wel weten is dat dit instrumentale nummer, in 1967 uitgebracht door de soul- en R&B-formatie Young-Holt Trio uit Chicago, als filler of tune werd gebruikt op Radio Caroline. Wat we vooralsnog niet weten is door wie het werd gebruikt. In ieder geval was het Secco die dit nummer gebruikte op Radio Mi Amigo. Op Radio Dolfijn werd gebruikt voor een promotiespot ten bate van "De Disc-Jockey Talententest 1967."
Next Young-Holt Unlimited - Soulful Strutt (Brunswick). Na een naamsverandering brachten de leden van het Young-Holt Trio in 1969 het nummer "Soulfull Strut" uit. Het werd door Paul Kaye op Radio London gebruikt als filler.
Next Young Rascals - It's Wonderfull. Het nummer komt uit 1968 en is de laatste single die uitkwam onder de naam "Young Rascals." Het was een track van de LP Once Upon A Dream. Hetzelfde jaar nog werd de naam van de groep in "Rascals" veranderd. Het was Roger Day die het nummer - zowel de intro als de outro - gebruikte voor een jingle "RNI on 244" in 1970.
Next Young Rascals - Mickey's Monkey / Love Lights. "De Lexshow, iedere doordeweekse avond van 7 tot 8," was de tekst van een jingle op Radio Veronica. Het intro van bovenstaande titel werd gebruikt voor de jingle, waarbij het leek of the Young Rascals James Brown aan het imiteren waren. In 1974 maakte het nummer onderdeel uit van een lange intro waarmee Radio Veronica het nieuwe jaar begon. De intro begon met drie stoten van een scheepshoorn, gevolgd door de woorden: "Allright is everybody ready?", afkomstig van de intro van het nummer "Mickey's Monkey / Love Lights" waarna een stuk volgde van het nummer "Theme From Shaft" van Isaac Hayes. Zie ook: Isaac Hayes - "Theme From Shaft."
Next Yvan Guilini - Myostois (IBC). Dit instrumentale nummer werd door de deejays van Radio Mi Amigo 272 (MV Magdalena) gebruikt ter ondersteuning van diverse promotiespots. Ook gebruikte men een ander nummer van deze artiest, "Prelude De La Mer".
Next Yvan Guilini - Opus 36 bis. Dit instrumentale nummer is in 1976 gekoppeld aan "Dedicated To Toots" uitgebracht en werd op Radio Mi Amigo door Hugo Meulenhof gebruikt als filler op naar het nieuws in het programma "Ook Goeiemorgen."
Next Yvan Guilini - Prelude De La Mer. Het derde succes op single voor deze Belgische Guilini. Op zijn achttiende maakte hij al een wereldtournee die hem naar liefst 28 landen bracht. Deze prachtige titel "Prelude De La Mer" is afkomstig uit 1977 en werd in 1979 door de deejays van Radio Mi Amigo 272 gebruikt bij het dagelijks nemen van afscheid van de luisteraars als het ging om de gepresenteerde programma's. Daarna volgde nog non-stop-muziek.
Next Yves Montand – La Chansonette. Een Franse chanson waarvan de muziek werd gecomponeerd door Phillippe Gérard en de tekst werd geschreven door Jean Dréjac. Montand was van origine een Italiaan die met zijn familie Livi op de vlucht ging voor het regime van Mussolini en in Frankrijk een nieuw leven begon als Yves Montand. Succesvol zanger en acteur. De song "La Chansonette" was een succes in 1961 en werd in Nederland in 1962 een succes in de uitvoering van Wim Sonneveld. Die versie kennen we onder de titel: "Zo Heerlijk Rustig". Bert Paige zorgde met zijn orkest voor de begeleiding. De muziekband werd later weer gebruikt om het begin in te zingen van de Zaterdagavondshow, die in 1965 en 1966 in presentatie van Willy en Willeke Albert, in zwart-wit, was te zien bij de AVRO op de televisie. Toen in 1974 Willy en Willeke Alberti een programma op kregen bij Radio Noordzee kwam het deuntje weer tevoorschijn en werd er het volgende gezongen: "Dag mevrouw, dag meneer, nou daar zijn we dan weer op zondagmiddag. Met zijn tweeën op Noordzee, tussen twaalf en twee op zondagmiddag" en wel aan het begin van de tune.
   
Previous
  1998-2021 © Soundscapes