Logo
     
volume 1
november 1998

Soundscapes Zeezender Discografie 6

 





  Commerciële jingle-pakketten en demo-banden
  door Hans Knot (redactie)
Previous
  Onder de zesde categorie van de zeezender-discografie vallen de commerciële jingle-pakketten en demo-banden die gebruikt werden voor de productie van fillers, jingles en zo meer. We geven aan aantal voorbeelden:

Next Formatic Radio FAK 14 – Track A 04. News Intro. Library Music van Stars Incorporated met de elpee Formatic Radio 14 werd destijds, vermoedelijk in 1962, uitgebracht met als doel medewerkers van diverse radiostations te helpen bij de productiewerkzaamheden. De scherpe oren van Dyo Lankester maakten ons duidelijk dat "Track A 04", genaamd "News Intro", in 1965 werd gebruikt voor de jingle: "This is the news on Caroline."
Next L.A. Air Force - Cheap Radio Thrills, IV. Terry Moss - Chin. Een pakket met een aantal heerlijke elpees gevuld met productiemuziek dat destijds werd aangekocht in Fresno USA. Het nummer "Chin" werd gebruikt door Maarten de Jong op Radio Monique voor de promospot: "Ja hoor ze bestaan nog steeds, mensen die niet weten dat ze bij Radio Monique Internationaal gewoon kunnen adverteren ..."
Next L.A. Air Force - Cheap Radio Thrills, IV. Terry Moss - Dance. Ook dit nummer van de serie L.A. Air Force werd aan boord van de Ross Revenge gebruikt. Via een ingekorte versie van het nummer "Dance" ontstond een filler die met bepaalde regelmaat te horen was op Radio Monique.
Next L.A. Air Force - Cheap Radio Thrills, IV. Terry Moss - Nouru (Big Band Easy Listening). Een serie elpees vol productie-muziek die zowel op Laser als Caroline als Radio Monique in de jaren tachtig werd gebruikt. De track "Nouru" werd bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van de spot "Learn Dutch the Ad Roberts Way" op Radio Monique. Deejays van Caroline werden dan genodigd, nadat een zin in het Engels was gesproken, de Nederlandse versie ook uit te spreken, wat vaak voor de nodige hilariteit zorgde.
Next L.A. Air Force – Syth Loop Orange. Andermaal komt de serie productiemuziek uit Fresno voorbij. Deze track werd door Jay Jackson gebruikt voor de volgende promotietekst: "Radio Caroline Europe's first and only album station can be heard on 576 kHz. That's 519 metres and through the night on 963." "Syth Loop Orange" is track 61 op de eerste elpee van de serie L.A. Air Force.
Next PAMS Jingle Package Series 35B – The All Sound. Andermaal een mooi voorbeeld van hoe snel men een jingle kon produceren door gebruik te maken van een demotape. In dit geval een knip uit de demotape van het PAMS Jingle Package Series 35B, die in 1968 werd geproduceerd in Dallas. Aan boord van de MEBO II van RNI was deze tape ook aanwezig en in 1971 werd op een knip uit de demo door een dame: "It's Alan West on Radio Northsea", ingesproken en gevolgd door de jingle "Coast to coast."
Next Pepper Tanner - All Heart Series. Een filler uit deze serie werd zowel op Radio Veronica tijdens de Top 40 als ook door Frank van der Mast op Radio Mi Amigo in 1977 gebruikt. Kwam tevens voor op een speciale tape van "DJ Productions" van onder meer Lex Harding, die werd verkocht aan club- en andere deejays.
Next Pepper Tanner – Serenade Radio. Elders in deze lijst staat meer info om en rond Pepper Tanner, waar enorm veel mooie pakketten vanuit de studio richting diverse stations zijn gegaan. Uit dit pakket knipten ze aan boord van de MEBO II, het zendschip van Radio Northsea International, een stukje muziek bij de jingle: "Radio Two Twenty, the station cross the sea." Het prachtige pakket werd in 2015 nog eens deels opnieuw ingezongen voor het internetstation Serenade Radio.
Next Pepper Tanner - The Now Sound 01. De demoband van dit pakket was in 1972 aan boord van de MEBO II en vermoed wordt dat het Terry Davis was die de band mee had genomen om te gebruiken in zijn programma's op RNI. De tracks hebben geen specifieke naam maar wel elk een warm en vrolijk geluid. Zo gebruikte hij het thema, dat we nummer "01" hebben genoemd, als filler in het programma "Target Ten".
Next Pepper Tanner - The Now Sound 02. Nog een andere promospot op RNI werd ingesproken op een deuntje uit The Now Sound-demo van Pepper Tanner. Het was Nico Steenbergen die achter de tekst zat: "Dit is het geluid van onze mobiele discotheek. Voor inlichtingen en boekingen bel Europop in Haarlem: 023 317927."
Next Pepper Tanner - It's What's Happening 01. Dit jinglepakket werd in de periode 1968 tot 1970 onder meer gebruikt door BBC Radio One. Het is niet bekend op welke wijze de demo of onderdelen van het pakket aan boord van de MEBO II zijn gekomen maar "It's What's Happening 01" is een filler die door Crispian St. John in 1971 in de "Super Hit 50" werd gebruikt telkens als hij een overzicht gaf van de laatste tien gedraaide platen.
Next TM Productions - WCFL Promo Full Version. Een veelgehoorde filler die in de live-uitzendingen van RNI veelvuldig compleet dan wel als filler voorbij kwam is dit deuntje. Zoals veel werk van het Amerikaanse bedrijf TM Productions verschenen korte en langere deuntjes voor gebruik in radioprogramma's op elpee. Dit melodietje komt uit de serie The Beat Goes On. Aangenomen wordt dat een of meerdere van deze platen ook aan boord van de MEBO II gebruikt werden.
   
Previous
  1998-2023 © Soundscapes