Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 1
juni 1998

Het gouden format van WCBS-FM

 

  New York's oldies station en zijn deejays
  door Howard G.L. Rose
Previous
  Howard G.L. Rose is hoofdredacteur van The Radio Magazine en levert regelmatig bijdragen aan het Freewave Media Magazine en ditmaal ook aan Soundscapes . Dit voorjaar maakte hij een reis naar New York, waarbij hem op de drukke FM-band vooral één station opviel: WCBS-FM 101.1. De reden daarvoor was dat dit station niet, zoals het merendeel van de hedendaagse muziekstations, afhankelijk is van computers en tekstkaartjes, maar draait op het enthousiasme van de medewerkers en bovenal van deejays die al decennia lang zeer bekend zijn bij hun publiek.

1
Links: Logo WCBS-FM

Voor de meeste radiomakers en luisteraars staat de FM-band gelijk aan stations die de meer contemporary music formats brengen. Er zijn echter ook uitzonderingen. Net zoals WOCL FM dat doet in Orlando, brengt WCBS-FM in New York het oldies format en maakt daarmee duidelijk hoe plezierig het is om op een dergelijke kwaliteit te kunnen luisteren naar gouwe ouwe. WCBS is een droom van een radiostation. Het brengt niet alleen de muziek uit een periode waarmee een hele generatie opgroeide, maar ook de deejays die de muziek ook al draaiden toen ze voor het eerst op de radio waren te beluisteren.

2
Rechts: Bruce Morrow

Diegenen die zich WCBS herinneren als het station van The Boss Jocks en Much More Music, herinneren zich ook de deejaynamen als Bruce Morrow (Cousin Brucie). Hij is er nog steeds. Hedentendage presenteert hij op de woensdagavond tussen zeven en tien de Cousin Brucie's Yearbook en op de zaterdagavond van zeven tot twaalf Cousin Brucie's Saturday Oldies Night Party. Brucie is een ware legende binnen de radio-industrie. Werkelijk, ik moest me bedwingen geen tranen in de ogen te krijgen, toen ik op het voetpad op de hoek van 52nd Street en de 6th Avenue liep en het gebouw van WCBS in het oog had maar tevens het straatnaambord 'Cousin Brucie Way' zag. Burgemeester Guiliani gaf in 1994 toestemming tot het verlenen van de straatnaam aan Brucie. Morrow begon als deejay op WNBC in 1959, waarna hij in 1961 vertrok naar WCBS. Dertien jaar hield hij het er vol en sinds 1959 is Bruce altijd binnen de radiomarkt van New York actief geweest. Zijn allereerste job had hij trouwens in 1959 bij WINS, destijds een rock-'n-roll-station. In 1987 werd zijn naam bijgeschreven in The Radio Hall of Fame en in 1994 kreeg hij de Ellis Island Medal of Honour toegekend.

3 Links: Dan Daniel

Een andere legende die beluisterd kan worden op WCBS FM, is Dan Daniel, die al 37 jaar actief is binnen de radioscene van New York. Sinds de lente van 1996 is hij bij het station actief. Hij is verantwoordelijk voor het doordeweekse programma tussen negen en twaalf in de ochtend. Als één van de originele WMCA Good Guys, waar hij tien jaar werkte, werd de Texaan verliefd op New York. Voor die tijd werkte hij ondermeer voor AFN, KXYZ (Houston) en WDGY (Minneapolis). Ook was Dan 'radio-actief' betrokken bij de legendarische Beatles-concerten in Carnegie Hall, Forest Hills Tennis Stadium en het Shea Stadium. Vanaf de begin jaren zeventig tot het einde van de jaren tachtig werkte hij zowel binnen de radio- als televisie-industrie. Op de tv presenteerde hij AM-New York, de voorloper van Good Morning America, dat door WABC-TV wordt uitgezonden. Ook was hij vele malen te zien in commercials die door geheel Amerika werden uitgezonden. Vanaf 1970 tot en met 1985 was hij in dienst van WYNY, waar hij de gouwe ouwe uit de jaren zestig, zeventig en tachtig draaide.

4
Rechts: Harry Harrison

New York's deejay met de langste loopbaan als ochtend-jock is ook actief binnen het team van WCBS FM: Harry Harrison (Morning Mayor). Voordat hij naar New York verhuisde was hij ook al binnen de radio- en televisiewereld actief en Harry stond op het toneel tijdens de eerder gememoreerde optredens van de Beatles in de VS. Hij werkte in die tijd bij WMCA en in 1968 ging hij aan het werk als ochtend-jock op WABC. In 1980 vertrok hij vervolgens naar WCBS-FM, alwaar hij nog steeds in dienst is.

5
Links: Dan Ingram

Dan Ingram is een andere naam die zondermeer bekend is bij de lezers van Freewave Media Magazine. Voordat hij bij WCBS-FM in 1991 kwam te werken, was hij ondermeer duidelijk aanwezig als middag-deejay op WABC want hij werkte er van 1961 tot en met 1982. Hij was er vooral bekend door kreten als 'Hi Kemosabe' en 'Roll your bod'. En voor diegene die dol is op gegevens nog even het gegeven, dat hij als 26-jarige in dienst trad van WABC-AM en dat hij binnen een periode van negen maanden zijn programma van nummer 12 in de ratings naar de eerste plaats bracht. Daarmee scoorde hij het hoogste aantal luisteraars uit de geschiedenis van de New Yorkse radio. Verder werkte hij ondermeer voor KBOX in Dallas, WIL in St. Louis en WNHC in New Haven. Zijn eerste job was trouwens bij WNRC, een MOR station in New Rochelle.

Dan Ingram breekt in op het weerbericht
Dan Ingram praat de platen aan elkaar
6 Rechts: Bob Shannon

Bob Shannon, de late middag presentator op WCBS-FM, is ook een legendarische rock-'n-roll-man die veel verstand van de historie heeft. Zijn show reflecteert vooral de interesse en grote kennis van de muziek die hij draait. Een item in zijn programma is 'Different Songs that Share the Same Titles' en een ander heet 'Hands Across the Water', waarbij hij de Britse versies draait van hitsongs die van origine door Amerikaanse artiesten werden opgenomen. (Voor radiomakers onder U is dit een ideaal idee om ook eens uit te proberen!) Shannon kwam in 1981 bij WCBS-FM te werken. Daarvoor werkte hij bij 13Q in Pittsburgh, WNDR in Syracuse en tien jaar bij WOLF, eveneens in Syracruse.

7 Ik heb hier nog slechts een handvol van de namen genoemd die WCBS FM gemaakt hebben tot het krachtige station dat het nu is. Het sterke punt achter WCBS-FM is: neem de meest professionele deejays en maak gebruik van hun enorme kennis, ervaring en enthousiasme en laat de luisteraars en de adverteerders daar volop van profiteren. Wie zou u op een dergelijk station in uw land willen horen? WCBS-FM toont aan dat het zondermeer mogelijk is, het Gold Format kan zondermeer overleven in deze wereld van contemporary formats. Het is een groot plezier om naar dit station te luisteren en ik kan u het station zondermeer aanraden als u overweegt een bezoek te brengen aan New York. Het was ook erg leuk de deejays te horen die zoveel voor ons betekenden toen we zelf programma's maakten, terwijl WCBS-FM hen hedentendage nog steeds ten zeerste waardeert.
   
Previous
  Op de geluidsfragmenten bij dit artikel rusten copyrights. Ze worden hier gebruikt volgens de regels van "fair use" en "academic quoting".
  1998 © Soundscapes