Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 1
augustus 1998

Terug naar zee

 

  Feest bij het tienjarig bestaan van Radio 10 Gold
  door Hans Knot
Previous
  Op 8 augustus vierde Radio 10 Gold haar tienjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan voer de MS Fortuna als zeezender voor één dag langs de Nederlandse kust. Aan boord: een aantal medewerkers van voormalige zeezenders en ook Hans Knot. Hier doet hij verslag van een warme dag.

1 Heel vroeg op. Het is zaterdag 8 augustus 1998. Na een lange week van vroeg opstaan is het op zaterdag voor mij altijd een heerlijkheid om tot een uur of twaalf in bed te liggen, vervolgens te ontbijten en daarna tot minimaal zes uur in de middag van de kranten te genieten die in de vroege ochtenduren in de brievenbus zijn gevallen. Zo niet vandaag. De kranten lagen er nog niet eens, toen ik om zes uur de deur uit ging om toch wel één van de mooiste zaterdagen in mijn 'radioleven' mee te gaan maken.
Foto rechtsonder: Van links naar rechts: (boven) Rene Verkerk (medewerker van Radio 10 Gold), Peter Holland, Tom Mulder, Bull Verweij, Ad Bouman en Juul Geleick; (onder) Pieter Damave, Ruud Doets, Hans ten Hooge en Jos van Heerden (medewerker van Radio 10 Gold en vroeger bekend als Nico Stevens op Radio Monique)
2

Terug naar zee. Was het niet zo dat ik in de eindjaren zestig en de beginjaren zeventig, in mijn functie van hoofdredacteur van een mediablad, tientallen bezoekjes had afgelegd aan de studio's van Radio Veronica, Radio Noordzee, Radio Atlantis en Radio Caroline? Daarbij waren ook de schepen vaak bezocht. Elke tocht heeft wel weer zo zijn eigen, al dan niet leuke, herinnering. De dag van vandaag stond ook weer in het teken van de toenmalige zeezenders en wel onder de noemer 'Terug naar zee'. Dit alles fantastisch georganiseerd door de medewerkers van Radio 10 Gold, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van dit station.

3 Links: De verjaardagstaart voor Radio 10 Gold

Roots. Natuurlijk liggen de roots van een aantal medewerkers van dit station op zee. Tom Mulder, voorheen Klaas Vaak, als wel Peter Holland werkten ooit voor de zeezenders, respectievelijk Radio Veronica en Radio Noordzee (niet te verwarren met het huidige Radio Noordzee Nationaal). En wees eerlijk, hoewel hij het zelf uit bescheidenheid zal ontkennen ... Tom is een radioman bij uitstek en bovenal een radiogek en dan in de goede zin van het woord. Lyrisch kan hij nog vertellen over hoe hij Radio London heeft beleefd.

Chiel Montagne blikt terug op zijn loopbaan bij Veronica (1)
4 Zwolle. De trein bracht me van Groningen naar Zwolle en vandaar reden Jelle Boonstra en ik naar de voor ons zo bekende Tweede Binnenhaven in Scheveningen om ons in te schepen op de MS Fortuna, ooit ingezet om af en toe een zendschip te bevoorraden dan wel grote groepen aanhangers de zogenaamde ballentochten te laten maken. Voor deze speciale gelegenheid waren een stuk of vijftien medewerkers van de voormalige zeezenders uitgenodigd als wel relaties van Radio 10 Gold en enkele luisteraars. En de MV Fortuna zag er prachtig versierd uit om vooral eenieder te kunnen laten zien, langs de vele stranden aan de Noordzeekust, dat Radio 10 Gold haar tienjarig jubileum vierde. En geloof het of niet, op de kade voor het vertrek staan een aantal fans van de voornoemde radiostations die er in de jaren zestig en zeventig ook al stonden om de bevoorradingsboten zien te vertrekken. Alsof men versteend al die jaren was blijven dagdromen.
5 Foto rechtonder: Aan boord van de MS Fortuna (van links naar rechts): Pieter Damave, Bull Verweij, Ruud Doets, Peter Holland en Chiel Montagne
 

Kade. De fototoestellen klikten herhaaldelijk bij deze toch wel fanatische groep. Aan boord ondermeer Chiel Montagne, Hans ten Hooge, Pieter Damave, Gerrit de Ruiter, Ruud Doets, Ad Bouman, Juul Geleick, Imca Marina en onze aller, volgende maand 89-jarige Bull Verweij. De beste man had het die dag drukker dan ooit tevoren. Bijna non-stop werd hij door de aanwezige journalisten van radiostations en dagbladpers geïnterviewd over het zo rijke verleden van Radio Veronica als zeezender.

6 Links: Full-speed met de strandballen naar het strand

Prachtig weer. Er werd een acht uur durende tocht gemaakt langs de Noordzeestranden: van Scheveningen naar IJmuiden. Telkens werd daar bij de diverse stranden de motor van de MV Fortuna enige tijd stilgezet om de promotiedames van Radio 10 Gold de gelegenheid te geven met snelle speedboten duizenden strandballen naar de strandgangers te brengen. En er waren honderdduizenden strandgangers die dag want als een welverdiend verjaarscadeau voor het Radio 10 Gold team was deze dag de warmste en mooiste zaterdag van het jaar tot dan toe. Als wespen werd er gevochten om de ontelbare strandballen.

7 Rechts: Peter Holland in actie

Vliegtuig. In de lucht een vliegtuig van het NOB voor de verbinding met de studio in Amsterdam en een vliegtuig met reclame voor het jubilerend station; in het water vele bootjes die het 'zendschip voor één dag' tegemoet kwamen. Leuk was de verrassing van Sky Radio, dat ook een vliegtuig ter vermaak had gestuurd. Tussen tien uur in de ochtend en drie uur in de middag werd er rechtstreeks vanaf het schip uitgezonden, onder leiding van Tom Mulder en Peter Holland. Vele van de voormalige zeezender-deejays en -technici kwamen met hun herinneringen aan het woord, terwijl ook telefonisch contact werd gezocht met enkele grootheden. Hoogtepunten waren voor mij zondermeer Robbie Dale en Leo van der Goot, terwijl Harmen Siezen bijna niets los liet in het interview dat hem werd afgenomen. Zou hij niet meer willen weten dat ook zijn roots op zee liggen? Tijdens het programma werden ook vele, uit ons archief aangeleverde, fragmenten gedraaid om de luisteraars terug te brengen naar de roemruchte periode van de zeezenders.

8
Links: Chiel Montagne blikt terug op zijn loopbaan bij Veronica (2)

Brandende zon. De ongeveer zestig mensen aan boord van de MV Fortuna waren praktisch de gehele dag aan dek van het 'zendschip' om te genieten van de actie van het promotieteam en de vele mensen op het strand. Uiteraard werden er onderling de gehele dag herinneringen opgehaald. Toen we aan boord kwamen kregen we allemaal een sjaal uitgereikt met daarop tientallen doodskoppen, het teken van piraten. Uiteraard werden deze doekjes gebruikt om de kruin te beschermen tegen de hete zon. Uitstekend kon de verzorging van hapjes en drankjes worden genoemd. Aan niets was er tekort, terwijl na terugkomst de dag voor een selecte groep genodigden werd beëindigd met een uitstekend diner in het havencafé in Scheveningen.

9 Niet snel vergeten. We waren het er met zijn allen over eens dat we deze dag niet snel zullen vergeten. Niet alleen omdat we weer een dag met vele oude bekenden op zee hebben kunnen doorbrengen en daarbij vele herinneringen hebben kunnen ophalen, maar bovenal om de uitstekende organisatie van deze dag door het team van Radio 10 Gold. Tom en de zijnen: Alsnog onze felicitaties en complimenten. En ... zoals je al zei 'Over veertig jaar doen we het weer'. We zullen erbij zijn ... hoewel ik dan net zo oud zal zijn als Bull Verweij nu is.
   
Previous
  Op de geluidsfragmenten bij dit artikel rusten copyrights. Ze worden hier gebruikt volgens de regels van "fair use" en "academic quoting".
  1998 © Soundscapes