Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 1
december 1998

Radio vanuit een boom

 

  Free Radio Berkeley wordt Tree Radio Berkeley
  door Hans Knot
Previous
  In Amerika houden de micro-stations nog steeds de gemoederen bezig. Hans Knot meldt een ludieke actie voor Free Radio Berkeley in de strijd voor het behoud van de vrije lokale radio en signaleert een boek van de oprichter Stephen Dunifer.

1 Free Radio Berkeley. Free Radio Berkeley werd op 11 april 1993 opgericht als een "Free Speech"-radiozender. Vanaf het eerste begin is de zender 24 uur per dag en 7 dagen per week in de lucht geweest op 104.1 FM met 50 Watt. Het station beschouwt zichzelf als het medium met het alternatieve geluid voor Berkeley en Oakland en omstreken. Het is een van de meer bekende stations in zijn soort en daarmee ook een geschikt doelwit van de Federal Communications Commission. Eind vorig jaar werd een aantal micro-stations door de FCC uit de lucht gehaald. Maar Free Radio Berkeley wist stand te houden, zelfs tot voor de rechtbank — meer daarover valt te lezen in het hoofdartikel van Jim Cullen in de Progressive Populist van april 1998. Maar nu is dan ook het doek gevallen voor Free Radio Berkeley.
2 Stephen Dunifer. Stephen Dunifer (foto links), die in Amerika ook wel de "Johnny Appleseed" van de micropower-zenderbeweging wordt genoemd is de oprichter van Free Radio Berkeley. Hij is bovendien electronisch ingenieur en hij brengt via zijn organisatie ook nieuwe, goedkope apparatuur en bruikbare informatie aan de man. In juni dit jaar werd zijn station Free Radio Berkeley door middel van een gerechtelijk dwangbevel gedwongen de uitzendingen te staken. Met doorgaan riskeerde Stephen een fikse gevangenisstraf. "Daarvoor ben ik te oud," zei hij en sloot zijn zender. Om het station te steunen vond er kortelings een wel heel bijzondere actie plaats.
3 Rechts: Birdman tijdens de uitzending van Tree Radio Berkeley

In de boom. Eind november 1998 hebben twee advocaten het gevecht voor de vrije meningsuiting geopend vanuit een hoge boom in het Willard Park in Central Berkeley. Onder de nickname "Birdman" en "Sparrow" begonnen de twee aan een lange uitzending van het illegale radiostation Tree Radio Berkeley. Gedurende de uitzendingen, die meer dan een week duurden, kreeg men enorme ondersteuning van het normale presentatieteam van het station, die de advocaten van programma-items voorzagen. Hulptroepen hebben de beide heren regelmatig voorzien van voedsel en drinken maar ook natuurlijk van batterijen om de apparatuur te kunnen laten draaien.

4 Links: Sparrow tijdens de uitzending van Tree Radio Berkeley

Actie voor legalisering. Het station, dat op zeer laag vermogen vanuit de bomen heeft uitgezonden, was opgericht om de lokale inwoners van Berkeley erop te wijzen dat de FCC nog steeds micro-stations met geweld uit de ether haalt. Ook is men ontevreden over het regeringsapparaat dat nog steeds geen besluit heeft genomen omtrent het eventueel legaal toelaten van micro-stations in de ether. Tree Radio Berkeley bleef in de luucht van 23 November tot 4 December. De DJ's werden twee keer gewisseld.

5 Seizing the Airwaves. Wie meer wil weten over de "micropower broadcasting movement" kan daarvoor terecht bij het boek dat Stephen Dunifer samen met Ron Sakolsky publiceerde. De titel luidt toepasselijk: Seizing the Airwaves. Behalve het voorwoord door Stephen — "Free Speech: A Fable" — en de inleiding door Ron Sakolsky — "Rhizomatic Radio And The Great Stampede" — bestaat het boek uit drie delen.
6 Deel I: Moving From Corporate Enclosure To Free Radio
 • Robert McChesney. "The Political Economy Of Radio."
 • Lee Ballinger. "Broadcast Confidential."
 • Jon Bekken. "Community Radio At The Crossroads: Federal Policy And The Professionalization Of A Grassroots Medium."
 • Charles Fairchild. "The Canadian Alternative: A Brief History Of Unlicensed And Low Power Radio."
 • Louis Hiken. "The American People Are Without A Voice": An Interview by Ron Sakolsky.
 • Ron Sakolsky. "Frequencies Of Resistance: The Rise Of The Free Radio Movement."
7 Deel II: On The Air: Voices From The Free Radio Movement
 • Radio Activists Speak Out! "A Panel Discussion At The 1996 International Micropower Broadcasters Conference," (featuring Bill Mandel, Napoleon Williams, Black Rose, Stephen Dunifer, Antonio Coello, Any Voice and Liszet Squatter).
 • Mbanna Kantako. (Human Rights Radio)" We're Part Of The Restoration Process Of Our People": An Interview by Jerry Landay.
 • Konnadi, Mbanna Jr. and Ebony Kantako. "'Ghetto Radio' Rap Song."
 • Napoleon Williams. (Black Liberation Radio) "A New Drum For Our People": An Interview by Stephen Dunifer and Carol Denney (Free Radio Berkeley).
 • Lorenzo Komboa Ervin. "Attack On Black Liberation Radio."
 • Kiilu Nyasha. (San Francisco Liberation Radio) "We Have To Make Sure The Voiceless Have A Voice": An Interview by Sheila Nopper.
 • Ricardo Omar Elizalde. "Radio Latino."
 • DJ Tashtego. "Community Struggle And The Sweet Mystery Of Radio."
 • Meme Sabon. "Radiactive."
 • Geov Parrish. (Seattle Liberation Radio) "There Is No Ideal Listener": An Interview by Captain Fred (Radio Califa).
 • Charlie Goodman. (Excellent Radio) "Refabricating Community": An Interview by Stephen Dunifer.
 • Carol Denney. (Free Radio Berkeley) "People Have No Idea How Powerful They Could Be": An Interview by Sheila Nopper.
 • Internal Exile. (Free Radio Berkeley) "Soapboxing The Airwaves": An Interview by Salvatore Salerno.
 • Stephen Dunifer. (Free Radio Berkeley) "If You Can't Communicate, You Can't Organize, And If You Can't Organize, You Can't Fight Back": An Interview by Ron Sakolsky.
 • Paul Griffin. "Association Of Micropower Broadcasters Contact Page."
8 Deel III: Pumping Up The Volume: A DIY Guide To Going On The Air by Stephen Dunifer.
9 Het boek kost $12.95 en is te bestellen bij: Free Radio Berkeley, 1442A Walnut St., # 406, Berkeley, CA 94709. Free Radio Berkeley heeft overigens een eigen web-site op www.freeradio.org . Daar valt het station ook live te beluisteren.
   
 
  Nog een bericht achteraf
10 Nieuwe licenties voor laagvermogen stations. Na de publicatie van dit artikel bereikte ons begin februari 1999 het bericht, dat de FCC zal overgaan tot het legaliseren van de zogeheten micro-stations. Nog dit jaar zal een aanvang worden genomen met het vergeven van vergunningen voor FM-stations met een vermogen tussen de 1 en 1.000 Watt. Doel van deze vergunningen is om "buurtradio" te kunnen gaan maken, maar de licenties zullen ook optimaal geschikt zijn voor religieuze organisaties, minderheidsgroeperingen, scholen en universiteiten en kleine bedrijven. Dit houdt in dat de strijd om de micro-stations in Amerika lijkt te zijn gestreden met als uitkomst een positief resultaat.
11 Tegenstand. Nog niet alles is echter nu voor elkaar. Vanuit het Huis van Afgevaardigden is van de zijde van de Republikeinen behoorlijk geprotesteerd tegen de plannen van de FCC. Men ziet door de komst van eventuele microstations de reclame-inkomsten van de huidige stations aanzienlijk dalen en bovendien kan de komst van vele kleinere stations voor enorme interferentieproblemen gaan zorgen. Verder vindt men dat religieuze organisaties en minderheidsgroeperingen genoeg ruimte kunnen krijgen binnen het bestaande radio- en televisielandschap.
   
Previous
  1998 © Soundscapes