Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 2
september 1999

"Jij blijft voor mij, Veronica ..."

 

  Uit het dagboek van Hans Knot
  door Hans Knot
Previous
  De 5 kW reserve-zender van QRadio in Lopik die in augustus 1999 werd gebruikt voor de uitzendingen van Veronica op de 1224 kHz AM (foto Nozema)

Radio Veronica beleefde op 31 augustus 1974 haar laatste uitzending. Vijfentwintig jaar later, in augustus 1999 keerde het legendarische radiostation voor elf dagen terug op de middengolf — niet voor tien dagen dus, zoals hier eerder werd gemeld, maar een dag langer. De voorbereidingen gingen al in mei van start. Het waren al met al roerige maanden voor de organisatie. Hans Knot beschrijft hier alle verwikkelingen en hoogtepunten in zijn dagboek.


   
1. Een speciale evenementenlicentie. Het begon allemaal toen Michael Bakker en Ad Bouman in mei 1999 toestemming vroegen aan het Commissariaat voor de Media voor het tijdelijk heruitzenden van oude programmabanden en een live-programmering. De toestemming kwam los en er werd al snel een groepje gevormd dat geestdriftig aan het werk toog.
2. Het eerste persbericht. De eerste officiële aankondiging van het voornemen om Veronica voor even weer in de lucht te brengen is het persbericht van 15 juli, 1999. Krap zes weken later moet het station dan beginnen met de uitzendingen. De initiatiefnemers zijn vol goede moed, zo blijkt uit de tekst, maar veel — ook dat valt tussen de regels door te lezen — moet nog definitief worden geregeld.
3. Medewerking en tegenwerking. Niet alles verloopt zoals de organisatoren het gepland hebben. Zo valt Studio Norderney bijvoorbeeld af en blijft alleen Studio Lapershoek over. Over de frequentie en het zendvermogen is nogal wat te doen. De medewerking van de autoriteiten blijft lange tijd wisselvallig. Op zaterdag 24 juli gaat het eerstvolgende persbericht de deur uit om de media op de hoogte te brengen van de stand van zaken. Maar tot op het laatste moment blijft er de nodige onzekerheid bestaan.
4. Na 25 jaar weer in de lucht. Gelukkig komt alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht. Vanaf 21 augustus 06.45 uur tot en met 31 augustus 18.00 uur is de zender te vinden op de 1224 kHz. Met de originele muziek, jingles, reclame en presentatoren valt de "sound of the sixties and seventies" nog eenmaal te beluisteren. Er worden tal van oude banden uitgezonden. In de live-uren zijn de stemmen te horen van bekende DJ's uit de Veronica-tijd, zoals Tineke de Nooy, Eddy Bekker, Ad Bouman, Wil Luikinga en Joost den Draayer.
5. De Veronica-reunie. Op 31 augustus 1999 werd de dramatische — of was het eerder een melodramatische? — laatste uitzending van Veronica, vijfentwintig jaar na dato, opnieuw uitgezonden. Daar was wel de nodige discussie aan vooraf gegaan. Op de middag van dezelfde dag was er in Hotel Lapershoek een vrolijke reunie van oud-Veronica-medewerkers, waarvan de foto's op deze pagina staan afgebeeld. Verder valt hier te lezen wat er nog meer gebeurde op de laatste dagen van de bijzondere Veronica-revival.
6. De meeuwen krijsen weer. De uitzendingen gingen niet onopgemerkt voorbij. Er kwamen tal van reacties binnen. Vele daarvan zijn in de vooraande hoofdstukken geciteerd. We ruimen hier een hele pagina in voor het bijzonder leuke en uitgebreide commentaar van René van den Abeelen.
7. Elf mooie dagen. Een tiental dagen na de laatste uitzending viel er nog een lange en leuke reactie in onze e-mailbox, waarin Rink Hof zijn gevoelens over Veronica uit heden en verleden aan het papier toevertrouwt.
   
Previous
  Bijlagen
  En tot slot een viertal "receptions reports" van de ontvangst vanaf de Kanaaleilanden, Oostenrijk, Zweden en Duitsland:
- eerst een goede ontvangstmelding door Lionel Roithmeir vanaf de Kanaaleilanden;
- dan een rapport over een slechte ontvangst (maar toch ...) door Gregor Link in Oostenrijk;
- vervolgens een bericht over ontvangst met interferentie vanuit Zweden door Lars Skoglund;
- en als laatste een melding van een opmerkelijke ontvangst via de korte golf in Duitsland door Hans-Joachim Koch.
Bijlage: "The years of Radio Veronica". Een Engelstalige bijlage van de hand van Jim Parkes met een chronologisch overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen uit Veronica's geschiedenis.
   
Previous
  1999 © Soundscapes