Logo  
  | home   authors | new | colophon | newsfeed | print |  
volume 2
juni 1999

De lotgevallen van Radio Mi Amigo

 

  Een kroniek van de gebeurtenissen rond Radio Mi Amigo, 1974-1979
door Hans Knot
Previous
  De MV Mi Amigo, voorheen de MV Magda Maria, nog eerder de MV Bon Jour, daarvoor de MV Olga en oorspronkelijk de SS Margarethe

Op 1 september 1974 werd in Nederland de zogeheten anti-zeezenderwet van kracht. Desondanks ging Radio Mi Amigo onverdroten door met haar uitzendingen. Op dat moment bestond het station pas acht maanden. De eerste uitzendingen waren te horen geweest op 28 december 1973 en het eerste officiële programma op nieuwjaarsdag 1974. Probleemloos verliepen de zaken allerminst, maar toch hield het station het na die eerste september van 1974, zij het met de nodige onderbrekingen, nog zeker zo'n vier jaar vol. Hans Knot raadpleegde zijn dagboek, las er de kranten en tijdschriften op na en interviewde een groot aantal van de direct betrokkenen. In deze kroniek maakt hij ons deelgenoot van zijn bevindingen.

 
De illegale doorstart van Radio Mi Amigo De illegale doorstart van Radio Mi Amigo (juni 1999). Radio Mi Amigo was in handen van Sylvain Tack, een wafelfabrikant, die op instigatie van Ronan O'Rahilly, de man achter Radio Caroline, een eigen radiostation begonnen was. Het station werd vernoemd naar het zendschip van Radio Caroline vanwaar de programma's werden uitgestraald. In dit eerste deel van zijn kroniek van de complete geschiedenis van Radio Mi Amigo beschijft Hans Knot de woelige maanden die het radiostation doormaakte in augustus en september 1974, de periode van de illegale doorstart van Radio Mi Amigo.
Iedere dag is meegenomen "Iedere dag is meegenomen" (december 2000). "Het is een gruwelijk avontuur ..." Zo omschreef Sylvain Tack eind 1975, zijn onderneming voor de lezers van het Algemeen Dagblad. Dat was misschien iets overdreven, want ondanks alles ging het in die tijd niet eens zo slecht met Radio Mi Amigo. Hier beschrijft Hans Knot wat er om en rond het station plaatsvond in de dagen tussen 1 december 1975 en 31 januari 1976: van de plannen van eigenaar Sylvain Tack in het Spaanse Playa de Aro tot en met de lotgevallen van de deejays aan boord van de MV Mi Amigo.
Radio Mi Amigo onder spanning Radio Mi Amigo onder spanning (december 2001). Het jaar 1977 was een tamelijk roerig jaar voor Radio Mi Amigo. Het was een komen en gaan van deejays; er waren rechtszaken tegen medewerkers van het station; de deejays aan boord konden een tijdlang niet van het schip af en werden uiterst slecht bevoorraad. In dit derde deel van zijn kroniek laat Hans Knot een aantal van hen aan het woord in een terugblik op hun tijd bij Radio Mi Amigo.
Op weg naar het einde Op weg naar het einde (november 2002). Het ging in 1977 al niet zo goed met Radio Mi Amigo, maar in 1978 bereikten de omstandigheden waaronder de deejays en technici hun werk moesten doen een absoluut dieptepunt. Veilig was het bepaald niet aan boord en veel medewerkers verlieten om die reden voortijdig het station. Toch bleef het station onverminderd populair en toch wisten de achterblijvers met veel kunst en vliegwerk, en vooral grote inzet, het station op een enkele dag na in de lucht te houden. Tot het moment, waarop de Belgische en de Spaanse overheid de uitzendingen echt onmogelijk maakten. Aan de hand van enkele voorbeelden laat Hans Knot zien, hoe voor Radio Mi Amigo het eind in zicht kwam.
Vijf jaar Lievelingen op Radio Mi Amigo Extra: Vijf jaar Lievelingen op Radio Mi Amigo (december 2002). Wat voor muziek liet Radio Mi Amigo horen? Een goede indicatie daarvan geven de Mi Amigo Lievelingen. Van de week van 9 maart 1974 tot en met de week van 14 oktober 1978 koos Radio Mi Amigo namelijk wekelijks een song uit als "Mi Amigo Lieveling", een plaat die op het station extra aandacht kreeg. Op deze pagina staan de titels van alle 251 Lievelingen, inclusief enkele die wel stonden gepland maar nooit werden uitgezonden.
   
Previous
  Deze reeks artikelen omvat de voorpublicaties van een serie boeken van Hans Knot, waarin meer uitgebreid op het wel en wee van Radio Amigo wordt ingegaan. De serie verschijnt onder de titel "Herinneringen aan Radio Mi Amigo" en wordt uitgegeven door de Stichting Media Communicatie in Amsterdam.
  2002 © Soundscapes