Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 2
februari 2000

Piraten voor de vrede

 





  Programma's met een boodschap vanaf een zendschip voor Noord-Ierland
door Hans Knot en Martin van der Ven
Previous
  Wat bezielt een groepje jongeren om in het jaar 2000 nog een zendschip uit te rusten? In een millennium waar radio maken door de eerste de beste voorbijganger zonder de geringste technische kennis, kan worden gedaan, lijkt het toch volslagen idioot om een omslachtig project via een schip op te zetten ... Voor het vredesproces in Noord-Ierland is het misschien toch een zinvol initiatief.
 
1 Programma's met een boodschap. "Pirates for Peace" is een initiatief van "Action for Peoples in Conflict". In hoofdzaak jonge mensen, gedreven om politieke en sociale toestanden aan te pakken. En dat kan voor Noord-Ierland wel eens letterlijk "bewogen" worden. "Pirates for Peace" wil niet in eerste instantie eigen geproduceerde programma's uitzenden, maar die vooral laten maken door andere jongeren, zodat deze een mogelijkheid krijgen om voor "hun" publiek nationaal uit te zenden. Met het nobele doel "programma's met een boodschap te maken," willen de organisatoren bereiken dat jonge mensen geholpen worden om zelf oplossingen te bedenken bij conflicten. Wanneer de jongeren de mogelijkheid krijgen aangereikt om samen te werken met anderen die een afwijkende overtuiging hebben, dan zal hen dat helpen om de "tegenpartij" beter te leren begrijpen. Verschillende (alternatieve) standpunten kunnen via de radio en het maken van de programma's worden verenigd, op zijn minst begrepen worden.
2 Ook een praktisch doel. Tegelijkertijd wordt aan jongeren de gelegenheid geboden om ervaring op te doen in mediaproductie, en alle facetten van het radio maken: programmaconcept, montages, technische know how, journalistieke vaardigheden, verantwoordelijkheden naar inhoud toe. Daarbij krijgen ze de hulp van drie creatieve mensen, die de jonge radiomakers in spé zullen bijstaan tijdens de technische training, de programma uitwerking en het knip-en plak werk dat daar bij hoort. De uiteindelijke bemanning van de "Enterprise" zal bestaan uit zes personen. Twee ervaren dekofficiers en één staflid worden toegevoegd.
3 Op laag vermogen. Momenteel ligt de honderd feet lange "Enterprise" nog aangemeerd in Southhampton. Acht vrijwilligers zijn druk in de weer om er een zendschip van te maken. Dat gebeurt onder leiding van Tom Newman, een platenbaas die de oud-mijnenveger kocht ten behoeve van het project. "Pirates for Peace" hebben dus niets te maken met het klassieke beeld dat wij van de zeezenders hebben. Commerciële radio, gemaakt door flitsende deejays ... Op het project kleeft het etiket "opleidingskarakter", of "educatieve waarde". Uiteraard staat men niet afkerig tegenover een echte zendvergunning, maar in het begin zal men gewoon gebruik maken van beschikbare plekken binnen de bestaande uitzendschema's van de huidige omroepen, lokaal of nationaal.
4 Langs de Noord-Ierse kustlijn. Samenwerkingsakkoorden zijn in dat verband volop in ontwikkeling. Vooral langs de Noord-Ierse kustlijn is men nu actief op promotioneel gebied. De "nation-wide" uitzendingen vanaf het zendschip moeten dan ook eerder gezien worden als elkaar opvolgende uitzendingen vanuit diverse havenplaatsen. Vergelijkbaar dus met hetgeen in Groot-Brittannië bekend is als een RSL-licentie (Restricted Service Licence). Een tijdelijke vergunning om met een beperkt vermogen uit te zenden voor een bepaalde regio.
   
   
Previous
  Kijk op de eigen web site van Pirates for Peace voor de laatste informatie over dit initiatief
  2000 © Soundscapes