Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 4
februari 2002

De Hörzu Radio Guide voor 2002/'03

 





  Bespreking van:
  • Gerd Klawitter en Wolf Siebel (2002), Hörzu Radio Guide, Ausgabe 2002/03. Meckenstein: Siebel Verlag, 2002 (400 pagina's).
door Hans Knot
Previous
  Onlangs verscheen de vierde editie van de Hörzu Radio Guide, een kloek Duits naslagwerk over alles wat met radio te maken heeft. Met informatie over alle stations en frequenties, maar ook over praktische zaken als een kabelaansluiting voor de radio. Hans Knot keek met een keurend oog de pagina's door.
 
1 Onlangs werden in dit tijdschrift twee boeken besproken, die uitgegeven waren door Wolf Siebel en geschreven door Gerd Klawitter. Van dezelfde uitgever en dezelfde auteur ontvingen we in februari de vierde editie van de Hörzu Radio Guide, een naslagwerk dat door Klawitter en Siebel vanaf 1998 op onregelmatige tijden wordt bijgewerkt en heruitgeven. Dat betekent dat dit 400 pagina's dikke boekwerk bijna op jaarbasis wordt ge-updated. Ook deze nieuwe editie begint zoals gebruikelijk met een opsomming van alle publieke omroepen in de diverse staten van Duitsland, een overzicht dat nu al 66 pagina's beslaat. In het overzicht vind je uitgebreide informatie over de stations, de frequenties, het vermogen, de programmering, de adressering en natuurlijk het e-mail-adres en internetinfo, want daar kan tegenwoordig geen enkel radiostation meer zonder. Vervolgens wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de commerciële radiostations in het land. En als je dit hoofdstuk bekijkt wordt je duidelijk dat het radiolandschap in Duitsland in het afgelopen decennium verrijkt is met een enorme schat aan radiostations. Daarnaast is er ook de nodige aandacht voor de kleinschalige radiostations, die in Duitsland onder verschillende benamingen actief zijn: "Offene Kanale", "Nichtkommerzieller Lokalrundfunk", "Veranstaltungsrundfunk" of "Einrichtingsrundfunk".
2 De buurlanden worden ook niet vergeten. In korte hoofdsstukken over de publieke omroepen en hun geschiedenis wordt de stand van zaken geschetst. Wat mij bijzonder opviel was de informatie rond het radiogebeuren in Liechtenstein. Er is daar slechts één station, terwijl van de vier gebruikte zenders er slechts één in het thuisland staat. Radio L, zoals het station heet, maakt voor de rest gebruik van zenders in Oostenrijk en Zwitserland. Verder staat er in het boek weer de uitgebreide UKW-frequentielijst en de rubriek "Alles wat de radioluisteraar interesseert". Die laatste rubriek geeft bijvoorbeeld antwoord op de vraag hoe je de radio op de kabel moet aansluiten, maar ook informatie over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van DAB en DRM. Aandachtstrekkers voor mij waren vooral de verschillende verhalen, die tussen de vaste rubrieken zijn gepubliceerd. Zo is een afzonderlijk hoofdstuk gewijd aan de geschiedenis van de private omroep in Bayern, met natuurlijk een gedeelte over de radio die in de jaren zeventig en tachtig vanuit het buitenland richting Beieren werd uitgestraald. Interessante leesstof was ook het stuk over de vraag hoe je eigenlijk radiomaker kunt worden en — niet te vergeten — het uitgebreide schema over de diverse formats die binnen de radio-industrie worden gehanteerd, inclusief de stroming van "formats binnen formats".
  Al met al een boek dat bij mij een vaste plek heeft gekregen in mijn uitgebreide collectie aan naslagwerken. Ondanks zijn omvang kost de Hörzu Radio Guide 2002/'03 slechts € 12.90. Het boek is op het Internet te bestellen via de lezersservice van Siebel Verlag in Meckenheim.
   
Previous
  2002 © Soundscapes