Het valt niet altijd mee om wakker te moeten worden, zelfs niet met de wekkerradio op Radio 2. Nog vervelender is het als de presentator je om de een of andere reden irriteert. Zo ergerde Hans Knot zich mateloos aan Bo van der Meulen, de presentator van VARA's Ontbijt-Radio. Hier vertelt hij waarom ...
1
Bo van der Meulen (Foto: VARA/NOB)
Toen eind maart bekend werd dat de VARA haar ochtendprogramma op Radio 2 vanaf begin april zou gaan laten presenteren door een nieuw talent stonden mijn oren meteen op scherp. Radio 2 heeft een interessant profiel: deels informatief en deels amuserend met een goede muziekkeuze en een niet irriterend presentatiemotief. Uitgezonderd dan het door mij gehate programma "Het Theater van het Sentiment". Dit programma kan voor mijn gevoel eigenlijk net zo goed geautomatiseerd worden met zichzelf herhalende tekstbandjes. Maar, meningen kunnen verschillen. Het programma is zo goed bevonden dat het door een gerenommeerde vakjury is uitgeroepen tot het beste radioprogramma van de Nederlandse radio.
2
Even terug naar VARA's Ontbijt-Radio. De reden dat deze omroep haar ochtendprogramma op Radio 2 moest veranderen had mede te maken met het eerdere vertrek van Bert Kranenbarg naar de NCRV. Daar was een lege plaats na het vertrek eerder dit jaar bij de NCRV van Ferry Maat. Kranenbarg was absoluut een goede keuze van de NCRV voor die vakature. Het vertrek van Maat uit de Hilversumse studio's was overigens niet al té vredig verlopen — de NCRV had wel heel duidelijk gemaakt dat er van alles zou worden gedaan om te verhinderen dat hij het studiocomplex in de toekomst nog zou kunnen betreden.
3
Kranenbarg had zijn sporen verdiend. In de afgelopen jaren heeft hij bij de VARA in de ochtenduren een goed programma neergezet: niet storend, maar wel net zo dat het je af en toe dwong om scherp te luisteren. De beste manier, kortom, om je langzaam wakker te laten worden, zonder de neiging om weer direct in slaap te vallen. Met daarbij exact de juiste muziekkeuze voor de luisteraars die zich aangetrokken voelen tot Radio 2, aangevuld met de nodige informatie die gebruikelijk is in de ochtenduren. Immers er zijn ook mensen die 's ochtends vroeg in de auto zitten en willen worden geïnformeerd, bijvoorbeeld over het weer en allerlei randonderwerpen, gerelateerd aan het nieuws van gisteren en vandaag.
4
Kranenbarg deed het kortom goed en liet een duidelijk gat achter. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en heeft dat deel van Nederland, dat in de ochtenduren haar radio heeft afgestemd op de frequenties van Radio 2, kennis kunnen maken met een nieuwe presentator. Begin april en nog ietwat nerveus was hij er, ene Bo van der Meulen die in zijn programma kortweg Bo werd genoemd. En het viel allemaal niet mee. Ik ben een fervent luisteraar van Radio 2, in ieder geval 's morgens, maar meermalen heb ik, nadat de wekkerradio om twintig na zeven in de ochtend afging, de neiging gehad direct uit bed te springen en een koude douche te nemen. In eerste instantie gaf ik Bo gedurende de maand april nog een kans, omdat hij misschien voor de eerste keer nationaal was te beluisteren. Ik had hem immers nooit eerder gehoord of hij was me niet eerder opgevallen.
5
De VARA kondigde deze Bo in de maand maart aan met de mededeling dat men voor de ochtendprogrammering op Radio 2 een enorm talent had verworven. In welke categorie werd er in de persmededeling niet bijgezegd, hetgeen ook maar goed was ook. Na het aanhoren van het gebral van deze Bo van der Meulen, rankgschikte ik hem hoog in de categorie van de egotrippers. Op een dergelijk tijdstip en op een radiostation als Radio 2 hoort een presentator die naar de luisteraars toepraat. Bij Van der Meulen kwam daar weinig van terecht. Hij hoorde niets liever dan zijn eigen grapjes — die overigens van een nietszeggend niveau waren — en moest daar zelf ook nog vreselijk om lachen.
6
Dag in dag uit, of het nu weerman Jan of weerman Juul was, bleek Bo niet serieus om te kunnen gaan met het gegeven dat deze personen door Radio 2 zijn ingehuurd om op een serieuze wijze informatie te verstrekken over de weersverwachtingen. Om de betreffende weerman eén keer de muziek — omdat die uit zijn jeugdjaren afkomstig was — te laten afkondigen met daarbij het betreffende jaartal, is nog tot daar aan toe. Het viel echter direct te voorspellen dat zich dit allemaal dagelijks zou gaa herhalen. En dan de vrouw van de verkeersinformatie, aan wie hij zonodig moest vragen of het allemaal wel goed zat met de vrouw van de verkeersinformatie. Grapjes van het niveau van een presentator die hoekradio maakt voor Tante Dien en Ome Karel via zijn jampotradiootje.
Bo van der Meulen valt de weerman lastig: humor?
7
Het geluk is dat ik een zeer lieve vrouw heb, die met me mee heeft geleden bij het aanhoren van al het gebral dat met de komst van deze Bo van der Meulen in de afgelopen maanden, uit de trouwe wekkerradio kwam. We hebben het altijd weer volgehouden tot na het nieuwsblok van half acht, waarna het écht opstaan geblazen was. Hij had zelfs grote moeite met het voorlezen van de nieuwsblokken die door een redactielid netjes voor hem op papier waren gezet. Soms had ik de neiging bij het oude speelgoed van de kinderen op de zolder een telraam tevoorschijn te halen. Daar zitten verschillende rijen met bolletjes op, in verschillende kleuren. Ik had in gedachten al vijf kleuren uitgezocht om dagelijks de leesfouten bij te houden tijdens het lezen van de nieuwsbulletins. Ik ben toch weer van dit idee afgestapt omdat ik vervolgens ook nog eens een tweede telraam tevoorschijn had moeten halen om alle "eh's" die Bo slaakte, te moeten tellen.
Bo van der Meulen struikelt, eh, over zijn, eh, woorden
8
En dan zijn vorm van interviewen. Het leek er vaak op dat alleen die vragen, die op papier stonden, van belang waren bij de interviews die hij mocht afnemen. Inhoudelijk ingaan op de antwoorden was er bijna helemaal niet bij. Maar het ergste vond ik nog wel de keren dat het Bo inhoudelijk allemaal te veel werd. Ik heb hem de afgelopen weken zelfs een aantal malen een interview horen afkappen onder het motto: "U gaat nu allemaal moeilijke termen noemen, die U allemaal weer zal moeten uitleggen. En daar hebben we de tijd niet voor."
Bo van der Meulen heeft een stelling over betaald ouderschapsverlof, of was het nu toch "lekker" onbetaald?
9
Voor wie waren die termen nu eigenlijk zo moeilijk? Voor de luisteraar of voor Bo zelf? Toen hij dit vanochtend, 6 juni, andermaal deed met een vrouw, die werd geïnterviewd over een demonstratie voor witte illegalen in Den Haag, had ik de neiging de wekkerradio tot 1 juli op het alarm in plaats van de radio te zetten. Een tergende piepende zoemtoon in de ochtenduren leek me nog beter dan Bo. Maar gelukkig kwam vlak daarop het persbericht binnen van de VARA dat met ingang van 1 juli een nieuwe presentator is gevonden voor het ochtendprogramma op Radio 2: Riks Ozinga (39) wordt de nieuwe presentator van "Ontbijt-Radio" op Radio 2. Ozinga debuteert op maandag 2 juli. Tot en met vrijdag 25 juni is de presentatie van het programma nog in handen van Bo van der Meulen.
10
Ozinga begon zijn radio- en televisieloopbaan bij de Stadsomroep Utrecht. Hij presenteerde er tussen 1989 en 1995 diverse programma's en was muzieksamensteller en presentator van het televisieprogramma "Juist in Utrecht". In de periode 1995-1997 werkte hij als redacteur/presentator bij de Wereldomroep en als nieuwslezer/redacteur bij het NOS Radionieuws en Classic FM. Van 1997 tot 1998 was hij presentator en producer van het weekendmagazine "De Estafette" bij Radio West. Bij deze omroep was hij ook nieuwslezer en redacteur. Sinds 1998 werkt hij voor het RTL Nieuws. Hij was onder meer nieuwslezer bij Veronica FM, redacteur Radio en RTL Text en presentator van het RTL Ontbijtnieuws. In 1999 werd hij er Chef Radio/RTL Text.
11
Het was alsof mijn wekkerradio opeens weer glans kreeg met de gedachte dat ik binnen een paar weken zal worden verlost van een zware last. Nooit meer Bo in de ochtenduren en bovendien de verzekering dat de VARA met Rick Ozinga een zeer goede vervanger heeft gevonden. Het aankondigen van platen ging Bo overigens ook al niet goed af. Vaak zat hij er naast met de jaartallen en bovendien had hij geen enkel gevoel voor timing. Dat bleek vanochtend nog weer eens toen hij het nummer "Walk In The Room" van The Searchers moest aankondigen. Daarbij sprak hij dwars door de eerste tekstsregels van het nummer heen. Er is dus maar één oplossing weggelegd voor Bo van der Meulen: "Walk out of this room ..." Het kan na 1 juli in de ochtend alleen nog maar beter worden op Radio 2.
Nooit van gehoord? Dat is vreemd ...
door Geert Kramer (radiotechnicus)
Een reactie op wat Hans Knot schreef over Bo van der Meulen
De kritische opmerkingen van Hans Knot over Bo van der Meulen vielen bij Geert Kramer, die Van der Meulen beroepsmatig al langer kent, in verkeerde aarde. De voorzet die Hans Knot gaf, omdat hij de achternaam van Bert Kranenbarg in een eerdere versie van dit artikel verkeerd spelde (als Bert Kranenborg), wordt handig ingekopt:
12
Ik wil toch even reageren op uw artikel over Bo van der Meulen van juni 2001. U roemt presentator Bert "Kranenborg" om zijn kwaliteiten als presentator en om de wijze waarop hij de laatste jaren het programma heeft vorm gegeven. Laat de goede man nou al zes jaar lang Ontbijtradio presenteren en al minstens zes jaar lang de luisteraars proberen duidelijk te maken dat hij Bert Kranenbarg heet en niet "Kranenborg" of "Kranenberg. Hij zei het pas nog in een interview, dat hij nu bij de NCRV weer helemaal opnieuw moest beginnen de luisteraars te vertellen dat hij Bert Kranenbarg heet, want bijna alle luisteraars van Ontbijtradio wisten het na zes jaar wel. U niet?
13
Toegegeven Bo van der Meulen was/is niet erg op zijn plaats op Radio 2. Maar waarom zat hij daar dan? Nou, gewoon omdat hij in dienst is bij de VARA en de VARA hem gevraagd had tijdelijk de presentatie van Ontbijtradio op zich te nemen. En dat alleen omdat de VARA nog steeds bezig was met proefprogramma's om de opvolger van Bert Kranenbarg te vinden. Vanaf het begin af aan was duidelijk dat Bo slechts een vervanger was voor drie maanden.
14
U schrijft echter dat u nog nooit eerder van Bo van der Meulen had gehoord of dat hij u niet eerder was opgevallen. Dat is vreemd, want de afgelopen jaren heeft Bo van der Meulen reeds vaker voor vervanging gezorgd bij Ontbijtradio. Regelmatig zat hij op de stoel van Bert tijdens diens afwezigheid. Verder presenteert Bo van der Meulen al jaren het programma Ophef en Vertier op 747AM (het vroegere Radio 5), wat gaat over kunst en cultuur. In dit programma laat hij zien dat hij een zeer goede interviewer is en zich zeer goed voorbereidt op de gasten die bij hem aan tafel verschijnen en dan soms een half uur met hen praat over hun onderwerp. En niet zoals op Radio 2 drie minuten praten met een gast die soms twee minuten daarvoor pas geproduceerd wordt door de redactie van Ontbijtradio.
15
Bij Ophef en Vertier bezoekt hij de voorstellingen of leest hij de boeken van zijn gasten eerst voor het interview. Verder presenteert Bo van der Meulen (ook al geruime tijd) een keer per week het programma Wereldnet eveneens op 747AM. Dit is een programma waarbij hij praat met Nederlanders in den vreemde over het plaatselijke nieuws. Ook hier valt hij op door zijn goede presentatie en interviews. Daarnaast is hij in verschillende VARA-programma's op Radio 4 te horen, bijvoorbeeld het programma Juist Afgestemd. En ook in deze programma's laat hij horen veel kennis te hebben over de onderwerpen en de muziek waarover hij spreekt.
16
Waarom mijn verdediging van Bo van der Meulen? Dat is omdat ik, als technicus, Bo van der Meulen al jaren meemaak als een zeer goede presentator/interviewer op Radio 4 en 747AM. Radio 1, 2 en 3 zullen nooit echt zijn zenders worden. Maar ik verzeker u dat als Riks Ozinga ziek of op vakantie is, de VARA vast weer een beroep doet op Bo van der Meulen. En getuige het gastenboek van Radio 2 vinden meerdere luisteraars dit geen probleem.
Op de geluidsfragmenten bij dit artikel rusten copyrights. Ze worden hier gebruikt volgens de regels van "fair use" en "academic quoting".