Logo  
  | home   authors | new | colophon | newsfeed | print |  
volume 5
juli 2002

Woorden vallen weg

 

  In memoriam Howard G.L. Rose
door Hans Knot
Previous
  Op de avond van 17 juli 2002 overleed onverwacht Howard G.L. Rose. Veel luisteraars van Radio Northsea International, Radio Caroline of Radio Atlantis zullen hem beter kennen onder zijn deejay-namen Crispian St. John en Jay Jackson. Al ruim twaalf jaar bracht hij een wekelijks verschijnend blad uit, The Radio Magazine. Hans Knot gedenkt Rose, die als auteur ook een aantal bijdragen aan dit tijdschrift leverde.
 
1 Ik schrijf nu al 33 jaar over het medium radio, maar zelden ben ik zo op zoek geweest naar woorden als vandaag. Gisteravond, op 17 juli 2002, is na een galblaasoperatie en een plotselinge hartstilstand, Howard Rose op 49-jarige leeftijd overleden. Howard, die de meeste mensen kenden als Crispian St. John en/of Jay Jackson, was één van de eerste Britse anoraks die ik persoonlijk leerde kennen. In de eindjaren zestig was hij als 16-jarige al zeer nieuwsgierig naar alles wat met illegale radio te maken had. Vanaf dat moment "vrat" hij de tijdschriften, waaronder The Pirate Radio News waar ook ik zelf voor schreef, en bovendien was hij zelf aan land al enigszins illegaal actief door mee te werken aan een station.
2 In 1971 klom Howard op zee aan boord van de MEBO II, het toenmalige zendschip van RNI, als de jongste van het team dat ons in dat jaar plezierde met "The Summer of 71". Het was een prachtig radiojaar, waarin Howard veel leerde van collega's als Paul May, Martin Kayne en de man die hem destijds inhuurde, Steve Merike. Niet alleen RNI trok de interesse van Crispian St. John, maar ook Radio Caroline. Getooid met een groots afrokapsel stapte hij over naar de MV Mi Amigo, het zendschip van Radio Caroline dat geruime tijd aan de ketting had gelegen in Amsterdam en Zaandam en in 1972 in opdracht van de schuldeisers werd verkocht. Maar, Gerard van Dam zorgde er als stroman van Ronan O'Rahilly — de man die de organisatie ooit in 1964 oprichtte — voor dat het schip weer voor de Nederlandse kust op zee kwam. Tijdens de start van de uitzendingen van Radio 199 verzorgde Crispian St. John mede de testuitzendingen en hij beleefde een hoogtepunt tijdens de Kerstdagen van 1972.
3 Volop maakte Howard vervolgens de problemen mee die er op zee konden ontstaan bij ontevredenheid van bemanningsleden die een zendschip willen kapen wegens het uitblijven van betalingen, waardoor de MV Mi Amigo weer binnengaats kwam. Vrij spoedig nadien werd het 1973 en keerde het zendschip weer terug op zee. Crispian St. John was er bij toen de MV Jeanine, het tweede zendschip van Radio Atlantis, in de haven van Cuxhavn in Duitsland werd uitgerust. Avonturen schuwde hij dus niet. In 1973 kwam men via de 270 meter terug, waarbij Radio Atlantis ook een internationale service had waar naast Crispian St. John ondermeer Steve England en Andy Anderson een zeer belangrijke rol speelden.
4 Nadat hij in de jaren zeventig nog bij een aantal ILR-stations had gewerkt, bleef de zee en dus het avontuur trekken. Het was de "Voice of Peace" die van zijn diensten gebruik ging maken. Tijdens mijn research over het boek inzake de geschiedenis van dit station kwam ik met vrij grote regelmaat uiterst positieve reacties tegen over Crispian's vakmanschap; dit via voormalige collega's. Weer anderen, die niet zo goed met hem overweg konden, zagen in hem een eigenwijs persoon, die vaak zijn zin doorzette. Meer "Rocking on the Northsea" ging Howard doen onder de naam Jay Jackson op Radio Caroline in 1983. Hij was er niet alleen verantwoordelijk voor de nieuwsvoorziening, dat gesponsord werd door Newsweek, maar maakte ook zelf prachtige programma's, waarbij andermaal de combinatie van uitstekende muziek, kennis van wat hij draaide, zijn verhalen en zijn stem alles tot een compleet geheel maakte. Over die periode bij Radio Caroline heeft Howard een helaas ondergesneeuwd boekje geschreven, dat de titel The pirates who waive the rules meekreeg.
5 In de jaren tachtig was hij er ook bij, toen het vooruitstrevende gouwe ouwe station Radio Sovereign illegaal in de ether werd gebracht, een station dat later aan de Rivièra werd voortgezet. Duizenden contacten had Howard inmiddels opgezet en hij wilde de radio persé ook vanuit een andere hoek gaan belichten. Een eigen tijdschrift leek hem een uitstekend alternatief voor radiomaken, dat hij zelfs nog aan land deed in Kettering als medeoprichter van één van de vele ILR-stations, genaamd KCBC.
6 Na een mislukte poging om een blad uit te brengen, lukte het hem in de eindjaren tachtig wel een wekelijks verschijnend blad op de markt te zetten met de naam The Radio Magazine. Howard, met wie ik altijd, de ene periode meer de andere periode minder, in contact ben gebleven, vroeg mij vanaf de start van het eerste nummer voor zijn tijdschrift uit Nederland te berichten. Hij zou op zijn beurt bijdragen leveren aan het Freewave Media Magazine en sinds een aantal jaren aan ons internet-tijdschrift Soundscapes. Vorige week kwam de mededeling dat Gold Crest Communication was verkocht, hetgeen betekende dat ook zijn levenswerk The Radio Magazine in andere handen was gekomen. Hoewel Howard als directeur aan zou blijven, mocht deze nieuwe stap in zijn loopbaan niet lang duren. Hij overleed gisteren — zijn woorden vallen weg. Hopelijk vinden Patricia en Howard's kinderen de kracht om dit zeer plotselinge verlies te kunnen dragen.
   
Previous
  2002 © Soundscapes