Logo  
  | home   authors | new | colophon | newsfeed | print |  
volume 5
juli 2002

Yorkshire's eigen zeezender

 

  Bespreking van:
  • Bob Preedy, Radio 270. Life on the Oceaan waves. The incredible story of Yorkshire's own offshore station. Wetherby, Yorkshire, 2001 (98 pagina's; ISBN 1 8743660 2 0).
door Hans Knot
Previous
  Bob Preedy schreef een nieuw boek over Radio 270, de zeezender uit de jaren 1966-1967, die zich speciaal richtte op de Britse Oostkust en dan vooral op de bevolking van Scarborough. Het station was slechts een kort leven beschoren. Dat korte bestaan was echter woelig genoeg om het nodige stof te leveren voor andere schrijvers over de zeezenders. In deze boekbespreking bekijkt Hans Knot wat Preedy hieraan heeft weten toe te voegen.
 
1 Het offsshore-station Radio 270 was over de jaren 1966 en 1967 slechts vijftien maanden in de ether en straalde haar programma's via de 270 meter op de middengolf zeer regionaal gericht uit. De doelgroep was de bevolking van het Britse graafschap Yorkshire en het top-40-station behaalde haar populariteit vooral door honderden keren per week de plaatsnaam "Scarborough" te noemen. Dat was ook de plaats waar het hoofdkantoor van de onderneming achter dit station zat en waar de luisteraars hun verzoeken konden indienen en niet te vergeten de typische "Radio 270 Offers" konden kopen. Daarbij valt te denken aan de Radio-270-nylons voor de dames en de originele Radio-270-transistorradio. Radio 270 was dan wel regionaal gericht, maar had ook op afstand toch wel de nodige luisteraars. Wat betreft Nederland was het signaal in Amsterdam nauwelijks binnen krijgen, maar bijvoorbeeld in Groningen en gedeelten van Noord-Oost-Nederland, overdag uitstekend te ontvangen.
2 In de afgelopen decennia waren er tot nu toe drie auteurs die uitgebreid aandacht hebben besteed aan het bestaan van dit station. Allereerst was er Paul Harris die in When Pirates ruled the waves (Impulse Publications Ltd, Aberdeen, 1968) over het station berichtte. Daarna volgde Hans Knot met het eerste deel van De kleintjes van de Noordzee (Amsterdam, Stichting Media Communicatie 1985) die de historie van Radio 270 meenam in zijn verhaal, terwijl Keith Skues in zijn Pop went the pirates (Lamb's Meadow Publications, Sheffield, 1994) het station ook niet oversloeg. Je denkt dan moet het genoeg zijn, einde publicaties over Radio 270. Het station heeft immers slechts kort bestaan en trad bovendien veel minder op de voorgrond dan stations als Radio Caroline en Radio London. Zeer recentelijk kwam echter het boekwerk Radio 270. Life on the Oceaan waves uit geschreven door Bob Preedy. De "Oceaan" in de titel verwijst naar de "Oceaan VII", een voormalig Nederlandse vissersboot en vanaf begin 1966 het zendschip van Radio 270, dat voor de kust van het Britse Scarborough lag.
3 Bladerend door het boekje viel me direct een tweetal dingen op. Allereerst begon het werkelijke verhaal pas op pagina 11 en dan meteen met een historische fout, waar staat dat Radio London rond de Kerstdagen van 1965 was begonnen — hetgeen natuurlijk 1964 moest zijn. Daarna bleek dat Preedy gelukkig had gedacht aan het brengen van deels ander fotomateriaal dan voorheen werd gebruikt. Natuurlijk is het moeilijk, indien jezelf niet van dichtbij betrokken bent, niet eerder gepubliceerd materiaal te brengen, maar ik moet zeggen dat er een paar hele mooie plaatjes voorbij kwamen die mij niet eerder onder ogen waren gekomen. Ook verder in het boek blijkt dat Preedy geen andere uitglijders meer maakt met historische jaarverschuivingen en dergelijke. Hij heeft, ten bate van zijn research, een aantal zeer belangrijke mensen uit de geschiedenis van Radio 270 geïnterviewd. En wat uit dit boek ook blijkt is dat zij nu, na een aantal decennia, meer wensen te vertellen dan in de eindjaren zestig en de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Zo sprak Preedy uitgebreid met Leonard Dale, Peter Duncan, Stella Ellis, Wilf Proudfoot en Don Robinson, die alle een centrale positie hadden in de organisatie van Radio 270.
4 Hal York in de studio van Radio 270

Ook zijn archiefwerk — in de lokale en regionale archieven van Scarborough en omgeving — heeft Preedy goed gedaan en ook dat levert de nodige nieuwe informatie op, die voorheen niet bekend was. Tevens heeft hij ervoor gezorgd niet te veel in herhaling te treden inzake wat eerder door voornoemde auteurs over Radio 270 is gepubliceerd. Daar waar Preedy dit wel doet, is het zeker in het belang van de lezer daar zaken worden aangehaald die tot nu toe slechts summier werden besproken. Bijzonder goed is het hoofdstuk waarin hij de hoofdrolspelers in het verhaal neerzet wat betreft hun tijd voordat ze betrokken waren bij Radio 270, dat van origine trouwens een andere naam zou meekrijgen, Radio Yorkshire. Opvallend was dat er al ingezonden brieven in de lokale kranten waren te vinden voordat het station in de ether kwam. Zelfs werd er in één van de brieven gesuggereerd, dat er maar een onderneming moest worden opgezet die zich moest gaan bezig houden met het storen van al die popzenders, die in te grote aantallen de ether bevolkten.

5 Zeer interessant is het ook te lezen hoe de maanden voordat het station uiteindelijk in 1966 in de ether kwam, door de betrokkenen werden doorgebracht en met welke interne tegenslagen de organisatie zoal te kampen had. Ook in de daarop volgende hoofdstukken worden tal van zaken naar voren gebracht via maandelijkse overzichten die aangeven wat er tijdens de uitzendmaanden van Radio 270 gebeurde. Het boek laat zien dat er, nadat op 7 juni 1966 de eerste tests van Radio 270 met Roger Gale als eerste deejay te horen waren, veel gebeurd is op en rond Radio 270. Dit maakt Radio 270. Life on the Oceaan waves tot een werk dat niet mag ontbreken in de boekenkast van de fervente zeezender liefhebber.
6 Het boek telt 98 pagina's en is rijkelijk voorzien van foto's en illustratiemateriaal. Het is te bestellen voor £ 6.99 bij de boekhandel onder ISBN nummer 1 8743660 2 0. Vermoedelijk zal daar een bedrag bijkomen aangezien het boek in Engelenad besteld zal moeten worden en er dus importkosten gemaakt dienen te worden. Maar wens je niet via de boekhandel maar rechtstreeks bij de auteur te bestellen stuur hem dan € 15 cash en wel naar R.E. Preedy, Wetherby, LS22 6WG England. Op het internet kan het boek verder direct worden besteld via de website van de schrijver: Yorkshire and Humberside Books.
   
Previous
  2002 © Soundscapes