Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 6
juli 2003

Het Genootschap Radio Jingles en Tunes zet de Tros op CD

 

  Bespreking van: "Tros Radio TM Jingles 1979 — 1981"
door Hans Knot
Previous
  Het roemruchte Genootschap Radio Jingles en Tunes heeft al heel wat oude jingles van de vergetelheid gered door ze zorgzaam op CD over te zetten. Onlangs ontfermde het gezelschap zich zo over de jingle-pakketten die de TROS in 1979 en 1981 bij het Amerikaanse TM aanschafte. Hans Knot luisterde met plezier naar het resultaat.
 
1 De TROS op 3. Radio is een vluchtig medium. Gelukkig houdt in Nederland een aantal mensen zich bezig met het vastleggen ervan. Het is klein gezelschap en de meeste zijn al jaren bezig. Het is dan ook niet zo vreemd dat ze elkaar goed kennen en vrienden zijn geworden. Ze hebben niet allen dezelfde interesse, maar ieder heeft belangstelling voor wat de andere bezighoudt. Met genoegen volgt men elkaars projecten. Als lid van dit groepje wist ik dan al een tijdlang van een bijzonder leuk plan. Alweer zo'n twee jaar geleden belde Jelle Boonstra me namelijk op met de boodschap dat hij eindelijk kans zag om een oude droom te verwezenlijken. Hij wilde een speciale CD gaan produceren met de mooie jinglepakketten die door de TROS in de loop der jaren zijn aangeschaft. Jingles, die niet alleen de kleur maar ook de reputatie van betrouwbaarheid die deze omroep wilde uitstralen, duidelijk moesten maken. Die droom is nu gerealiseerd door het Genootschap Radiojingles en Tunes, waar Boonstra deel van uitmaakt.

De TROS is ooit voortgekomen uit de REM, een zeezender die haar programma's uitstraalde vanaf een platform ter hoogte van de kust van Noordwijk. Eenmaal opgenomen in het Nederlandse omroepbestel werd deze omroep ook voor mij een soort van vluchtplaats. Wat moest ik anders, nadat de zeezenders waren verdwenen? Alternatieven genoeg, denk je nu al snel. Maar in die tijd — we spreken over 1974 — bleef er niet veel anders over. Ik stemde dus af op de toen nog befaamde 240 meter in de middengolf. Na een paar weken van struinen in de programmering van Hilversum 3 bleef er slechts één dag over waarop ik veranderde van een toevallige in een vaste luisteraar: "Dit is de donderdag, dit is de TROS op drie — ie — ie ..." Mijn trouw aan deze radiodag valt deels te verklaren door de deejays.

2 The Winning Score. Telkens weer kwamen dezelfde relaxte stemmen voorbij, die je prettig wisten te onderhouden: de stemmen van Klaas Vaak en Hugo van Gelderen — wat een prachtige stem en mooie tune had die man. Die van Ferry Maat, Wim van Putten en niet te vergeten Ad Roland — die verantwoordelijk was voor de nationale en internationale invoering van de Europarade. Maar er was meer dat de programma's van de TROS bijzonder maakte. De meeste omroepen hadden in die tijd jingles die in eigen huis waren gemaakt. Op die regel vormde de TROS een duidelijke uitzondering. De jingles van de TROS klonken als een klok, mede door gebruik van complete jinglepakketten en sommige daarvan hadden iets unieks. Er kwamen bij deze omroep vele pakketten voorbij, totdat men in de zomer van 1978 een aantal bijzondere demo's hoorde, waaronder die van "The Winning Score". De omroep was er direct van overtuigd dat men met een soortgelijk pakket op het radiofront zou gaan scoren. Al vrij spoedig werd contact gelegd met de producer van het pakket, Tom Merriman, de oprichter van TM Productions in Dallas.
  Het zakelijk overleg liep goed en de TROS schafte zich "TM The Winning Score" (1979) aan, later gevolgd door de "TM Radio Express" (1981). Onder medeproductie van Jaap Eggermont werd er een gelikt product voor de Nederlandse markt van gemaakt. Op de demo van het eerste pakket was als voorbeeld 93 KHJ gebruikt. Die naamsaanduiding werd bij de zogenaamde re-sing van jingles vervangen door "Dit is de TROS op 3." In Nederland zijn deze Amerikaanse jingles ingezongen met bekende zangers en zangeressen, waarvan destijds de namen nooit bekend zijn geworden. De opnamen — in de Soundpush Studio in Blaricum — stonden onder leiding van top-producer Jaap Eggermont. Voor hem waren de jingles mooie vingeroefeningen voor z'n latere wereld-project: Stars on 45.
3 Zorgzaam op CD verzameld. De betreffende jingles zijn nu dus zorgzaam op CD gezet. Daarvoor moesten tientallen banden met jingles te worden doorgeworsteld, aangezien er veel meer materiaal is ingezongen dan er ooit werd gebruikt. Op de CD staat bovendien nog meer, want ook de originele demo's van de pakketten van TM zijn opgenomen. Het allerleukste is misschien nog wel dat Tom Merriman zelf op de CD het een en ander in een interview aan elkaar praat. Dit gesprek is op een uiterst slimme manier tot stand gekomen. De vragen werden via de telefoon gesteld in Nederland en in de Wingspread Studio's in Dallas liep een band mee om de antwoorden van componist en producer Merriman feilloos te registreren. De CD gunt ons daarmee niet alleen een blik in de keuken van de TROS, maar ook in de studio van TM. Alleen daarvoor al verdienen de mensen achter het genootschap Genootschap Radiojingles en Tunes een groot compliment.
  Ferry Maat schreef verder een speciaal voorwoord voor de CD met zijn herinneringen aan de keuze voor de jingles. Alle TROS-jingles komen van de TROS-mastertapes en zijn net als de demo's voor deze CD speciaal digitaal geremastered om de best mogelijke kwaliteit te bereiken. Voor meer info verwijzen we je naar www.jingleweb.com, de website van het Genootschap Radio Jingles en Tunes.
   
Previous
  2003 © Soundscapes