Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 7
april 2004

De vijfde druk van de Hörzu Radio Guide

 

  Recensie van:
  • Gerd Klawitter en Wolf Siebel, Hörzu Radio Guide, Ausgabe 2004/'05. Meckenstein: Siebel Verlag, 2004 (416 pagina's).
door Hans Knot
Previous
  De Hörzu Radio Guide is alweer toe aan zijn vijfde, herziene druk. Ook de editie 2004/'05 werd weer uitgebracht door Siebel Verlag en samengesteld door Gerd Klawitter en Wolf Siebel, in samenwerking met een aantal andere auteurs met kennis van zaken op het gebied van radio in Duitsland. Hans Knot biedt een overzicht van dit omvangrijke werkstuk.
 
1

Een vijfde druk. De Hörzu Radio Guide is de voortzetting van het al weer jaren geleden verschenen boekwerk Rundfunk auf UKW. Deze vijfde editie volgt, zoals het hoort op de vierde, die in in 2002 verscheen, en is weer iets dikker dan zijn voorganger. Er staat dan ook een vracht aan informatie in voor de actieve radioliefhebber. Het boek begint met een uitgebreide beschrijving van de activiteiten van de openbare publieke omroep in het land. Daaronder vallen ondermeer de ARD, Deutschland Radio, Norddeutscher Rundfunk (NDR), Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB), West Deutscher Rundfunk, Hessischer Rundfunk en andere aanbieders. Tal van onderdelen komen aan de orde, zoals programma-informatie, programma's gericht op het buitenland, coproducties, zendtechniek, internetvoorzieningen en technische informatie. Uiteraard wordt een uitgebreide lijst geboden met alle actieve zenders, hun standplaats en frequenties en het geboden vermogen.

Vanaf pagina 78 besteedt het boek ruime aandacht aan de zogeheten "Privatsender" dan wel die stations die niet worden gefinancierd via de omroepbijdragen maar door middel van het werven van sponsoren en adverteerders. Deze stations vallen in de Bondsrepubliek per district onder speciale autoriteiten, genaamd de "Landesmedienbehörden" die de frequenties en licenties toewijzen en ook toezien op het nakomen van de daarvoor geldende regelgevingen. Er is een opdeling gemaakt in radiostations die hun programma's enkel en alleen uitzenden via de zogenaamde landszenders en stations die zich op andere wijze kenbaar maken aan hun luisteraars.

2 Aandacht voor Berlijn. In deze vijfde editie van de publicatie is verder een speciaal gedeelte opgenomen over de geschiedenis van de radio in Berlijn, een stad die voorheen verdeeld was over het toenmalige Oost- en West-Duitland. Tal van grote en kleine radiostations dingen sinds 1990 om de aandacht van de luisteraars. Uiteraard — mede vanwege het grote aantal allochtonen in Berlijn, zitten daar ook diverse stations tussen die zich richten op deze speciale doelgroepen. Een daarvan is bijvoorbeeld Metropol FM, dat haar programma's richt op de grote bevolkingsgroep van Berlijn die uit Turkije afkomstig is. Uiteraard wordt in dit hoofdstuk ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de geallieerde stations van na de oorlog. We denken dan al snel aan namen als RIAS Berlin en AFN Berlin. Maar, zo leren we uit het boek, er was destijds ook een radiostation actief vanuit de Russische zone, Radio Köpenick. Leuk is ook de beschrijving van de radio- en televisietorens die in Berlijn staan opgesteld.
  Al met al hebben de samenstellers ook in deze uitgave weer een schat aan informatie bij elkaar verzameld. Zoals, om maar een voorbeeld te noemen, de informatie over speciale radiostations die vanuit Duitsland actief zijn; denk aan Evangeliums Radio Hamburg, Radio Vatikan, Viva Radio en World Radio Network. Vanaf pagina 232 komen vervolgens de radiostations aan bod die vanuit het buitenland gedeeltelijk in Duitsland zijn te ontvangen en waarvan de programma's worden verzorgd vanuit studio's in de buurlanden. Daarbij valt niet alleen te denken aan Denemarken, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk, maar ook aan Italië, Tsjechië en Polen.
3 Meer dan 70 pagina's FM-frequenties. Vervolgens bieden de samenstellers vanaf pagina 273 een bijgewerkte versie van hun overzicht van de frequenties binnen het FM-bereik met de daarbij behorende stations. Deze lijst is aanzienlijk lang en loopt door tot en met pagina 345. Vervolgens is er nog een groot aanbod aan verhalen over technische zaken, de te gebruiken radio's, de meest recente ontwikkelingen op radiogebied en een blik in de toekomst. Uiteraard worden daarbij de DAB, digital audio broadcasting, en het internet niet overgeslagen. Pas op pagina 416 komt er een eind aan de stortvloed aan informatie die deze Duitse publicatie te bieden heeft.
  De Hörzu Radio Guide 2004/'05 kost € 12,90 exclusief verzendkosten. Je kunt je eigen exemplaar bestellen bij Siebel Verlag, Auf dem Steinbuechel 6, D 53340 Meckenheim in Duitsland. Je krijgt dan het boek met een factuur thuis gestuurd. Maar bestellen via de boekhandel is ook mogelijk en wel onder ISBN nummer 3-89632-063-7. Internet, tot slot, is ook een optie — zie de lezersservice van Siebel Verlag in Meckenheim. Dit lijvige handboek is zondermeer een aanrader voor elke actieve radioliefhebber. Eenmaal aangeschaft, zal het regelmatig uit de kast worden gehaald.
   
Previous
  2004 © Soundscapes