Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 9
juli 2006

Met de PC op de korte golf

 

  Bespreking van:
  • Richard Zierl, Kurzwellenempfang met dem PC — Hardware, Software, Installation und Bedienung. Per Mausklick durch die Kurzwelle. Baden-Baden: Verlag für Technik und Handwerk, 2006 (152 pagina's; ISBN: 3-88180-653-9).
door Hans Knot
Previous
  Ook met behulp de PC kan je tegenwoordig direct naar de korte-golf-band luisteren. Je hebt daar natuurlijk wel de juiste randapparatuur en software voor nodig, die ook nog eens op de juiste manier moeten worden geïnstalleerd. Richard Zierl geeft daar in zijn boek Kurzwellenempfang met dem PC de nodige aanwijzingen voor. Hans Knot nam zijn adviezen voor ons door.
 
1

Mijn eerste korte-golf-ontvanger. Het moet rond 1969 zijn geweest dat ik mijn eerste korte-golf-ontvanger van het merk Blaupunkt — drie banden! — kocht via de afdeling Laagspanningsnetten van het Elektriciteitsbedrijf voor Groningen en Drenthe. Een zwaar toestel dat via een antenne en een extra antennekabel het nodige binnenhaalde in de luisterkamer.

Na enkele jaren van genot, waarbij de 49- en 31-meter band veruit mijn favorieten waren, kwamen er eind jaren zeventig kleinere ontvangers op de markt. Een Sony met zes kortegolf-banden was, ondanks de enorme prijs, snel aangeschaft. Ik was er namelijk van overtuigd dat deze ontvanger een grote sprong vooruit zou betekenen en meer dan voorheen de ontvangst via de korte golf tot leven zou brengen.

Nu, ruim vijfentwintig jaar later, neem ik die zelfde ontvanger nog steeds mee op vakantie. Het toestel is onverwoestbaar gebleken. Thuis zit de radio ingepakt in een reistas en komt daar ook niet weer uit voor ik op reis ga. Thuis is de ontvanger immers al lang vervangen door de computer waarmee je tegenwoordig wereldwijd via internet naar de radio kan luisteren.

2 Met een muisklik door de korte golf. Voor de fervente korte-golf-luisteraar is dat echter niet genoeg. Die wil immers blijven dx'en en zelf de nodige stations kunnen scoren. Ook dat kan met behulp van de computer, maar daarvoor is wel de nodige randapparatuur en software nodig, die ook nog eens op de juiste manier moeten worden geïnstalleerd. En daarbij kan je wel enige hulp gebruiken. Gelukkig is er sinds kort een nieuwe publicatie van Siebel Verlag op de markt waarin Dr. Richard Zierl je meeneemt in de hedendaagse wereld van kortegolf beluistering ... via de pc.
  Kurzwellenempfang mit dem PC — Hardware, Software, Installation und Bedienung. Per Mausklick durch die Kurzwelle, zo luidt de lange titel van dit 151 paginaÆs dikke boekwerk. In de tekst besteedt de auteur de nodige aandacht aan het op de juiste manier plaatsen van de benodigde hardware. Immers, net als met de ouderwetse vorm van kortegolfbeluistering, loopt de ontvangst ook met de computer al snel op een mislukking uit wanneer de techniek niet op de juiste manier wordt toegepast.
  Het boek verschaft de lezer een uitgebreide beschrijving van de noodzakelijke digitale ontvanger, die uiteraard altijd nodig blijft, inclusief de antenne-mogelijkheden en de aansluitingen. De beschikbare soorten en merken ontvangers worden op technische punten uitgebreid toegelicht, waarbij zowel de korte-golf-ontvangers als de breedbandontvangers voorbij komen. Uiteraard ontbreekt een beschrijving van benodigde software bij deze ontvangers niet.
3 Een aanrader. In zijn publicatie heeft Richard Ziel op een logische wijze de vergaarde kennis inzake ontvangers en de bediening via de computer neergeschreven. Het geheel is bovendien voorzien van meer dan tweehonderd illustraties. Het boek is dan ook een aanrader voor iedere korte-golf-luisteraar, die de Duitse taal machtig is. Kurzwellenempfang met dem PC kost 15,80 euro exclusief verzendkosten en is te bestellen via de service-afdeling van het Verlag für Technik und Handwerk GmbH. Op de website van deze uitgeverij vind je trouwens tal van andere, nieuwe publicaties terug. Deze maand verschenen ondermeer de volgende interessante titels:
 
  • HF Messungen für den Funkamateur, Teil 3: Messungen mit Spectrum Analyzer und Oszilloskop door Hans Nussbaum;
  • Von der Schaltung zum Gerät. Die 63 besten Elektronik Projekte door Max Perner en Frank Sichla;
  • UKW-Sprechfunk-Handbuch door Michael Marten;
  • HDTV. Alles rund ums hochauflösende Fernsehen door Thomas Riegler.
   
Previous
  2006 © Soundscapes