Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 11
februari 2009

Handige tips voor de korte-golf

 

  Bespreking van:
  • Thomas Riegler (2009), Handbuch Kurzwellenempfänger. Besser bedienen, mehr hören. Baden Baden: Siebel Verlag, VTH Fachbuch (ISBN 978-3-88180-677-0; 126 pagina's; geïllustreerd)
door Hans Knot
Previous
  Thomas Riegler schreef een handig en handzaam boekje met tips voor een betere korte-golf-ontvangst. Hans Knot las het voor ons door.
 
 

"Stel je radio beter af, dan krijg je meer te horen." Zo luidt, vrij vertaald, de oneliner in de ondertitel van het nieuwe boekje van veelschrijver Thomas Krieger. Deze keer mikt de Duitse radio-expert met zijn publicatie vooral op de fervente radioluisteraars die letterlijk en figuurlijk de wereld bevolken van de korte-golf-radio. De korte-golf is een frequentieband die in het verleden behoorde tot de favorieten van grote volksstammen. Ik kan daarover meepraten, want zelf beschik ik over een Sony-wereldontvanger, die al meer dan dertig jaar meegaat. Het ding zit altijd standaard in mijn reistas. Op die manier heb ik deze handige ontvanger altijd bij de hand als ik in een vreemd land ben. Vreemd genoeg niet om, zoals vele Nederlanders doen, in het buitenland af te stemmen op de korte-golf-frequenties van Radio Nederland Wereldomroep. Nee, ik struin de frequenties af om te zien of ik op voor mij vreemde bodem ook aparte radiostations of nieuwe geluiden kan ontvangen.

  Een kleine wereldontvanger is vrij eenvoudig te bedienen door een nieuwe gebruiker, maar dat verandert als je geheel gaat storten op het korte-golf-gebeuren en grote en tevens dure communicatieapparatuur gaat aanschaffen. Dan komt er veel meer bij kijken om het gekozen apparaat te installeren en aan de praat te krijgen. Vaak zijn de begeleidende gebruiksaanwijzingen onduidelijk en te vluchtig geschreven. Riegler denkt met zijn nieuwe publicatie de oplossing voor vele problemen te hebben. Hij begint zijn boekwerkje met een handleiding voor het gebruik van de kleine wereldontvangers, die je mee op reis kunt nemen. Maar, na de lezer een pagina of twintig lang te hebben geïnformeerd over de meer eenvoudige tips, vraagt Riegler de totale aandacht voor de meer diepgravende technische details die de aansluiting en bediening van professionele korte-golf-ontvangers met zich meebrengen.
  Ook voor de minder technisch onderlegde bezitters van dergelijke ontvangers heeft Riegler alle ins and outs van het ontvangen duidelijk en begrijpelijk op een rijtje gezet. Daarnaast worden er de nodige pagina's in dit boekje gevuld met veel begrijpelijke informatie betreffende het gebruik van de diverse soorten antennes, die kunnen worden aangesloten aan de ontvangstapparatuur. Uiteraard houdt Riegler daarbij rekening met zowel de oude en nog steeds vertrouwde antennesystemen als de nieuwste mogelijkheden op dit gebied. Het boekje is handig mee te nemen. En, voor de prijs van het boek, € 18,80 (exclusief verzendkosten), hoef je de aanschaf zeker niet na te laten aangezien je er ongetwijfeld jaren lang nuttig gebruik van kunt maken. Het boek kan online worden besteld bij de uitgeverij Siebel Verlag.
   
Previous
  2009 © Soundscapes