Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 12
september 2009

De wedergeboorte van de Happy Station Show

 





  Amusement op de korte-golf
door Thomas Völkner
Previous
  De Happy Station Show was ooit een baanbrekend amusementsprogramma van de Nederlandse Wereldomroep. Vanaf dit jaar valt het programma weer op de korte-golf te beluisteren, ditmaal gemaakt in Taiwan en uitgezonden op de frequenties van Radio Miami International. Thomas Völkner vertelt er hier meer over.
 
1 Rechts: Keith Perron voor de knoppen

Terug van weggeweest. Sinds maart 2009 is de radio-scène een nieuw korte-golf-project rijker. Die aanwinst betekent tegelijk de terugkeer van een reeds decennia oud programma, dat terecht kan worden gerekend tot de kroonjuwelen van het internationale radiogebeuren: de Happy Station Show. Het is het oorspronkelijk Nederlandse amusementsprogramma voor luisteraars uit de hele wereld dat door hen ontelbare keren tot hun absolute lievelingsprogramma op de korte-golf werd bestempeld. Dit programma wordt nu als privé-initiatief van een in Taiwan woonachtige Canadees opnieuw geïntroduceerd en kreeg al vele positieve reacties. Terecht: het lijkt in deze context merkwaardig, maar juist de terugkeer van dit oude programma laat goed zien welk soort radio-omroepprojecten tegenwoordig — na het einde van de koude etheroorlog en de daarop aansluitende omroeptechnische deregulatie — mogelijk is.

  Maar laten we alles eerst even op een rijtje zetten: op 11 maart 1927 zond de toen nieuwe Nederlandse omroep PCJJ van het bedrijf Philips voor de eerste keer korte-golftesten uit gericht op Nederlands-Oostindië, het huidige Indonesië. Een jaar later maakte Edward Startz de eerste uitgave van de Happy Station Show. Het was een licht gemodereerd programma op basis van gesproken woord en muziek en met als doelstelling: "Peace, Cheer and Joy." het programma vormde een sterk contrast met het vele droge nieuws dat op de korte-golf te horen was en zeker ook de in het verloop van de jaren dertig versterkt beginnende politieke propaganda. Die insteek bezorgde het programma populariyeit en maakte van de presentator een van de bekendste stemmen in het internationale golvenspectrum. De uitzendingen van de Happy Station Show liepen tot het opkomen van de Duitse weermacht in de lente van 1940. Het programma werd vervolgens na het einde van de Tweede Wereldoorlog voortgezet, toen het weer bevrijde Nederland met Radio Nederland Wereldomroep (RNW) een eigen internationale staatsomroep in het leven riep. Ewdars Startz was in het geheel 43 jaar verantwoordelijk voor het zondagse programma, tot hij in 1970 door een nieuwe presentator, Tom Meijer, werd afgelost. Met Meijer, een meertalig, muzikaal bevlogen radioman, maakten vele nieuwe humoristische en muzikale elementen hun entree in de Happy Station Show. Hij sprak zijn luisteraars toe als een grote internationale familie en zorgde daarmee voor een — vanuit huidig perspectief misschien romantisch overkomend — loyale binding aan de show en de uitzendende omroep. "Smiles across the miles," zo luidde niet zonder reden het motto van het programma. Meijer wist zich daarmee van de kakafonie aan woorden in de programma's op de korte-golf te onderscheiden. Een positie, die zich een klein land als Nederland misschien eerder kon veroorloven dan grotere naties.
  Begin jaren negentig van de vorige eeuw ging Tom Meijer met pensioen. Radio Nederland zette de uitzending nog enkele jaren voort, maar beëindigde het programma alsnog in 1995. Het was een tijd van grote veranderingen bij de internationale omroepen van West-Europa en Noord-Amerika. Met slinkende budgetten en een stijgende druk om zich te rechtvaardigen, zette men versterkt in op nieuwsverschaffing en informatievoorziening. Amusement werd bijna overal op een zijspoor geschoven. In 2009 werd de Happy Station echter weer van stal gehaald. Verantwoordelijk hiervoor is Keith Perron, een oorspronkelijk uit Canada stammende radioman die onder meer voor Radio Canada International, Radio Havana Cuba en China Radio International heeft gewerkt en die goed bekend is met het omroepwereldje.
 
2 Vanuit Taiwan. In een studio in Taiwan, zijn huidige woonplaats, presenteert en produceert Perron nu elke week meerdere versies van de Happy Station Show. Deze programma's worden steeds op donderdag via de korte-golf-frequentie van WRMI — Radio Miami International uitgezonden en zijn daarnaast als podcast voor downloaden beschikbaar. Kleine lokale stations in Nieuw Zeeland en Indonesië krijgen aparte versies voor hun uitzendingen op de FM. Een eigen YouTube-kanaal en een Facebook-site zorgen voor contact met de luisteraars en fans, die uiterst positief op Perron's initiatief reageren. "Ik ben verrast en tegelijkertijd gechoqueerd," zegt Keith Perron over de reacties die hij sinds maart 2009 heeft ontvangen. "De jongste luisteraar is elf, de oudste zevenennegentig jaar. Het is leuk dat ik zo contact heb gekregen met veel mensen die de Happy Station Show nog kennen uit de tijden van Tom Meijer. Tegelijkertijd ben ik gelukkig dat ik vele nieuwe luisteraars kan bereiken, die de naam überhaupt niet kennen. De meeste zijn per toeval bij de uitzendingen beland en stemmen er nu op af omdat het programma totaal anders is dan de gebruikelijke nieuwsuitzendingen op de korte-golf, waar alles op de een of andere manier gelijk klinkt."
  Een tekort aan creativiteit kan men Keith Perron niet toeschrijven. Zijn programma's komen niet nerveus klinkend over, zijn stijl van presenteren is ontspannen, hij neemt geen blad voor de mond en vindt daardoor een persoonlijke toegang tot zijn publiek. Hij nodigt zijn luisteraars uit hun herinneringen aan de vroegere Happy Station Show op te nemen en te naar hem toe te sturen en hij zendt die korte fragmenten graag uit. Hij begroet zijn fans als ze jarig zijn, vertelt hen nieuws en brengt spannende verhalen uit Taiwan en hij deelt met hen zijn interesse voor radio. Onder meer vond reeds een interview plaats met de vakauteur Jerry Berg, die de geschiedenis van de internationale radiostations en de DX-gemeenschap op papier heeft gezet. Ook was er een speciale extra-uitzending over de Zuid-Afrikaanse privé-omroep Springbok Radio. De muziekkeuze van Perron concentreert zich op oldies, schlagers — zelfs Heino werd al eens gedraaid! — liedjes die zijn opgediept uit oude radioarchieven en songs, die de legendarische Tom Meijer destijds heeft laten opnemen in de studio's van Radio Nederland.
  Met Meijer, die hij al langer dan twintig jaar kent, heeft Keith Perron, zoals hij zegt, een bijzondere band: "Ik herinner mij een gesprek, dat we 1992 in zijn tuin in Hilversum hebben gevoerd, kort nadat hij met pensioen was gegaan. Ik weet niet meer hoe we erop kwamen, maar ik vertelde hem dat ik de show graag zou willen presenteren, als die op een dag als een onafhankelijke productie terug zou komen. Nou ja, toendertijd was het programma er nog; Pete Myers presenteerde het en vanaf 1993 Jonathan Groubert. Maar Tom, die Radio Nederland Wereldomroep meer dan twintig jaar trouw was, wist dat het programma zijn eind naderde. Ik weet nog, dat we steeds weer op dit onderwerp terugkwamen, en bespraken hoe de uitzending zou klinken als ik de verantwoordelijkheid zou hebben. Ik ben inmiddels al lang in de business en heb van nieuws tot amusement bijna alles gepresenteerd — maar de Happy Station Show was altijd de uitzending die ik wilde maken."
3

Verschillende versies. Deze fascinatie ging zelfs zo ver, dat Keith Perron door de jaren heen vijf uitzendingen in de stijl van de Happy Station Show heeft opgenomen zonder deze ooit aan iemand anders te laten horen. Enige tijd geleden ontving hij van een bevriend collega uit Canada meerdere fragmenten van zijn programma Waking Up with Keith Perron, dat in de jaren negentig op CINQ-FM in Montreal werd uitgezonden. Ze klinken een beetje als de inhoud van zijn actuele project.

De tijd en energie die Perron aan zijn project besteedt, is in de korte tijd, na het eerste begin van de nieuwe uitzendingen, verveelvoudigd. De vier versies — twee verschillende voor beide uitzendingen via de korte-golf plus de versies voor de FM-Rebroadcaster — worden steeds in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd in Taipei) opgenomen. "Wij nemen elke show op alsof ze live is. Voor 55 minuten uitzending hebben we 55 minuten nodig in echte tijd," zegt Perron. "Aan het einde van de opname sturen we eerst de beide uitzendingen door naar WRMI, aansluitend de uitzendingen voor Nieuw Zeeland en Indonesië. Wanneer ik dan uiteindelijk weer thuis ben is het half zes in de ochtend. Een paar dagen later begint alles weer van voren af aan." Het privé-project heeft zich razendsnel ontwikkeld en ertoe geleid dat de presentator een aantal weken geleden een medewerker in deeltijd in dienst moest nemen, die zich vooral bezig houdt met de uploads en de beantwoording van de post van de luisteraars. En, meer werk komt er aan, tenminste als de eerstvolgende fases van het project worden gerealiseerd: de productie van een Spaanstalige versie ('La Estación de la Alegría') dat is bedoeld als een korte-golf-versie voor het doelgebied Europa.

   
Previous
  De Happy Station Show is donderdags om 1:00 uur en 15:00 uur wereldtijd (3:00 uur en 17:00 uur MESZ) te beluisteren op de korte-golf via WRMI — Radio Miami International — 9955 KHz. De internet-livestream is te vinden op de website van: Radio Miami International. Gearchiveerde shows kunnen worden beluisterd via de podcasts op de A-Infos Radio Project. Leden van Facebook kunnen terecht op: Happy Station Facebook. Contactadres: Happy Station Show; Attn: Keith Perron; 8th Floor, No. 47; Lane 31, Section 1; Sanmin Road, Banciao; Taipei 22070; Taiwan (ROC). Telefoon: 00886-938408592. Email: pcj.happystation@gmail.com
  Vertaling: Jana Knot-Dickscheit
  2009 © Soundscapes