Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 12
maart 2010

Een muzikale dagkalender van de jaren zeventig

 

  Bespreking van:
  • Ton van Draanen en Tom Blomberg (2010), Popmuziek van dag tot dag. Jaren 70. Nijmegen: QV Uitgeverij (192 pagina's; geïllustreerd; ISBN 978-90-809740-7-4)
door Hans Knot
Previous
  Popkenners Ton van Draanen en Tom Blomberg vertaalden de informatie op hun website naar een rijk geïllustreerd boek. Daarin kan de bijdrage van de jaren zeventig aan de popmuziek van dag tot dag worden gevolgd. Hans Knot nam het voor ons door.
 
1

Van website ... Babyboomers kunnen nostalgische verhalen vertellen over hun belevenissen in de jaren van de vrijheid en blijheid — de roemruchte jaren zestig. Dat zijn dan vaak verhalen over de programma's waar men naar kon luisteren via de moeizaam verworven transistorradio en de muziek die men kon bekijken tijdens optredens in beatkelders en op dorpsfeesten. Vele boeken zijn er in de loop van de afgelopen decennia over deze onderwerpen volgeschreven. Inmiddels staat er bij mij thuis een volle kast, die uitpuilt van de boeken over de muziekgeschiedenis en alles wat daar zo omheen hangt. Vrijwel driekwart van die boeken berichten over de jaren zestig van de vorige eeuw. Over de periode die daarop volgde is aanzienlijk minder op papier gezet.

Informatie over de muzikale ontwikkelingen na de jaren zestig is evenwel volop te vinden op een ander, meer eigentijds medium, namelijk het internet. Met de komst van internet voor de gemiddelde gebruiker, zo rond 1992, kwam stapsgewijs ook de muziek en de muziekbeleving in de spotlights te staan van dit toen nieuwe medium. Internet werd stap voor stap populairder en is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

  Zo ontdekte ik al vele jaren geleden een prachtige site, waarop dagelijks informatie werd bijgewerkt over allerlei gebeurtenissen binnen de popmuziek en aanverwante onderwerpen en waar informatie was terug te vinden over allerlei artiesten, inclusief een zogeheten dagelijkse verjaardaglijst. De site, die onder de naam vandaagindemuziek nog steeds operationeel is, brengt deze onderwerpen namelijk op volgorde van kalenderdag. Open je de site op de hoofdpagina dan wordt je meteen met de dag van 'vandaag' geconfronteerd en lees je wat er op deze kalenderdag op muzikaal gebied zo'n beetje vanaf de Tweede Wereldoorlog tot op heden allemaal gebeurde. Handig voor als je geheugen je even in de steek laat, als je zo maar wat vergane herinneringen wilt ophalen of enkel om je herinneringen iets op te frissen. De samenstellers van de site zijn Ton van Draanen en Tom Blomberg, die nu een deel van hun documentatie — alles over de jaren zeventig — hebben verzameld in een kloek boekwerk onder de titel "Popmuziek van dag tot dag. Jaren 70."
2 ... tot boek. Van Draanen en Blomberg vonden elkaar in de radiowereld. Van Draanen, afkomstig uit de reclamewereld, bewees in de jaren zeventig en tachtig al een grote kenner te zijn van zowel de radio- als muziekwereld. In het Freewave Media Magazine vulde hij ooit fabelachtige rubrieken met muzikale nieuwtjes op datumvolgorde. Zijn verhalen en anekdotes waren zo boeiend geschreven en aan elkaar geschakeld dat zijn lezers aandachtig bleven doorlezen en steevast de gehele rubriek uitlazen alvorens weer aan iets anders te denken. Schrijven over muziek en radio was één ding, maar doen was nog leuker. Het was dan ook niet vreemd dat Van Draanen de overstap maakte naar Hilversum. Daar was hij ondermeer werkzaam bij de VOO, de KRO, Radio West en de AVRO, waar hij samen met ondermeer Frits Spits en Hans Schiffers prachtige programma's maakte, die velen zich moeiteloos zullen herinneren: "Tijd voor Toen," "Hitweek," en "Thuis op Twee."
  Gedurende zijn jaren in Hilversum raakt Van Draanen als ultieme popkenner in contact met een andere persoon die via de radio al vele malen blijk had gegeven van een fenomenale kennis van de popmuziek: Tom Blomberg. Ze werden maatjes en kwamen tot een unieke samenwerking en gaven elkaar daarmee de kans en ruimte om nog creatiever te worden op de voor hun zo aangenaam verpozende gebieden van popmuziek en radio. Sinds de eerste dag van maart ligt hun boek nu in de boekwinkel. Het is een boek dat op twee manieren kan worden gelezen. Ten eerste kan men een jaar lang elke dag een stukje tot zich nemen. Maart volgend jaar kan het boek dan worden dichtgeslagen. Het is, ten tweede, echter ook een boek dat zich zomaar laat doorbladeren en doorlezen. Bladerend door dit prachtig geïllustreerde boek bleef ik zelf verschillende malen op pagina's hangen om de boeiende informatie tot me te nemen.
  Ik raad dan ook aan dit boek, dat is voorzien van een voorwoord van collega Ad Visser, snel te halen en zeker niet na het lezen van 'de dag van vandaag' direct weg te bergen. Nee, beter lijkt het me om meteen twee exemplaren aan te schaffen. Een exemplaar voor een speciale plek in huis, waar je dagelijks over de dingen van de dag kunt lezen en een exemplaar om te verslinden. Zo veel interessante informatie staat er samengevat in de 192 pagina's; een aantal dat overigens misschien wel speciaal is gekozen gezien de eens zo populaire golflengte van Radio Veronica. Voor de radioliefhebbers kan ik melden dat ook hun geliefde hobby zeker niet is vergeten in "Popmuziek van dag tot dag. Jaren 70." Het internet hebben Van Draanen en Blomberg met hun stap naar het gedrukte papier intussen niet vergeten: de geïnteresserde lezer kan een kijkje vooraf nemen in het boek op de website popmuziekvandagtotdag. Daar kan het boek ook worden besteld.
   
Previous
  2010 © Soundscapes