Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 12
januari 2010

Leesvoer voor radio-amateurs

 

  Bespreking van:
  • Thomas Riegler, Radiohören auf Kurzwelle. Gehen sie erfolgreich auf Senderjacht. Baden Baden: Verlag für Technik und Handwerk GmbH, 2009 (ISBN 978-3-88180-685-5; 153 pagina's; rijkelijk geïllustreerd)
  • Gerd Klawitter en Wolf Siebel, Hörzu Radio Guide. Alles über Rundfunksender und Radiohören in Deutschland. Ausgabe 2010/2011. Baden Baden: Verlag für Technik und Handwerk GmbH, 2009 (ISBN 978-388180-683-1; 464 pagina's)
door Hans Knot
Previous
  De radioliefhebber die de Duitse taal machtig is, hoeft niet te klagen over een gebrek aan informatie. Voor de beginnende luisteraars naar de korte-golf verscheen onlangs een boekje van de hand van Thomas Riegler. Gerd Klawitter en Wolf Siebel gaven daarnaast nog eens een compleet overzicht van Duitstalige radiostations. Hans Knot bekijkt beide publicaties voor ons.
 
1

Handige tips voor de korte-golf. Eerder dit jaar had ik het genoegen het boek van Thomas Riegler met handige tips over kortegolf-radio-ontvangers te mogen recenseren. Dezelfde auteur schreef ook het boek dat nu voor mijn neus ligt. Riegler geldt in Duitsland als de absolute expert op het gebied van alles wat met radio en radiotechniek te maken heeft. Hij weet daarbij met zijn uiteenlopende publicaties telkens weer andere doelgroepen aan te trekken. In het eerder verschenen Handbuch Kurzwellen Radio trok hij vooral de belangstelling van het publiek dat al beschikt over de nodige kennis van het kortegolfspectrum. In die tekst stelde hij zich eerst en vooral op als adviseur inzake het eventueel te gebruiken materiaal als ontvangers en antennes, dit onder verschillende omstandigheden en diverse locaties.

In zijn nieuwe Radiohören auf Kurzwelle richt Riegler zich tot de doelgroep van beginners en verschaft hij zijn lezers in korte en zeer begrijpelijke samenvattingen de nodige informatie over de centrale begrippen betreffende het "kortegolf-beluisteren." Hij gaat daarbij in op verschijnselen als grondgolven, ruimtegolven, de ionensfeer, de dode zone, de korte skip-verbindingen en vertelt daarbij ook dat er in de zomermaanden tot betere resultaten kan worden gekomen met het beluisteren van het korte-golf-spectrum. Ook vergeet hij niet in te gaan op de zogenaamde zonnevlekkencyclus die bij deze vorm van radiobeluisteren juist van enorme invloed is.

  Verder brengt Riegler ons op de hoogte van alle vormen van korte-golf-radio, waarbij natuurlijk voor de gemiddelde hobbyist vooral de internationale uitzendingen van belang zijn. In Radiohören auf Kurzwelle wordt uiteraard ook ingegaan op het nut van deze frequentieband voor de zendamateur. Uiteraard kan hij niet heen om het voorstellen van de diverse ontvangers, waarbij zowel nieuwe als ouderwetse ontvangers de revue passeren. Ook allerlei storingsbronnen die ontvangstmogelijkheden kunnen veroorzaken, worden door Riegler uitgebreid belicht. Daarnaast zijn er speciale hoofdstukken met meer informatie over ontvangstverbetering, over het gebruik van antennes, over de vraag wanneer filters kunnen worden ingezet en met de meest recente informatie over digitale kortegolfradio. Met dit werkstuk heeft Riegler een boekje geschreven dat handig is om weg te geven aan iemand die overweegt de hobby van radio-amateur intensief te gaan beoefenen. Voor dergelijke personen kan het goed van pas komen bij de eerste stappen op de korte-golf. Het boekwerk kost € 23,80.
2

Alles over Duitse radiostations. Bij dezelfde uitgever, het Verlag für Technik und Handwerk, verscheen ook al weer de achtste editie van de Hörzu Radio Guide. Alles über Rundfunksender und Radiohören in Deutschland. Ook de editie 2010/11 werd weer samengesteld door Gerd Klawitter en Wolf Siebel, in samenwerking met een aantal andere auteurs met kennis van zaken op het gebied van radio in Duitsland en Duitstalige radiostations buiten Duitsland. Liefst 464 pagina's bevat de nieuwste editie, hetgeen bijna een verdubbeling is van de vijfde druk, die vijf jaren geleden uitkwam. In het boek vinden we een compleet en zeer gedetailleerd overzicht van alle Duitstalige radiostations die er heden ten dage zijn te beluisteren via radio, de kabel, over satelliet en het internet. Daarbij vinden we ondermeer een lijst met alle belangrijke informatie betreffende de stations alfabetisch opgenomen. Er zijn gedetailleerde zendtabellen en frequentielijsten opgenomen die tot zeer recent zijn bijgewerkt.

In deze achtste editie van de Hörzu Radio Guide worden andermaal ook weer specifieke thema's door de auteurs belicht, waaronder "radioluisteren via het internet," "digitale omroepen," en "radio-ontvangst per satelliet." Daarnaast wordt ook nog eens uitgebreid aandacht besteed aan de private omroep binnen de deelstaat Hessen. Hetzelfde is in een hoofdstuk het geval met de private radio in het Oostenrijkse Salzburg. Ook wordt het van origine Franse Energy-radionetwerk onder de loep genomen en is er tenslotte een hoofdstuk gewijd aan webradio. Hoe haal je op de beste manier zoveel mogelijk radiostations via internet je huiskamer binnen? En dat met de gedachte dat er inderdaad al ruim 45 duizend van deze stations op de aardbol actief zijn. Het boek gaat voor € 14,90 over de toonbank en is, overigens net als dat van Riegler, online te bestellen bij de uitgever, het Verlag für Technik und Handwerk.

   
Previous
  2010 © Soundscapes