Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 13
januari 2011

Alles over digitale schotelontvangst

 

  Bespreking van:
  • Thomas Riegler, Umstellung von Analog- auf Digital Sat-Empfang. Baden Baden: VTH Fachbuch, 2011 (88 pagina's met afbeeldingen; ISBN 978-3-88180-857-6)
door Hans Knot
Previous
  Thomas Riegler's eerste publicatie van 2011 behandelt de overgang van analoge naar digitale schotelontvangst. Hans Knot, die thuis zelf nog een analoge schotel heeft hangen, las het voor ons door.
 
  Als er dan weer eens een nieuw boekje uit Duitsland in mijn brievenbus valt, dan is de scoringskans vijftig procent dat, nadat ik de enveloppe geopend heb, de naam van de schrijver 'Thomas Riegler' blijkt te zijn. En jawel, ook deze keer was de publicatie weer van zijn hand. In "Umstellung von Analog- auf Digital Sat-Empfang" beschrijft Riegler op een zo goed mogelijke manier hoe de gebruiker van een schotelontvanger die jaren gewend is geweest aan het kijken naar analoge satellietontvangst en het tevens binnenhalen van analoge radiosignalen, de overstap kan maken naar digitale ontvangst.

En, in kringen van schotelgebruikers, is het langzamerhand noodzakelijk deze overstap te gaan maken. Immers, er zijn steeds minder televisiestations die naast het digitale signaal ook nog een analoog signaal uitzenden. In mijn eigen geval hangt de analoge schotel meestal ongebruikt aan de muur. Het apparaat wordt slechts voor ontvangst ingezet als mijn schoonmoeder uit Duitsland over de vloer is. Het aanbod aan analoge Duitstalige satellietkanalen is nog zo groot dat overschakeling naar digitaal niet echt nodig is. Verder wordt er bij mij thuis weinig televisie gekeken. Zelf kan ik dus nog ruim een jaar wachten. Pas eind april 2012 zal alle verspreiding van analoge signalen via de Astra-satellieten worden stopgezet. Maar, met "Umstellung von Analog- auf Digital Sat-Empfang" in de hand, kan ik me me voorstellen dat voor wie een digitale schotel wil aanschaffen of zelfs deze stap al heeft genomen, deze publicatie van VTH-verlag een zeer goede aanschaf is.

  Bovendien is de omschakeling van analoog naar digitaal, zoals Riegler laat zien, niet moeilijk te bewerkstelligen en ook lang niet meer zo duur als voorheen. Riegler geeft zijn lezers in deze publicatie niet alleen vele handige tips, maar neemt hen ook mee terug in de tijd naar ondermeer de eerste, mislukte, poging tot omschakeling naar digitaal, in 1996. Vervolgens geeft hij een uitgebreid overzicht over wat er zoal mogelijk is bij het digitaal binnenhalen van radio- en televisiesignalen en van de vele soorten aanbod die er voor schotelontvangst zijn. Een groot aantal hoofdstukken gaan in op de technische details van installatie en gebruik, en dat op een redelijk begrijpelijk niveau. "Umstellung von Analog- auf Digital Sat-Empfang" is de eerste van een reeks nieuwe publicaties die in 2011 door VTH Verlag zal worden uitgegeven. Ik verwacht dat de schijnbaar onvermoeibare Thomas Riegler nog wel enkele daarvan voor zijn rekening zal nemen.
   
Previous
  2011 © Soundscapes