Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 14
januari 2012

Alweer de negende editie van de Hörzu Radio Guide

 

  Bespreking van:
  • Gerd Klawitter en Wolf Siebel, Hörzu Radio Guide. Alles über Rundfunksender und Radiohören in Deutschland. Die neue Ausgabe 2012/2013. Baden Baden: VTH Verlag, 2011 (negende editie; 464 pagina's; bestelnummer 413 0018; ISBN: 978-3-88180-864-4; prijs Euro 14,90 exclusief verzendkosten)
door Hans Knot
Previous
  Eind 2011 verscheen wat alweer de negende editie is van de Hörzu Radio Guide — een bijna onmisbaar naslagwerk voor de radio-amateur. Hans Knot bekeek voor ons wat deze update te bieden heeft.
 
1

Een overzicht van het Duitse radiolandschap. In de loop der afgelopen drie decennia verschenen in dit tijdschrift diverse boekbesprekingen van het werk van Wolf Siebel en Gerd Klawitter, beiden veelschrijvers en verbonden aan de uitgeverij VTH Verlag in Baden Baden. Van dezelfde uitgever en dezelfde auteurs ontvingen we eind november de negende editie van de Hörzu Radio Guide, een naslagwerk dat door Klawitter en Siebel vanaf 1998 op onregelmatige tijden wordt bijgewerkt en heruitgeven. Dat betekent dat dit 463 pagina's dikke boekwerk telkens wordt ge-updated.

Ook deze nieuwe, negende, editie begint zoals gebruikelijk met een opsomming van alle publieke omroepen in de diverse staten van Duitsland, een overzicht dat nu al 100 pagina's beslaat. In het overzicht vind je uitgebreide informatie over de stations, de frequenties, het vermogen, de programmering, de adressering en natuurlijk het e-mail-adres en internetinfo, want daar kan al jaren geen enkel radiostation eigenlijk meer zonder.

  Vervolgens wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de commerciöle radiostations in het land. En als je dit hoofdstuk bekijkt wordt je duidelijk dat het radiolandschap in Duitsland in het afgelopen decennium verrijkt is met een enorme schat aan radiostations. Daarnaast is er ook de nodige aandacht voor de kleinschalige radiostations, die in Duitsland onder verschillende benamingen actief zijn: "Offene Kanale", "Nichtkommerzieller Lokalrundfunk", "Veranstaltungsrundfunk" of "Einrichtingsrundfunk."
2 Speciale artikelen. De buurlanden worden ook niet vergeten. In korte hoofdsstukken over de publieke omroepen en hun geschiedenis wordt de stand van zaken geschetst. En dat betekent radio-ontvangst niet alleen via de normale radio-ontvanger, maar ook via satellietontvanger, het plaatselijke kabelnet, de computer en dus internet.
  Ook in deze, negende, editie van de Hörzu Radio Guide zijn er speciale artikelen opgenomen die het boek, naast de standaardinformatie, nog completer maken. Het boek bevat bijvoorbeeld een uitstekende impressie over de geschiedenis van de private radiostations in de bondsstaat Rheinland-Pfalz, waarbij tal van stations uitgebreid onder de aandacht worden gebracht. Had ik dit boek een half jaar eerder gehad dan was de radio meegegaan op de fietsvakantie door dit mooie wijngebied. Ook is er kort aandacht voor de radiostations die nog actief zijn gerund door vriendschappelijke bondgenoten, hetgeen in Duitsland nog steeds radio van de 'geallieerde troepen' als noemer heeft.
  Als in iedere nieuwe uitgave van dit handboek is er ook weer speciale aandacht aan een bepaald buurland. Ik herinner me nog dat in het begin van deze eeuw het land 'Liechtenstein' speciaal onder de aandacht werd gebracht. In deze editie is dat de stad Basel in buurland Zwitserland, waarbij de actieve radiostations uitgebreid worden beschreven. Al met al is het zondermeer aan te bevelen dit boek snel te bestellen als aangeneme aanvulling voor uw boekenkast. Kijk daarvoor op de website van de uitgever: www.vth.de.
   
Previous
  2012 © Soundscapes