Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 14
januari 2012

Alle radiostations verzameld in een boek

 

  Bespreking van:
  • Michael Schmitz en Wolf Siebel, Sender und Frequenzen 2012. Jahrbuch für weltweiten Rundfunkempfang. Baden Baden: Siebel Verlag, 2011 (576 pagina's)
door Hans Knot
Previous
  Sender und Frequenzen 2012, het vuistdikke handboek van Michael Schmitz en Wolf Siebel, staat bekend als de bijbel van de radiohobbyist. Aan het eind van elk jaar verschijnt er een nieuwe, bijgewerkte en actuele editie. En, zoals altijd, laat Hans Knot hier zijn licht weer schijnen over de nieuwe informatie die het boek biedt. Dit jaar alweer de 29ste editie met 576 pagina's.
 
1

Een bron van informatie. Al vele jaren lang vind ik medio december het boek Sender und Frequenzen in de brievenbus. En, ieder jaar zit ik me ook al een paar weken eerder te verheugen om te zien wat de veranderingen ten opzichte van het voorgaande jaar er zijn en vooral welke extra verhalen er dit jaar weer terug te vinden zijn in deze jaarlijkse publicatie van Michael Schmitz en Wolf Siebel. In het Duitse taalgebied is dit boek is het enige naslagwerk in haar soort dat jaarlijks uitkomt en alle radio stations benoemt die, waar ook ter wereld, via de korte golf, middengolf, lange golf, via de satelliet maar ook via internet in Duitsland kunnen worden ontvangen.

De auteurs beogen om over ieder station, uit meer dan tweehonderd landen, informatie te verstrekken over zaken als de uitzendfrequenties, de uitzendtijd van de programma's in het Duits, het Engels en het Frans. Natuurlijk is er ook gedacht aan de bereikbaarheid van de stations voor de luisteraars en daarom worden ook de adressen verstrekt. Daarnaast bevat het boek de nodige adviezen onder welke condities de stations eventueel in Duitsland kunnen worden ontvangen. Het boek is ook voor lezers buiten Duitsland enorm interessant te noemen. Al vele jaren schrijf ik in mijn recensie dat ik Sender und Frequenzen een vriendelijker boek vind om uit de kast te pakken dan het World Radio and TV Handbook.

2 Specialistische hoofdstukken. Ook dit jaar zijn er in het handboek weer frequentielijsten toegevoegd. Tal van andere onderwerpen verschijnen, in afzonderlijke hoofdstukken, voor de ogen van de lezers. Niet voor niets wordt het boek, met de gele rug, door mij telkens op de hoogste linkerplank van de kasten vol met boeken over radio en televisie geplaatst. Vele tientallen malen per jaar haal ik deze bijbel van de internationale radio namelijk met plezier uit de kast om weer eens actuele informatie na te slaan. Het lijkt een veel gebruikte "quote" maar zonder dit geweldige naslagwerk zou mijn toegang tot de internationale radio aanzienlijk beperkt zijn. Op de een of andere manier trekt het boek me telkens weer naar internet om bepaalde gegevens te checken. En, altijd weer sta ik verbaasd hoe ontzettend betrouwbaar en geloofwaardig de informatie is die Schmitz en Siebel verstrekken.
  Ook is er weer een aantal interessante hoofdstukken toegevoegd, geschreven door andere specialisten op het gebied van radiobeluisteren. Interessant bijvoorbeeld is het verhaal over DX-Net, dat gaat over efficiëntere vormen van kortegolf-beluistering in deze tijd. En over deze moderne tijd gesproken: dit keer is er ook een kundig verhaal over allerlei 'Apps' voor smartphones in relatie tot het onderwerp radio. En natuurlijk is er via speciale hoofdstukken dit jaar ook weer aandacht voor ondermeer de politieke stations die de oppositieboodschap vanuit het buitenland richten op hun vaderland. Als voorbeelden van landen noem ik Noord Korea en Cuba. Voor de hobbypiraten, die zich vooral in de weekend via de kortegolfradio actief bezighouden, is er ook een hoofdstuk opgenomen.
  Ik raad iedereen die in deze materie geïnteresseerd is, dan ook aan om deze nieuwe editie van Sender & Frequenzen 2012 niet uit de weg te gaan. Exclusief verzendkosten komt de prijs voor de 576 pagina's die het boek telt, uit op Euro 25,90. Het boek is te bestellen via de vth-bestelservice bij het Verlag für Technik und Handwerk Gmbh in Baden Baden — bestelnummer: 413 1200. Sneller en handiger, via de e-mail (service@vth.de), is bestellen mogelijk. Kijk overigens ook eens op de internetssite van deze uitgever (www.vth.de) naar de andere publicaties voor radiohobbyisten.
   
Previous
  2012 © Soundscapes