Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 15
december 2012

De dertigste editie van "Sender & Frequenzen"

 

  Bespreking van:
  • Michael Schmitz en Wolf Siebel, Sender & Frequenzen 2013, Baden-Baden: Siebel Verlag, 2012 (30ste editie; 608 pagina's, 14,8x21 cm.; ISBN 978-3-88180-874-3; € 29,80)
door Hans Knot
Previous
  Het bekende jaarboek Sender & Frequenzen is alweer toe aan zijn dertigse editie. Dit omvangrijke en altijd actuele naslagwerk voor de radio-liefhebber belandde ook dit jaar weer in de brievenbus van Hans Knot, die er voor ons een korte bespreking van maakte.
 
1 Actuele informatie vor de radio-liefhebber. Geen enkel jaarboek is bij mij zo ontzettend vaak op de deurmat gevallen als Sender & Frequenzen. Geen enkel jaarboek is dan ook zo geliefd als deze publicatie, die jaarlijks door Schmitz en Siebel optimaal wordt bijgewerkt in alle categorieën die men in het boek heeft opgenomen. Het is het enige, telkens actuele, Duitstalige jaarboek dat alle radiostations beschrijft die bij onze Oosterburen via de korte-, de midden- en de lange golf zijn te ontvangen. Daarnaast biedt het boek ook nog eens een overzicht van de betreffende internet- en satellietstations. Op die manier komt er in de pagina's een fantastische hoeveelheid informatie voorbij uit meer dan tweehonderd verschillende landen; informatie ondermeer over frequenties, uitzendtijden, uitgebreide programmaoverzichten, adressen, internet-links en meer. In deze dertigste, en dus jubileumeditie, zijn ook veertien kaarten terug te vinden met daarop belangrijke plaatsen waar zendstations verdeeld over de wereld zijn te vinden.
2 Vragen en antwoorden. Geheel nieuw in Sender & Frequenzen 2013, vergeleken met eerdere edities, zijn de rubrieken waarin eventuele vragen worden beantwoord, zoals: "Is een bepaald hoorspel nog terug te luisteren als podcast?" of "Valt een programma nog te downloaden?" Ook biedt het boek antwoord op de vraag wanneer bepaalde wetenschappelijke programma's via diverse radiostations zijn te beluisteren. Verder zijn er interessante hoofdstukken terug te vinden over ondermeer het verzamelen van QSL-kaarten, DX-Clubs, Vrije Radio Stations en Clandestiene Radiostations. Tevens dient vermeld te worden dat het boekwerk tal van technische tips verschaft over vragen als welke antennes men het beste kan gebruiken voor de ontvangst van radiosignalen via bepaalde uitzendbanden.
3 Een echte aanrader. Uiteraard brengen de auteurs ook een hoofdstuk waarin men de belangrijkste ontvangers, die momenteel in de handel te verkrijgen zijn, worden beschreven. Ook is achterin Sender & Frequenzen 2013 een overzicht terug te vinden van de belangrijkste gebruikte afkortingen in het boek. Ook deze editie is, mede vanwege het gegeven dat alle informatie zo goed mogelijk is bijgewerkt, een echte aanrader voor alle radio-liefhebbers: een boek om — na ontvangst — ergens in de buurt van je ontvanger neer te leggen, zodat je altijd op Sender & Frequenzen 2013 kunt teruggrijpen. Voor diegene, die het boek aanschaffen, heeft uitgever Siebel Verlag ook nog een verrassing in petto. In de maanden januari, april en september krijgt men namelijk de gratis, 48 pagina dikke, updates toegestuurd met daarin allerlei actuele informatie.
   
Previous
  2012 © Soundscapes