Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 16
december 2013

De tiende uitgave van de Hörzu Radio Guide

 

  Bespreking van:
  • Gerd Klawitter en Wolf Siebel (red.), Hörzu Radio Guide. Alles über Rundfunksender und Radiohören in Deutschland. Die neue Ausgabe 2014/2015. Tiende editie; 464 pagina's; bestelnummer 413 0018; ISBN: 978-3-88180-884-2; prijs: 14,90 euro (exclusief verzendkosten)
door Hans Knot
Previous
  In 1998 verscheen de eerste editie van de Hörzu Radio Guide. Inmiddels zijn we aanbeland bij nummer tien in de reeks. Een mijlpaal voor de beide redacteuren, Wolf Siebel en Gerd Klawitter, die met hun boek de radioliefhebber steeds weer van actuele informatie voorzien. Zoals gebruikelijk beschrijft Hans Knot hier de vaste en nieuwe rubrieken in deze uitgave.
 
Next

In de loop van de afgelopen vijftien jaar verschenen negen edities van de Hörzu Radio Guide van Wolf Siebel en Gerd Klawitter, beiden veelschrijvers en verbonden aan de uitgeverij VTH Verlag in Baden Baden. Van dezelfde auteurs ontvingen we zopas de tiende, en dus jubileumeditie van de Hörzu Radio Guide, een naslagwerk dat door Klawitter en Siebel vanaf 1998 op onregelmatige tijden wordt bijgewerkt en heruitgeven. Dat betekent dat dit 463 pagina's dikke boekwerk telkens wordt bijgewerkt.

Ook deze nieuwe, tiende, editie begint zoals gebruikelijk met een opsomming van alle publieke omroepen in de diverse staten van Duitsland, een overzicht dat 86 pagina's beslaat. In het overzicht vind je uitgebreide informatie over de radiostations, de frequenties, het vermogen, de programmering, de adressering en natuurlijk e-mailadres en internetinformatie, want daar kan al jaren geen enkel radiostation meer zonder.

  Vervolgens wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de privaat gerunde commerciële radiostations in Duitsland. Waarna je snel duidelijk wordt dat het radiolandschap er in het afgelopen decennium verrijkt is met een enorme schat aan stations.
Next In deze tiende editie van Hörzu Radio Guide zijn er ook speciale artikelen opgenomen die het boek, naast de standaardinformatie, nog completer maken. Het bevat bijvoorbeeld een uitstekende impressie van het ontstaan en de ontwikkeling van de private radio in Saksen, waar een warm radiolandschap is te vinden. Het artikel is door Gerd Klawitter samen met Hendrik Leuker geschreven. Daarna volgt ondermeer een verhaal over de expansie van het radiostation SAW dat in Sachsen vooral na grote hoogten groeide tijdens de hoogwaterstanden en overstromingen tijdens de voorzomer van 2013.
  Naast alle andere extra's is een recent overzicht te vinden van de AFN en BFBS stations, die op diverse locaties actief zijn, inclusief de frequenties waarop men de uitzendingen verzorgt. Maar ook deze keer zijn de buurlanden, waar Duitstalige programma's worden verzorgd, niet vergeten op te nemen in: "Hörzu Radio Guide."
  Maar wat er dit keer in deze publicatie bovenuit steekt is het prachtige verhaal, geschreven door Thomas Lustig, over vijftig jaar radio en televisie te beluisteren of te kijken en de link naar het tijdschrift "Hör Zu." Het was Duitslands meest geliefde televisietijdschrift, waaruit dan ook veel informatie is gehaald, versierd met pracht foto's om de rijke geschiedenis te benadrukken. Snel per internet besteld via www.vth.de is dit een prachtig boek om tijdens de Kerstperiode te lezen.
   
Previous
  2013 © Soundscapes