Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 17
mei 2014

De Beatles in Nederland

 

  Bespreking van:
  • Jan-Cees Brugge, Henk van Gelder, Lucas Ligtenberg en Piet Schreuders (2014), The Beatles in Holland. Het bezoek van John, Paul, George en Jimmie in Nederland. Zutphen: Walburg Pers (ISBN: 978.90.5730.989.2; illustraties in zwart wit en kleur; 177 pagina's; Prijs: Euro 19,64
door Hans Knot
Previous
  Het korte en enige optreden dat de Beatles ooit in Nederland verzorgden, ligt nu bijna een halve eeuw achter ons. De Beatlemania, die het land toen overspoelde, staat nog steeds symbool voor het begin van de roerige jaren zestig. Een goede aanleiding dus voor een boek waarin dat gebeuren nog eens uitgebreid wordt beschreven. Jan-Cees Brugge, Henk van Gelder, Lucas Ligtenberg en Piet Schreuders waagden zich eraan. Hans Knot bespreekt hier het resultaat.
 
Next

Voor diegenen die het hart nog steeds op de juiste plek hebben voor de Fab Four uit Liverpool zal, bij het lezen van de ondertitel, in gedachten direct de beelden naar voren komen uit 1964 toen the Beatles in juni 1964 voor de duur van nog geen twee etmalen in ons land verbleven. Weliswaar zonder de zieke Ringo Star, maar met gastdrummer Jimmy Nichol. Ook zullen de beelden van de rondtoer door de Amsterdamse grachten, het optreden in Blokker, en de televisie-uitzending in zwart-wit vanuit Treslong in Hillegom, direct weer goede herinneringen opleveren.

De samenstellers hebben er voor gezorgd dat ze tal van archieven hebben geraadpleegd, waarbij aan de linkerzijde van de binnenkant van de omslag een stukje uit de Muziek Expres van de maand april 1964 de tekst weergeeft van Joost, alias Willem van Kooten, die stelde: "Zelfs een Beatles-rage duurt niet eeuwig." Vijftig jaar later zijn we inmiddels en door vele volgers worden de vier nog steeds in geluid, beeld, boeken en andere documenten verzameld.

Next Het boek The Beatles in Holland opent met een verhaal over een eerste bezoek aan Nederland in 1960, waarbij de toenmalige Beatles, vergezeld van enkele andere artiesten, niet alleen de weg kwijt raakten maar één van hen ook nog op rooftocht ging door een mondharmonica tot de zijne te maken. Uiteindelijk werd de reis voortgezet richting Hamburg. Het boek verschaft meer van kleine, maar later betekenisvolle verhalen. Zo wordt in detail uit de doeken gedaan hoe een eerder optreden werd geblokkeerd door Willem O'Duys; dat de KRO een televisieoptreden niet voelde passen in het katholieke amusementsbeleid; hoe Radio Veronica's Dirk Verweij een tweede (middag)concert in zijn geheel financierde; hoe importeur Stibbe belanghebbende werd bij het binnenhalen van het toen nog onbelangrijke Parlophone-label. Melding wordt gedaan over Henk van der Meyden die co-auteur werd van het boekje Zo zijn the Beatles. Een uitgave van het Strengholt Concern, de latere eigenaren van ondermeer Radio Noordzee — op een moment dat de Beatles al niet meer bestonden maar nog steeds door velen werden aanbeden.
Next Het boek The Beatles in Holland is niet alleen voor de generatie van de baby-boomers belangrijk, maar zeker ook voor de daarop volgende generaties. Die kunnen nu eindelijk in woord en beeld lezen over wat zo vaak voorbij gekomen is in de enthousiaste verhalen van hun ouders en grootouders. Want wie weet nog dat Robbert Salomon van Santen, grote organisator tijdens de tour van de Beatles in Nederland, in de knel kwam te zitten tussen het hysterische publiek en door beveiliging werd afgevoerd. Zo wordt ook het geplande optreden van de Beatles in het Limburgse Heerlen uitgebreid belicht — een 1-april-grap, in 1964 voor het eerst van de Telegraaf en later herhaald door tal van andere kranten.
  Minutieus wordt verder beschreven hoe de aankomst van het viertal verliep, gevolgd door de persconferentie op Schiphol, de tocht naar het net geopende hotel De Doelen waar de Beatles overnachtten; hoe het optreden in Treslong verliep, als wel de twee concerten in Blokker. Ook komen tal van fans van destijds, die de Beatles toen hebben gezien, weer aan het woord met herinneringen aan toen. Voor de liefhebbers van de radiogeschiedenis kan ik melden dat Radio Veronica een aantal malen voorbij komt in het verhaal. Of het opzet was, laat ik graag aan de uitgever over. Maar even dacht ik, toen ik de binnenflap van de achterzijde opende en geconfronteerd werd met de tekst "Beatles Knotsgoed," dat dit was bedoeld om deze recensent te beïnvloeden. Maar, ook zonder dat, kan ik de aanschaf van dit boek van harte aanbevelen.
   
Previous
  2014 © Soundscapes