Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 17
april 2014

Ka — een nog onbekende frequentieband

 





  Bespreking van:
  • Thomas Riegler, Das Ka-Band. Ein neuer Satelliten-Frequenzbereich: Fernsehdirektempfang und Satelliten-Internet. Baden Baden: VTH Verlag (pagina's: 200; afbeeldingen: 292; ISBN: 978-3-88180-891-0; bestelnummer: 411 0177; prijs: 25,80 euro (exclusief verzendkosten)
door Hans Knot
Previous
  De Ka-frequentieband is een voor velen nog onbekende band voor satelietontvangst. Thomas Riegler schreef er liefst 200 pagina's over vol. Zijn boek wordt hier door Hans Knot geïntroduceerd.
 
Next

"Het Luxemburgse satellietbedrijf SES heeft de beschikbare bandbreedte op de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost uitgebreid door de Ka-frequentieband in gebruik te nemen." Het zal ruim een jaar geleden zijn geweest dat ik het voorgaande persbericht ontving en me met verbazing afvroeg wat de voor mij onbekende frequentieband inhield. Ik zal niet de enige zijn, die niet op de hoogte was van deze frequenties.

De Ka-frequentieband valt namelijk door satellietkijkers niet met de huidige schotelinstallatie te bekijken. Omdat er van hogere frequenties gebruik wordt gemaakt, moet men de schotelantenne van een speciale ontvangstkop (LNB) voorzien. Deze LNB's zijn wel verkrijgbaar, maar zijn met prijzen rond de duizend euro nog steeds erg prijzig. Met de LNB voor de Ka-band kan men daarnaast niet gelijktijdig de Ku-frequentieband ontvangen. Hierop zijn vrijwel alle tv- en radiozenders op de Astra1-satelliet te ontvangen.

Next Inmiddels zijn we een jaar verder en wordt de Ka-band op de meeste satellietposities vooral gebruikt voor het leveren van datadiensten, waaronder breedbandinternet. Toch zijn er ook al enige jaren sporadisch televisie-uitzendingen via de Ka-band te ontvangen. Het gaat daarbij in de meeste gevallen om de zogenaamde feeds die beeldaanvoer voor nieuws- en actualiteitenprogramma's verzorgen. Zo werd er tijdens het WK-voetbal in 2010 de Ka-band veel gebruikt voor het aanleveren van beelden van Zuid-Afrika naar Europa. Hiervoor werd onder meer de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost ingezet. De Vlaamse omroep VRT heeft samen met satellietbedrijf SES zelfs een speciale SNG-wagen voor de Ka-frequentieband in gebruik.
  De Ka-Band is kortom volop in ontwikkeling. Het is dan ook goed, dat Thomas Riegler er nu een handig boekwerk over heeft geschreven. Het verschaft de lezer antwoord op tal van vragen antwoord en kan vooral voor de intense gebruiker van directe satellietontvangst van groot belang zijn. Vandaar mijn advies aan ieder die geïnteresseerd is in satelliet-ontvangst om over te gaan tot de aanschaf van dit boek met de lange titel "Das Ka-band. Ein neuer Satelliten-Frequenzbereich: Fernsehdirektempfang und Satelliten-Internet." Voor verdere bestelinformatie zie: www.vth.de.
   
Previous
  2014 © Soundscapes