Logo  
  | home   authors | new | about | newsfeed | print |  
volume 20
november 2017

Alles over de Duitse radio

 

  Bespreking van:
  • Gerd Klawitter en Ing. Wolf Siebel, Radio Guide. Alles über Rundfunksender und Radiohören in Deutschland — Ausgabe 2018/19. Baden Baden: Siebel Verlag vth, 2017. Chefredactie: Ing. Gerd Klawitter en Ing. Wolf Siebel, Lektor: Jens Klawitter (448 pagina's geïllustreerd; ISBN 978-3-88180-897-2; prijs: Euro 24,90)
door Hans Knot
Previous
  Gerd Klawitter en Wolf Siebel hebben het weer voor elkaar. De Duitse radio-experts komen met een nieuwe publicatie, de Radio Guide 2018/19. Hans Knot dook voor ons in in deze dikke bundel nuttige radio-informatie en doet verslag.
 
1

Teamwerk. Boem, en het lag plotseling en onverwacht op de deurmat; een nieuwe publicatie van de hand van het ingenieursduo Klawitter en Siebel en een team van medewerkers die ons ditmaal onder de titel Radio Guide 2018/19 een kleurklank aan radioinformatie voorschotelen als het gaat om het radiobeleven van over onze oostelijke grens: Duitsland. En niet dat het alleen voorbestemd is als publicatie voor de Duitse luisteraars maar zeker ook voor de fervente radioluisteraars in de aangrenzende buurlanden als Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Radio verzorgd via FM, DAB en kabelnetwerken worden uitgebreid belicht, evenals de vorm van radiomaken die via satelliet en internet wordt verspreid.

Uiteraard zijn er de opsommingen van diverse frequentielijsten worden de diverse radio-organisaties uitgebreid in de spotlight gezet, waarbij het dikke, maar toch goed hanteerbare, boekwerkje een aanvang neemt met het belichten van de zogenaamde publieke omroeporganisaties die tot in detail worden belicht. Dan doel ik op bijvoorbeeld de ARD, de ZDF, de Deutschlandfunk, de Mitteldeutscher Rundfunk, de WDR en soortelijke organisaties. In deze editie van Radio Guide 2018/19 2018/2019 ook ruimte voor een overzicht van de private radiostations in diverse deelstaten of grote steden actief zijn.

2 Hele verhalen. Naast de rubrieken die in deze publicatie standaard terugkeren, is er ook ruimte voor verhalen. Zo is er een interessante spotlight gericht op Sabine Töpperwien, die al meer dan dertig jaar met vreugde de verslaggeving van voetbalwedstrijden vanuit stadions als die van Dordmund, Schalke '04, Leverkussen en meer via de radio brengt. Wat voor Nederland Han Hollander voor de radio betekend heeft als eerste verslaggever van voetbal via de radio was zondermeer Bernhard Ernst voor de Duitse radio van grote betekenis. Ernst, die zijn loopbaan in 1920 als sportjournalist begon. Daarnaast studeerde hij ook nog en zou in 1922 promoveren op het thema 'sportjournalistiek en sportverslaggeving specifiek gericht en bericht inzake West Duitsland'. Aan hem wordt in Radio Guide 2018/19 ondermeer ook een apart hoofdstuk gepubliceerd. Ter illustratie is een aantal echt historische foto's geplaatst terwijl er in de stad Münster zelfs een straat naar hem werd vernoemd. Han Hollander kreeg een gedenkplaat in zijn geboorteplaats Deventer.
3 Uitgelicht: Sleeswijk-Holstein. De hoofdmoot is de duik die de samenstellers hebben genomen in de radioscene in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, terwijl ook genoeg andere artikelen voorbij komen over de radio-organisaties die elders hun activiteiten verspreiden. Hoewel slechts op 1⅓ pagina, aangezien er simpelweg veel minder te vermelden is dan in het verleden, wordt ook de broodnodige informatie verstrekt omtrent de nog enkele activiteiten die via AFN (American Forces Network) in Duitsland worden gedaan via de radio, hoewel het aantal uren dat de regionale uitzendingen worden verzorgd steeds spaarzamer worden.
  In het kort wordt ook stil gestaan bij radio vanuit de omringende landen, zoals eerder genoemd maar ook Denemarken, Liechstenstein, Polen en Tsjechië horen zeker vermeld te worden waarbij er een apart artikel is terug te vinden over Radio L uit Liechtenstein, het land dat nooit een open zee had maar toch een marineonderdeel in het leven riep zodat Capital Radio onder Liechtensteinse vlag in internationale wateren actief kon zijn. Misschien een interessant historisch onderwerp om in een volgende editie te publiceren. Al met al de moeite waard om dit jaar je eigen editie van Radio Guide 2018/19 te bestellen via www.vth.de
   
Previous
  2017 © Soundscapes