Logo  
  | home   authors | new | colophon | newsfeed | print |  
volume 24
juni 2021

Moord op de radio

 

  Bespreking van:
  • Rob Wilson, Moord op de radio. Hilversum: Het Schrijversportaal (ISBN 9789461550682; 174 pagina's; prijs: € 17,95)
door Hans Knot
Previous
  Soundscapes is geen literair tijdschrift en publiceert normaliter geen besprekingen van romans of spannende boeken. Ditmaal maken we echter een uitzondering — en met plezier. Dit boek speelt zich namelijk af in het wereldje van de radio en dat is een van onze terugkerende thema's. Hans Knot inspecteert het realiteitsgehalte van een moord op de radio...
 
1 Een derde boek. Het is hem, Rob Wilson, weer gelukt een goed en snel leesbaar en vooral spannend boek te schrijven. De radio- en tv-maker vult de laatste jaren een deel van zijn tijd met schrijven. Hij debuteerde in 2016 met het boek De mediamaker, dat een jaar later gevolgd werd door De geschiedenis van de file ... Even terzijde: wordt de file ooit geschiedenis? Grote vraag is of hij tijdens de vele maanden gevuld met ernstige coronacijfers nog terug gedacht heeft aan de vraagstelling in het laatstgenoemde boek.

Dan is er nu het derde boek, De moord op de radio. Het gaat onder meer om Lucas Vriend, een populaire presentator, die weggecijferd wordt binnen de publieke radio en werkloos raakt, vervolgens de drankfles heftig pakt en door zijn vrouw wordt verlaten. Gelukkig is hij in staat zich te herpakken en een baan, voor veel minder salaris, te accepteren bij het commerciële All Talk Radio. Hij krijgt te maken met de directrice, Kiki Kleijn, die hem in eerste instantie hard aanpakt. Ze staat onder hevige druk van haar broer, Tim, de CEO van de Poseidon Media Group. All Talk Radio scoort niet en als op termijn geen verbetering komt, zal het station gaan verdwijnen.

2 Hallo, met Luuk. Hard wordt er door Vriend, tezamen met producer/regisseur/stagiaire Sadhna, gewerkt aan een inbelprogramma over tal van onderwerpen. Luisteraars uit het gehele land hebben de mogelijkheid deel te nemen aan dit programma met de titel "Hallo, met Luuk". De sfeer tussen directrice Kiki en Lucas verandert van vijandig in broeierig, hetgeen eindigt in de wederzijdse slaapkamers. Het marktaandeel van All Talk Radio stijgt in de daarop volgende maanden van 0,2 tot 2,5%. En Luuk wordt uiteindelijk programmaleider.
  Een zeer speciaal programma valt op 1 april 2020 te beluisteren. De luisteraars mogen dan de slechtste en beste 1-april-grappen bespreken, wat veel reacties oproept. Tegen het einde van het programma belt dan een luisteraarster van Marokkaanse afkomst. Er klinken vreemde, angstige geluiden, die suggereren dat de inbelster ter plekke wordt vermoord. Dit blijkt inderdaad het geval en dus luidt de vraag: wie pleegde de moord? Maar, we geven geen spoilers in deze recensie. Voor het antwoord moet je het boek echt zelf ter hand nemen.
  Wilson, die in 1974 de leeftijd van 18 jaar had, heeft de zeezenders als Veronica en Radio Noordzee dus nog meegemaakt en laat af en toe een duidelijk zeezendersausje vloeien in het boek. Een directrice van een zeezender die een bomaanslag liet plegen bij de concurrent, een medewerker van All Talk Radio die Blankensteijn heet en nog meer. Altijd interessant voor wie aan de geschiedenis van de zeezenders nog goede herinneringen heeft. Niet alleen voor hen luidt mijn advies: snel naar de winkel voor de aanschaf van Moord op de radio.
   
Previous
  2021 © Soundscapes